Artikel opslaan

“Mindfulness helps you go home to the present.
And every time you go there and
recognize a condition of happiness
that you have, happiness comes.”

Thich Nhat Hanh

Altijd bouwen aan een beter ‘straks’

Kijk, ik zal de eerste zijn die in deze val trapt. Straks is verleidelijk, en mijn brein brengt er veel tijd in door.

 • Als ik op de bank een boek zit te lezen, denk ik vaak aan wat ik daarna ga doen.
 • Als ik mediteer vliegen er regelmatig gedachten voorbij over wat ik wil doen als de timer af gaat.
 • Ik werk vaak hard en strategisch zodat ik het ‘straks’ – ergens in de toekomst – ‘beter’ heb.
 • Ik ben vaak blij als dingen ‘voorbij’ zijn. Bijvoorbeeld wanneer ik bezig ben met een lastige taak of wanneer ik iets moet doen wat ik spannend vind.

Straks volgt me als een schaduw. Maar net als die schaduw is straks niet echt. Het is een illusie die ik zelf creëer in mijn hoofd.

Dat klinkt gek. En het is ook een beetje gek. En het is die gekte die het leven vaak zo moeilijk maakt. Dus laten we eens kijken hoe we de situatie beter maken.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Waarom straks je leven moeilijk maakt

Stel je voor – en ik weet zeker dat je dit herkent – ik moet later vandaag iets doen waar ik tegenop zie. Dat kan van alles zijn: de BTW aangifte doen, een lastig gesprek voeren, een stap buiten mijn comfort-zone zetten, de vaatwasser uitruimen, was opvouwen, huis opruimen, je kent het wel.

En stel je voor dat ik nu op de bank zit met een leuk boek. Wat doet ‘straks’? Straks verandert mijn perfecte moment op de bank in een bak ellende.

In plaats van gewoon te genieten van een prima moment in mijn leven, heb ik gedachten over wat er komen gaat:

 • “Pfff, ik heb er geen zin.”
 • “Oh ja, dat wordt moeilijk.”
 • “Ik wou dat ik het kon uitstellen.”

Meh. Heel zielig allemaal. En heel nutteloos ook. Want de waarheid is heel simpel: die straks waar ik voor vrees is nergens te bekennen. Er is nu alleen een boek, een bank en een prima moment.

Je leven is meestal best oké

Het is waar – je leven is meestal best oké. Zelfs als er in jouw optiek van alles aan mankeert.

Het overgrote deel van je zorgen zijn gebaseerd op het verleden (piekeren over de fouten die je hebt gemaakt) of op je verwachtingen van de toekomst (“dat wordt naar en lastig”). Meestal is er in het hier en nu weinig aan de hand.

Ik kan er bijvoorbeeld tegenop zien om te gaan schrijven. Omdat schrijven veel tijd en energie kost. Maar nu ik eenmaal aan het schrijven ben is het leven prima. Muziekje aan, lekker typen, niets aan de hand. Het leven is oké.

Straks is veel interessanter voor je brein

Het hier en nu is makkelijk uit het oog te verliezen. Het is zo gewoon, zo aanwezig, zo overal dat je het over het hoofd ziet. Zoals een vis niet beseft wat water is.

En het hier en nu is op het eerste gezicht ook niet zo boeiend. De meeste mensen die met mindfulness beginnen vervelen zich rot. Waarom? Het nu is op het eerste gezicht niet verrassend. Het houdt je brein niet bezig. Er valt niets te bedenken.

Alles is er. Het is wat het is. Meer niet.

Door je mindfulness te trainen leer je natuurlijk dat het nu veel dieper is dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Maar een minder getraind brein ziet alleen saaiheid.

Je brein denkt:

 • Ehh – leuk hoor oefenen met een rozijn in m’n mond – maar waar is de drama?
 • Waar zijn de verhalen?
 • Waar moet ik me op voorbereiden?
 • Waar moet ik bang voor zijn?
 • Waar ga ik een snelle bevrediging uit halen?

Straks is eindeloos fascinerend voor je brein. Alles is nog onzeker, je kunt er over blijven fantaseren. Dingen kunnen goed uitpakken, dingen kunnen mis gaan – spannend!

Alleen steeds wanneer je aankomt in ‘straks’ is het weer ‘nu’. Het is altijd nu, nooit straks. Straks bestaat niet. Je leven is een serie van nu’s. Een aaneenschakeling van momenten.

De meeste mensen brengen deze momenten door met hun aandacht bij straks. Maar als je je aandacht naar het moment brengt krijg je iets terug wat je eigenlijk veel liever hebt dan die constante, afleidende spanning: innerlijke rust.

Geen straks, wel innerlijke rust

Innerlijke rust wordt niet altijd goed begrepen. Dat komt aan de ene kant omdat slechts weinig mensen het echt ervaren. En aan de andere kant omdat het een beetje tegenstrijdig kan voelen.

Bij innerlijke rust denk je aan iemand die zich ook rustig gedraagt. Logisch, maar niet altijd waar.

Weet je wat ik heb gemerkt? Hoe dieper mijn innerlijke rust wordt, des te dynamischer ik me voel. Des te meer zin ik krijg om te spelen, te dansen, met mensen te kletsen en erop uit te gaan.

Hoe meer ik in het moment leef, des te meer mijn leven begint te bruisen.

 • Er zijn minder zorgen.
 • Dus er is minder stress.
 • Dus ik steel minder energie van mezelf.
 • Dus ik hou energie over.
 • Ik geniet meer van het moment.
 • Ik voel me beter en mijn leven voelt leuker.

De rust – het omarmen van dat wat is – maakt dat het leven moeitelozer en leuker aanvoelt.

En dat bracht me laatst tot een leuk inzicht: straks is saai, nu is where the magic happens.

Straks bestaat niet.

Meer mindfulness in je leven halen

Dus dat is het hele punt: mindfulness is dolle pret.

Leven in het moment is leven. Leven in je gedachten is een beetje als het spelen van een verslavende computergame: leuk – totdat het niet leuk meer is maar je toch door blijft spelen omdat je er niet meer mee kunt stoppen.

Maar als ik dit soort dingen schrijf – ben ik dan altijd mindful? Nee, verre van. Maar wat ik heb gemerkt is dit: mindfulness is zulk sterk spul, dat een paar korte momenten van mindfulness je hele dag kunnen veranderen.

Echt waar. Je hoeft niet te denken in uren en kwartieren. Denk in minuten en seconden. Hoe vaker je het doet, des te vaker je het gaat doen. En hoe vaker je het gaat doen, des te magischer het moment wordt.

Oefen een tijdje door, en je gedachten beginnen te voelen als een stoffige, zompige zolder. Waar leven in het moment voelt als een frisse lente ochtend. Altijd nieuw, altijd dynamisch, altijd precies zoals het is.

Op zoek naar tips om beter te worden in mindfulness? Je bent aan het juiste adres. ✌🏻

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test