Artikel opslaan

“We’re gonna miss all of life if we don’t
enjoy the day-to-day dance of it all.”

Kevin Rose

De klok vooruit blijven draaien

Een aantal jaar geleden kwam ik langs een verhaal dat bleef plakken. Het ging zo: een kleine jongen vindt een magische klok waarmee hij naar de toekomst kan reizen. Er is alleen één beperking: het werkt maar in één richting.

De jongen kon niet wachten tot hij jarig was, dus hij besloot de klok een paar weken vooruit te draaien naar zijn verjaardag. Hij was dolblij met alle aandacht, taart en cadeau’s. Maar de volgende dag moest hij gewoon naar school, en hij had geen zin. Hij besloot naar de zomervakantie te springen, een paar maanden in de toekomst.

En zo ging het door. Want er lag altijd wel iets leuks in het verschiet. Steeds draaide hij aan de klok, en steeds sprong hij verder in de toekomt.

Op een dag keek de jongen in de spiegel. Hij besefte dat hij een hele oude man was geworden, en dat zijn toekomst verspeeld was. Hij had zich alleen bekommerd om de leukste momenten, en miste daarmee het grootste deel van zijn leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Straks wordt het beter

We weten allemaal hoe dit werkt. Je bevindt je in een moment, en je voelt je er niet tevreden over. Je zou willen dat dingen anders waren dan ze nu zijn. En dus besteed je dit moment met fantaseren over een betere toekomst.

Misschien verlang je naar een vakantie, naar de tijd dat een lastig project is afgerond, dat je eindelijk een doel hebt behaald of het moment dat er iets verandert in de wereld.

Terwijl ik dit schrijf zitten we midden in de tweede golf van de coronapandemie. En dit soort gedachten leven nu extra bij een heleboel mensen – ook bij mij. ”Straks als het voorbij is dan…”, ”Als het vaccin er is dan wordt het eindelijk weer normaal en wordt het leven weer leuk…”, etc.

Het is natuurlijk om vooruit te kijken en te dromen van een betere toekomst. Op veel manieren houdt dit ons geïnspireerd om positieve stappen vooruit te zetten. Het kan ons motiveren om door moeilijke momenten heen te breken en te doen wat we moeten doen – ook als we er geen zin in hebben.

Maar er schuilt ook een gevaar in. Want vaak offeren we onze huidige ervaring op voor toekomstdromen. Alsof dit moment niet waardevol is en alleen de toekomst telt.

Alsof bepaalde momenten – vooral de saaie of moeilijke momenten – inherent waardeloos zijn. Maar je leven is gemaakt van momenten – óók de minder fijne momenten.

Maar de toekomst wordt precies hetzelfde

Als je jezelf niet traint om meer in het moment te leven, om meer tevredenheid te beoefenen – dan zul je altijd vooruit blijven kijken in de hoop dat de toekomst je wél gelukkig zal maken.

Maar als dat moment dan eenmaal daar is, merk je keer op keer dat je er gewoon aan went. Net als de jongen met de klok. Je ‘betere’ situatie wordt je nieuwe uitgangspunt. En het duurt niet lang voordat je wéér vol verlangen vooruit kijkt.

Ondertussen vergeet je je leven te ervaren zoals het is.

Als het je nu niet lukt om je tevreden te voelen, dan ligt de oplossing waarschijnlijk niet in de externe wereld maar in jezelf.

Alle momenten doen mee

Je leven is opgebouwd uit nu’s, niet uit straksen. Sterker nog, straks bestaat niet. Straks bestaat alleen in je gedachten en gedachten ervaar je altijd nu.

En ik weet hoe moeilijk het soms is om jezelf hieruit te trekken. Want als het hier en nu saai of oncomfortabel voelt, dan willen we zo graag wegkruipen en wegdromen. En daar is natuurlijk niets mis mee – maar het lost ook niets op.

Want zolang we die gewoonte hebben, zullen we altijd leven met het gevoel dat geluk en blijdschap nét om de hoek liggen. Zolang we dit geloven, zal dit ook precies onze ervaring zijn.

Steeds vaker onze aandacht naar het moment brengen – dat is de oplossing. Onderzoeken hoe je blijdschap en tevredenheid kunt ervaren in deze situatie. Precies in de imperfecte, oncomfortabele plek waar je je nu bevindt.

Ervaar ook dit moment

Haal een paar keer diep adem. Ontspan je lichaam. Breng je aandacht naar je ademhaling en kom terug naar het moment.

Dit moment heeft alles wat je nodig hebt. Het is niet nodig om de klok vooruit te draaien. Het heeft geen zin. Het gaat je niet de blijdschap, innerlijke rust of voldoening brengen waar je zo naar verlangt.

Blijdschap kun je niet straks ervaren. Emoties laten zich alleen nu voelen. Je hoeft dit moment niet ‘weg te gooien’ voor een ‘beter’ moment in de toekomst. Je kunt dit moment ervaren, en het volgende moment ook. In rust, blijdschap en tevredenheid.

Dat gaat voor de meesten van ons niet vanzelf. Maar we kunnen het trainen. Door middel van meditatie, mindfulness en door onze gedachten niet zo serieus te nemen.

  • Vraag je niet af: ”wat ontbreekt er allemaal in dit moment?”
  • Vraag je af: ”waar ben ik nu dankbaar voor?”

Probeer de waarde te vinden in uitdagende momenten. Breng je aandacht naar het moment en neem al die gedachten wat minder serieus. Dan zul je zien dat een moment gewoon een moment is. En dat er in ieder moment schoonheid schuilt.

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test