navigation
search

Praktische gids naar meer innerlijke rust

Het vinden van meer innerlijke rust is een grote wens van veel mensen. Hoewel het soms onmogelijk lijkt om innerlijke rust te vinden kun je een gevoel van rust snel oproepen. Wij helpen je op weg met praktische tips!

Innerlijke rust: Trek de tijd er echt voor uit!

Het klinkt misschien erg tegenstrijdig. Veel mensen zeggen meer innerlijke rust te willen ervaren, maar als je naar hun acties kijkt doen ze er niets aan om deze rust te vinden. Wanneer je een druk leven hebt of gewoon last hebt van spanningen komt de rust je niet zomaar aanwaaien. Het leven zal nooit relaxter worden tot je er zelf iets aan doet.

Het vinden van meer innerlijke rust vereist dus een inspanning van jouw kant. Je moet je tijdelijk kunnen loskoppelen van de drukte van alledag en bewust tot rust komen. Rust zit namelijk in jezelf en je kunt het oproepen wanneer je maar wilt. Het is niet zozeer dat je innerlijke rust ergens kunt vinden. Het zit al in je, je moet wel zorgen dat het de kans krijgt om door te schemeren.

Voel je je op dit moment onrustig? Weet dan dat je je op dit zelfde moment kunt ontspannen. Als je echt meer rust wilt ervaren vanbinnen kun je daar nu mee beginnen.

Besef dat je altijd vrij bent voor meer innerlijke rust

“Peace comes from within. Do not seek it without.” – Buddha

Hoe erg je ook in de drukte van alledag verweven zit, uiteindelijk moet je beseffen dat het er allemaal niet echt toe doet. Het is namelijk goed om te beseffen dat je vrij bent om te doen wat je zelf wilt, op ieder moment. Alles wat je doet en meemaakt speelt zich buiten jou af. Van binnen ben je vrij.

Door dit tot jezelf door te laten dringen kun je meer rust oproepen. Zie het leven als een spel waar jij doorheen glijdt. Neem af en toe de tijd om stil te staan, je ogen te sluiten en diep adem te halen. Je bent namelijk niet wat je doet.

De kracht zit hem in herhaling

Je zult meer innerlijke rust ervaren wanneer je iedere dag kleine momenten voor jezelf neemt. Het gaat erom dat je regelmatig even je schouders ontspant en je beseft dat je vrij bent, en dat alles wat je doet niet bepaalt wie of wat jij bent.

Praktische toepassingen hiervan zijn het ontspannen uitlaten van je hond (of die van de buurvrouw), heerlijk voor je uit kijken in de trein en aandachtig kijken en luisteren naar wat er om je heen gebeurt, een wandelingetje maken, een korte break nemen en een kopje thee drinken en ga zo maar door.

Zet jezelf steeds aan om even los te komen en geestelijk te ontspannen. Korte momenten van ontspanning geven je een contante flow van rust. Omdat je alles wat je doet regelmatig even rustig van een afstandje bekijkt voel je je minder onrustig. Je kunt het in een groter perspectief zien, en daardoor werk je iedere dag vanuit een meer ontspannen basis.

Een goede manier om steeds even te ontspannen is mindfulness, hier komen we later op terug. Een andere goede manier is meditatie.

Ontspannen mensen zijn daadkrachtiger

Wist je dat je op zijn creatiefst bent wanneer je leeft vanuit een basis van innerlijke rust? Veel mensen krijgen bijvoorbeeld fantastische ideeën wanneer ze onder de douche staan, bij uitstek een moment van pure ontspanning. Goede ideeën komen niet wanneer je gespannen bent. De beste ingevingen krijg je wanneer je je ontspant. Zo hervind je je inspiratie en daarmee je levenslust.

Door vanuit een ontspannen basis door het leven te gaan geniet je er meer van. Je haalt als het ware meer kwaliteit uit je leven. Wanneer je gestrest bent jaag je de tijd er snel doorheen, en ervaar je minder levenskwaliteit.

Tot rust komen met meditatie

Meditatie is een effectieve manier om je innerlijke rust te laten spreken. Wanneer je mediteert focus je je voor langere tijd op bijvoorbeeld je ademhaling. Je laat gedachten komen en gaan, net zo lang tot je voelt dat je rustig bent. Voor beginners kan het lastig zijn om meditatie door te krijgen. Het is echter makkelijker dat je zou denken, er kan namelijk weinig fout gaan.

De basis van meditatie is dat je in een rustige omgeving gaat zitten of liggen, en je focust op je ademhaling. Je laat gedachten komen en gaan. Op een zeker moment (na zo’n 20 minuten) zullen de gedachten stoppen met komen en ervaar je rust. We hebben al veel geschreven over meditatie. Lees de onderstaande artikelen om met meditatie aan de slag te gaan:

Meer innerlijke rust vinden met Mindfulness

Mindfulness is de kunst van genieten van het hier en nu. Hoewel het eenvoudig is om toe te passen heeft het een enorm ontspannend effect. Wanneer je regelmatig ‘mindful’ bent kun je je veel beter loskoppelen van de alledaagse gebeurtenissen en zie je alles in een breder perspectief. De kracht van mindfulness is dat de techniek per definitie alle stress (tijdelijk) uit je leven bant.

