Laat anderen naar jou toe komen

Jouw succes is voor een groot deel afhankelijk van andere mensen. Hoe meer mensen weten wat jij te bieden hebt, des te makkelijker het zal zijn om die opdracht binnen te slepen of aangenomen te worden voor die droombaan.

Het is niet effectief om constant moeite te doen om mensen te bereiken, om anderen over te halen om interesse in je te krijgen. In plaats daarvan kun je beter aan jezelf werken, en zorgen dat jij boven de massa uitstijgt. Je kunt ervoor zorgen dat mensen je zo boeiend vinden dat ze vanzelf naar jou toe komen!

1. Ga op zoek naar je sterke punten

Schakel je omgeving in om erachter komen wat nu eigenlijk je sterke punten zijn. Natuurlijk heb je zelf wel een idee wat jou zo geweldig maakt, maar door het aan anderen te vragen krijg je de antwoorden die er echt toe doen.

Dus vraag aan vrienden, je werkgever, oud-werkgevers, je collega’s, klanten en familieleden wat volgens hen jouw sterke punten zijn. Laat het vervolgens niet bij algemene opmerkingen als: “Je bent creatief”. Vraag door, zorg dat je echt specifieke antwoorden krijgt: “Waarom vind je mij precies creatief?”.

Hoe beter je weet wat jou nu eigenlijk bijzonder maakt, des te makkelijker je jouw verhaal kunt samenstellen. Zelfkennis is essentieel als je meer succes wilt ontwikkelen!

2. Wees geïnteresseerd in mensen

Mensen geven niet om jou, ze geven om zichzelf. Net zoals jij het liefst nadenkt over jezelf, zo denken alle andere mensen ook het liefst aan zichzelf.

Iedereen is bezig met zijn eigen leven, met zijn eigen interesses, problemen en belangen. Geef andere mensen dus het gevoel dat ze belangrijk zijn, laat andere mensen over zichzelf vertellen.

Wanneer mensen het gevoel hebben dat je interesse in ze hebt, vinden ze je al snel bijzonder aardig. Hierdoor gaat de zogenaamde ‘gun-factor’ omhoog. Je zult zo snel goede vrienden maken en meer opdrachten, kansen en klanten verzamelen.

3. Ontwikkel een interessant verhaal

Als iemand aan je vraagt: “Wat doe jij in het dagelijks leven?”, zorg dan dat je iets interessants te vertellen hebt. Denk na over wat je in deze gevallen zult zeggen en bedenk iets korts en interessants.

Antwoord dus niet met “van alles”, en ook niet met een saaie taakomschrijving. Zorg dat je kort en krachtig een goede indruk kunt maken op mensen, en draai vervolgens direct de rollen om. Praat niet over jezelf, praat over de ander.

4. Deel positieve ervaringen

Mensen zijn op zoek naar mensen die vrolijk, enthousiast en positief zijn. Stop dus met zeuren, roddelen en klagen, en deel vooral positieve gebeurtenissen.

Je kunt dit natuurlijk bij uitstek doen via sociale netwerken als Twitter en LinkedIn. Praat op deze websites echter niet alleen over jezelf, maar probeer mensen juist verder te helpen met jouw expertise. Doe dit op een vriendelijke en positieve manier, en verras mensen af en toe met een nieuwtje over je eigen leven.

5. Wees kritisch en toekomstgericht

Vrolijk en positief zijn betekent niet dat je ook naïef bent. Zorg dat je altijd weet waar je over praat. Doe research, blijf altijd leren over je vakgebied. Ontwikkel hoge kwaliteitsstandaarden en houd daar consequent aan vast. Zorg dat je qua kennis en werkwijze de top van je vakgebied benadert.

Richt je niet op het verrijken van je ego, maar op het uitbreiden van je mogelijkheid om resultaatgericht te zijn. Het maakt niet uit als je af en toe ongelijk hebt. Blijf bij de feiten en blijf professioneel.

Iedereen heeft behoefte aan vriendelijke en professionele mensen die echt weten waar ze over praten. Investeer dus in jezelf en houd de lange termijn in de gaten. Alles wat je nu leert, alle mensen die je nu leert kennen en alle ervaring die je nu opdoet kunnen later van pas komen.

Meer tips om jezelf op de kaart te zetten

Wil je leren hoe je interessante mensen en kansen naar je toe kunt trekken als professional of zelfstandige? En wil je leren hoe je effectief kunt netwerken? De onderstaande boeken bevatten talloze praktische tips die je helpen jezelf op de kaart te zetten als professional.