“Nay, be a Columbus to whole new continents
and worlds within you, opening new channels,
not of trade, but of thought.”
Henry David Thoreau
Jezelf openstellen naar anderen
Openen richting anderen draait niet alleen om het delen van je gevoelens en kwetsbaarheden. Het betekent ook dat je ruimte maakt voor anderen. Dat je de ander de gelegenheid geeft om écht ‘bij je binnen te komen’.
Dat klinkt misschien een beetje wollig, maar het is heel praktisch. We ervaren de wereld door de filters van ons brein. En vaak wanneer we met iemand omgaan, filteren we alles wat die persoon zegt en doet langs onze voorkeuren, herinneringen en oordelen.
Prima – maar het betekent dat je minder ruimte hebt voor wie je daadwerkelijk voor je hebt. Omdat al je aandacht opgaat aan die interactie met je eigen gedachten.
Wat zou er gebeuren als je jezelf daadwerkelijk zou openstellen naar anderen? Het is een proces waar ik de laatste tijd mee bezig ben. Misschien wil jij ook groeien op dit gebied. Dit zijn drie simpele oefeningen die je kunt doen.
1. Echt luisteren – zet jezelf op ‘niet storen’
In de meeste conversaties wordt niet echt ruimte gemaakt voor elkaar. Vaak ontstaat er een spel van op je beurt wachten tot je kunt praten. De ander zegt iets waar jij op reageert, waarop de ander vervolgens weer reageert.
Er is niets mis met deze dynamiek, maar je kunt meer uit een conversatie halen door beter te luisteren.
Echt luisteren houdt in dat je ruimte maakt voor de ander. Dat je niet meteen in de stilte springt om jouw verhaal te doen. Het betekent ook dat je niet altijd reageert met jouw mening of het delen van vergelijkbare ervaringen. Je zet het ongeduld aan de kant en laat de ander zijn, en luistert met aandacht.
Je probeert niet om jouw gedachten op de ander te projecteren. Je stelt vragen om echt te leren wat de ander te vertellen heeft.
Je pauzeert de interruptie en zet jezelf op ‘niet storen’.
Deze oefening is soms lastig, zeker als je (net als ik) een type bent dat snel advies geeft. Hoe lastiger je dit vindt, des te waardevoller deze oefening is.
2. Leren waarderen – zet je ego aan de kant
Merk je dat je vaak zoekt naar goedkeuring? Dat je verhalen vertelt of feitjes deelt om indruk te maken op anderen, of regelmatig grapjes en opmerkingen maakt ten koste van anderen? Of uit je je vaak een beetje cynisch of sarcastisch? Dan is deze oefening extra waardevol.
Richt je aandacht op alle dingen die je mooi vindt aan de ander. En neem bewust de moeite om je waardering te uiten op kleine manieren.
Probeer de situatie eens om te draaien. In plaats van aan anderen proberen te bewijzen hoe waardevol je bent, bewijs je aan anderen hoe waardevol jij hen vindt.
Veel conversaties draaien om het vinden van goedkeuring. Wanneer jij die zoektocht neerlegt ontstaat er ineens een hele andere dynamiek. Meer rust, meer openheid, meer liefde en compassie. De ander hoeft zich niet langer te bewijzen en kan zich ontspannen bij jou in een warm bad van waardering.
Het is fijn om bij iemand te zijn die ziet (en je laat weten) hoe waardevol je bent. Jij kunt dit betekenen voor een ander. Je zult al snel merken dat dit je meer voldoening, plezier en liefde brengt dan constant goedkeuring vragen.
3. Durven dienen – het gaat niet om jou
Zet voor deze oefening je eigen voorkeuren en behoeften tijdelijk opzij. Verplaats je in plaats daarvan zo goed mogelijk in de ander. Waar heeft de ander mogelijk behoefte aan? En hoe kun jij bijdragen om deze behoefte te vervullen?
Hoewel het kan lijken alsof je ‘jezelf tekort doet’, zul je merken dat dienen vanuit een intentie van liefde rust en voldoening brengt. Constant bezig zijn met je eigen behoeften is een vermoeiende strijd die je prima even opzij kunt zetten.
Wat zou er gebeuren als je het dienen op zichzelf als doel ziet? Als middel om jezelf te ontwikkelen, om liefde en compassie te beoefenen en ervaren?
Het gaat niet om jou, het gaat zelfs niet om die ander. De wolk laat regen vallen wanneer de tijd rijp is en maakt zich niet druk over wie deze regen ontvangt. Jij kunt dienen om het dienen, als oefening om opener te worden en je eigen belangen minder groot te maken in je hoofd.
Vraag jezelf af: ”hoe kan ik hier bijdragen?”
Beweeg richting liefde, rust en compassie
In mijn boek Leven met wind mee help ik je stap voor stap te beweging richting innerlijke rust, liefde en compassie – zonder zweverig te worden.
Ontdek praktische technieken om rust in je hoofd te ontwikkelen, je gedachten minder serieus te nemen, het drama in je leven te verminderen en je stap voor stap te openen naar de mensen en de wereld om je heen.
Reacties
Leuk Jelle, ik heb de afgelopen weken ook de boeken van Eckhart Tolle gelezen
Leuk en interessant artikel, Jelle, maar dienen kan ook een averechts effect hebben. Natuurlijk is het positief dat je je goed kunt inleven in anderen, maar op het moment dat je de behoeften van een ander eerder herkent dan die van jezelf ga je toch te ver in het ‘dienen’. Heb er hele nare ervaring mee, maar je artikel is helemaal top en duidelijk, bedankt hiervoor
Bedankt Jelle