ๆ”นๅ–„ – Verbetering

We mogen blij zijn met Japan. En niet alleen vanwege de sushi en de hilarische televisieprogramma’s. Waar wij altijd de neiging hebben om onszelf voorbij te rennen, helpen de Japanse wijsheden ons in te zien dat we grenzen aan krankzinnigheid.

De realiteit is namelijk heel simpel: Je kรบnt niet alles tegelijk doen. Hoe hard je ook probeert. Verbetering kost tijd. Vooruitgang is een proces. En door kleine stappen te zetten, boek je uiteindelijk grote resultaten.

Voortdurend verbeteren: Kaizen

Kaizen is leuk. Als je wilt weten wat het precies is, lees dan gerust de Wikipedia pagina. Het komt eigenlijk neer op het volgende: je maakt continu kleine verbeteringen. Aan jezelf, aan je werk, aan je huis en je relaties.

Je verbetert je leven, stapje voor stapje. En je maakt het niet onnodig moeilijk voor jezelf. Je zet kleine stapjes vooruit, en je neemt er de tijd voor.

Waarom dat zo interessant is? Omdat het een voortdurend proces is. Geen project. Je doet elke dag je best om iets beter te worden. En die kleine sprongen voorwaarts gaan al snel serieuze vormen aannemen.

Verbeter iedere dag 0,1%

Laatst kwam ik langs dit idee via eenย blogpostย van Niels Gouman. Ik vond het inspirerend, omdat iedereen het eenvoudig kan toepassen. Stel dat je elke dag een beetje moeite zou doen om slechts 0,1% beter te worden. Dat kost weinig moeite, aangezien 0,1% natuurlijk niets voorstelt.

Maar door dit dagelijks toe te passen, bereik je al snel grote resultaten. Na tien dagen zou je al een procent beter zijn geworden. Na een jaar ben je al 36% beter in wat je doet. Na een jaar of drie ben je meer dan 100% vooruit gegaan, zonder dat het je echt moeite heeft gekost. Houd je dit 10 jaar vol, dan verbeter je je leven met 1.000%.

Kleine stapjes hebben grote impact. Kaizen inspireert je om steeds kleine verbeteringen te maken, en zo stap voor stap beter te worden in wat je doet. Wat langzaam groeit blijft langer. Door te werken in kleine stapjes bouw je een stevige fundering onder een geweldige toekomst.

Dus vraag je eens af, met welke kleine stapjes kun jij vandaag 0,1% vooruit komen?

Zo maak je je leven steeds leuker โ˜€๏ธ

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. ๐ŸŒฑ

Begin direct

Zo blijf je lekker positief โ˜€๏ธ

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ๐Ÿ’›