“You squander time as if you drew from a full and abundant supply.
You have all the fears of mortals and all the desires of immortals.”

Seneca

Fluoriserende regenpakken en
de vergankelijkheid van ons leven

Aan de gracht in het hart van Delft. Buiten druppels, een groep kinderen fietst voorbij in fluoriserende regenpakken. Het koffiezaakje waarin ik zit draait slechte muziek, maar de koffie is goed.

De seconden tikken weg. De kinderen zijn voorbij. Ze hebben plaatsgemaakt voor twee toeristen met een enorme rolkoffer. Ze kijken verdwaasd in het rond en bewonderen de schoonheid van dit historische stadje. De toeristen lopen door. Het moment is verdwenen.

Geen enkel moment keert ooit terug. Geen enkel moment. Nooit wordt het weer als zojuist. De kinderen, de wolken, de druppels. Deze alinea was nog ongetypt, mijn koffie was nog halfvol.

Alles gaat voorbij. Alles is tijdelijk. Dat geeft ons het gevoel dat het leven te kort is. Dat het leven te snel voorbij gaat.

Tijd is de meest waardevolle grondstof die we hebben. En het is tevens de meest waardevolle grondstof die we constant verspillen. We laten onze tijd afpakken, we spenderen het aan dingen die we niet waardevol vinden, beschouwen het als vanzelfsprekend en we doen alsof we er een onbeperkte voorraad van hebben. Maar dat hebben we niet.

Weg is weg. De seconden die je hebt gespendeerd aan bovenstaande alinea krijg je niet meer terug. Ze zijn gespendeerd. De vraag is dus, heb je deze tijd waardevol gespendeerd?

Waarvoor gebruik jij je tijd?

We hebben meer dan genoeg tijd in ons leven. Het leven is lang genoeg. Het is de kunst om beter gebruik te maken van je tijd. Om je tijd de waarde toe te kennen die het daadwerkelijk heeft.

Jij bepaalt wat je waardevol vindt.

Wat zou je doen als andere mensen jouw geld zouden uitgeven? Precies, je zou ze erop aanspreken en ze mogelijk een klap verkopen. Mensen moeten met hun handen van je geld afblijven. Geld is waardevol en schaars.

Je hebt meer dan genoeg tijd om te doen wat je wilt. Om te doen wat je wilt is het echter noodzakelijk dat je je tijd gaat spenderen aan dingen die je waardevol vindt. Aan de dingen die je gelukkig, succesvol, onafhankelijk, slim, rustig, dankbaar en gezond maken.

  • Dus laat mensen niet jouw tijd spenderen;
  • Spendeer je tijd aan dingen die je waardevol vindt;
  • Probeer minder tijd te verliezen aan dingen die je nutteloos vindt;
  • Doe je best om de tijd te ervaren door iedere seconde te benutten. Geniet ervan, zie de schoonheid van een seconde.
  • Beschouw tijd niet als vanzelfsprekend. Dat is het niet. Het is beperkt, waardevol en feitelijk de enige grondstof waar iedereen meer van zou willen hebben.

Morgen is het kerst. Je brengt tijd door met mensen waarvan je houdt. Waardevolle tijd die je maar één keer kunt spenderen. Vergeet niet hoe waardevol ieder moment is. Vergeet niet hoe waardevol deze mensen in je leven zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat je leeft. Onthoud dat. Tijdens deze kerstdagen, en tijdens iedere dag, ieder moment van je leven.

Fijne kerst.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test