Hoe dat mogelijk is? 99% van alle spanningen die je op dit moment ervaart hebben te maken met een gebeurtenis uit het verleden (je hebt iemand verloren, je hebt een ruzie gehad, je hebt jezelf voor schut gezet etc.) of met iets wat in de toekomst zou kunnen gebeuren (misschien verknal je die presentatie wel, hoe zal hij reageren?). Bijna nooit heb je op dit moment, hier en nu, reden om je druk te maken.

Mindfulness is makkelijk toe te passen. Je doet het door regelmatig (dus meerdere keren per dag) jezelf helemaal te verplaatsen in het nu. Je gaat bijvoorbeeld zitten in het park. Je hoort de bladeren van de bomen, je ziet mensen langslopen. Je voelt een lichte pijn in je nek, je ziet de wolken voorbij waaien en je voelt koude wind langs je wangen. Je denkt niet aan vroeger of later, je ervaart alleen het nu.

Lees voor meer informatie en interessante boeken over mindfulness ook Leven in het Hier en Nu.

De kracht van acceptatie

Door het leven te accepteren zoals het is kun je veel spanningen direct loslaten. Uiteraard heeft deze techniek grenzen (je kunt niet accepteren dat je bijvoorbeeld uithongert) maar kan het in veel situaties rust opleveren. Je kunt bijvoorbeeld zaken uit het verleden accepteren waar je toch niets meer aan kunt veranderen.

Oké, je bent failliet gegaan en je moet helemaal opnieuw beginnen. Je kunt er nu niets meer aan doen, dus kun je het net zo goed loslaten. Focus je liever op de toekomst en laat het verleden achter je. Lees ook Acceptatie: Loslaten voor Meer Rust.

Acceptatie kan je ook helpen om als het ware ‘de lat lager te leggen’. Soms willen we gewoon te veel, en dat veroorzaakt een gevoel van stress. We pushen onszelf misschien te ver en soms kan het goed zijn om gewoon eens minder te willen.

De ontspannende magie van dankbaarheid

“Let us rise up and be thankful, for if we didn’t learn a lot today, at least we learned a little, and if we didn’t learn a little, at least we didn’t get sick, and if we got sick, at least we didn’t die; so, let us all be thankful.” – Buddha

Wie dankbaar is kan niet tegelijkertijd kwaad, gestrest of ondankbaar zijn. Het gevoel van dankbaarheid verdrukt automatisch alle negatieve gevoelens. Het drukt als het ware de donkere wolken in je leven opzij. Het leuke van dankbaarheid is dat het eenvoudig toe te passen is. Je kunt direct dankbaar zijn als je dat wilt. Lees voor meer informatie over de magie van dankbaarheid ook zeker de volgende artikelen:

Bewust ontspannen

“If we could see the miracle of a single flower clearly, our whole life would change.” – Buddha

Op soChicken zijn we enorm voorstander van ontspanning. We denken dat je genoeg moet ontspannen om echt te genieten van het leven. Geef jezelf de rust die je nodig hebt en ontspan regelmatig. Ontspannen is uiteraard voor iedereen anders. De één gaat liever sporten, de ander leest het liefst een boek.

Hoe dan ook, ontspannen is ook een onderneming op zich. Het is niet zo dat je automatisch ontspant als je even niets doet. Ja, slapen is ontspannend, maar dan voornamelijk voor je lichaam. Geestelijk ontspannen doet iedereen op zijn eigen manier. Hieronder vind je een aantal leuke, praktische suggesties die jou kunnen helpen om meer rust te vinden.

Innerlijke rust is niet moeilijk maar het komt niet vanzelf

Stress komt vanzelf, rust moet je steeds opnieuw terugvinden. Je helpt jezelf door te beseffen dat jouw innerlijke rust er al is. Je moet het alleen af en toe de kans geven. Rust zit in je, dus laat het spreken.

Met de bovenstaande technieken kun je op een leuke en eenvoudige manier met meer rust en vertrouwen door het leven gaan. Wil je meer leren? Bekijk dan eens de onderstaande boeken en deze online cursus.

Nóg meer tips!

Jelle Hermus

Jelle Hermus

Oprichter van soChicken. Jelle maakt een geweldig leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, duurzaamheid, reizen, technologie en veggies.

Zo wordt succesvol leven een eitje.

Klopt, de woordspeling is flauw. Maar het is wel waar. Lees ons gratis eBoek met tips voor een leuker leven.


Reacties

 • Mar says:

  Hoi hoi Jelle,

  Geweldig je artikelen,en ik maak een moeilijke tijd door,een lees dan altijd je tips en adviezen.
  Ik twijfel aan mezelf en door de dingen die je schrijft,ben ik weer
  op mijn gemak.
  Kiezen uit alles wat je schrijft,maak ik een keus.
  Dank je wel,

  Groet Mar

 • Ben Meijer says:

  Jelle

  Dank

  Ben

 • Moors says:

  Beste Jelle,

  Dit artikel is heel prachtig en ik heb ervan genoten. Vooralleer dat ik uw site heb leren kennen pas ik dit al een hele tijd toe. In begin van vorigjaar heb ik bijna een hartaanval gehad door de drukte van het werk en tegenslagen,tot ik raad kreeg van iemand om met hem samen naar een Tibetaanse bijeenkomst te komen in Schoten bij Antwerpen. Daar heb ik een leermeester tegengekomen die mij heel goed geholpen heeft om te leren kalm en rust te blijven en inderdaad dat heeft geholpen en nog. Het ging niet vanzelf maar na drie weken daar te verblijven was ik heel goed op weg. Ik leerde hoe je rustig en innerlijk kalm moest blijven.
  Sinds dat ik die toepassing doe kan ik heel veel meer doen dan vroeger en nog straffer ik kan het niet meer missen. Bij elke aanvaring blijf ik rustig en kalm en ik laat de persoon maar uitrazen tot hij beseft dat het niet helpte stopte hij en zegde: waarom blijf je zo rustig. Ik heb dan gezegd: ik heb dat geleerd. En boven bij wonder heeft het nog geholpen. Dit was het in kort samengevat.
  Jelle, ik ga nog dikwijls naar deze site en aandachtig lezen, want wat je schrijft is waar. Groetjes Hugo

 • Rob says:

  Beste Inge,
  Mijn vrouw is HSP. Rusteloosheid kan inderdaad ook van buiten jezelf komen…

  Ik heb online het 1 en ander gelezen, mij hielp het in ieder geval. Misschien heb je er ook wat aan:

  http://www.nieuwetijdskind.com/
  http://www.desensitievepionier.nl/hooggevoeligheid
  http://www.hsponline.nl/

 • Inge says:

  Hi Jelle
  Ik kom er steeds meer achter dat ik HSP ben.
  Heb jij daar ook “studie” naar gedaan en weet jij misschien een goed boek? Ik heb begrepen dat je dit niet kan afleren/uitzetten maar dat je ermee moet leren leven.

 • anmke says:

  Sinds ik drie jaar geleden heb besloten – nu wil ik rust, en dat wordt mijn prioriteit – gaat het veel beter! Ben bijna alles kwijt geraakt, en nu veel gelukkiger met minder, en met rust. Ik heb mn gezondheid, mn kinderen, en Rust! Zes minuten mediteren voor het slapen, en in de rij bij de supermarkt een dankbaarheidslijstje in je hoofd maken, Burung, dat scheelt al! Vind tijd daar waar die niet lijkt, en bedenk je bij alles wat er leuk aan is. Dat werkt zo goed!

 • Burung Api says:

  Jammer dat ik zo weinig tijd had om dit goed te lezen. Het lijkt me een uitstekend manier om iets rustiger te worden. Maar dan heb je tijd nodig. Weinig dan wel maar die heb ik niet.

 • Goeie tips en uitleg!!

 • Fantastisch artikel!!

 • Jelle, ik ben je dankbaar voor zoveel praktische tips en onderwerpen met verwijzingen in dit artikel om tot innerlijke rust te komen. Ik heb dit artikel aan mijn favorieten toegevoegd en zal er zeker vaak naar terug grijpen. Nu eerst een kopje koffie en een boek en daarna nog een aantal doorverwijzingen uit dit artikel lezen.

 • wendy says:

  besef dat je vrij bent…..in een zeer zware periode van mijn leven geeft deze ene zin mij meer rust en ruimte dan wat dan ook..
  gisteren maakte ik mij druk om een gesprek op mijn werk nu ik overspannen thuis zit. die zin en het stukje erbij hebben mij de rust gegeven om een goede nacht in te gaan, met vertrouwen aan het gesprek te beginnen en met een zeer goed gevoel en resultaat als eindevan deze spanning. Jelle, merci. Er bestaat geen toeval.

 • Grytsje says:

  Jelle, ik ben je dankbaar, voor je zo’n mooie, inspirerende site! Je bijzonder leesbare, aantrekkelijke artikelen helpen me te focussen op waar het echt om gaat!

 • Anouk says:

  Mooi en uitgebreid artikel over een onderwerp waar we graag allemaal mee bezig zijn – maar niet altijd de tijd voor hebben!

 • Margriet says:

  Prachtig artikel, dank!

Reacties zijn gesloten.

Disclaimer
Privacy
Cookies (+ recept)
Servicenest
© 2004-2016, soChicken®. Alle rechten voorbehouden.
soChicken is onderdeel van soChicken Studios.

Ontvang het soChicken stappenplan naar een leuker leven

Ontdek gratis hoe je je leven leuker en eenvoudiger maakt, met ons populaire stappenplan naar een leuker leven. Ruim 90.000+ lezers gingen je voor. Download nu gratis.

We zullen je niet spammen en je gegevens blijven tussen ons.