Waarom gaat het leven zo snel?

Het leven gaat te snel – daar zijn de meeste mensen het over eens. En ik vind precies hetzelfde – het leven gaat ook veel te snel.

Het ene moment ben ik 19 – en binnen een zucht en een scheet zijn we alweer tien jaar verder. Laatst kwam ik tijdens een gesprek hierover tot een interessante conclusie. En ik deel deze gedachte graag met je – in de hoop dat het je kerstdagen (en de rest van je leven) meer balans brengt.

Dat vuurtje kan best wat lager

Een paar jaar geleden verbleef ik in een klein romantisch huisje op het Franse platteland. Het was vroeg in het voorjaar, en het sneeuwde af en toe.

De enige verwarming in het huisje was een houtkachel. En dat kwam goed uit, ik ben gek op houtkachels. Omdat ze zo gezellig zijn – en omdat je er steeds mee bezig bent.

Maar houtkachels zijn ingewikkeld. Gooi er te weinig hout op en hij gaat uit. Gooi er teveel hout op en het wordt bloedheet. En niet alleen dat – je jaagt ook razendsnel door je houtvoorraad heen. Een voorraad die waardevol en kostbaar is.

Uiteindelijk is het zoeken naar de optimale balans tussen comfort en rendement. Naar een behaaglijke omgeving zonder energie te verspillen. Dat betekent dus het vuurtje minder hoog opstoken voor een constante warmte en optimaal rendement.

Zodat je zo goed mogelijk met je waardevolle houtstapel omgaat.

Je leven is die houtstapel

Precies – je leven is die waardevolle houtstapel. Je hebt een beperkt aantal uren in je leven, net zoals je een beperkte houtvoorraad hebt voor de winter. Met die stapel zul je het moeten doen – op=op.

Wat veel mensen doen – waaronder ikzelf van tijd tot tijd – is het vuur te hoog opstoken. We branden door onze voorraad heen alsof we eindeloos door kunnen gaan.

Hierdoor bereiken we een laag rendement en verspillen we ons meest waardevolle grondstof: tijd.

Hoe we dat doen? Door te haasten, allerlei dingen tegelijk te doen, te piekeren en constant in ons hoofd te leven.

Die momenten komen nooit meer terug

Hoe meer je in je hoofd leeft – hoe meer je rent en vliegt – des te sneller de tijd lijkt te gaan.

Tijd is relatief – jij kunt voor een deel zelf bepalen hoe snel of hoe langzaam tijd voor jou verstrijkt. Hoe meer je in het moment leeft, ontspannen bent en geniet van iedere dag – des te meer tijd je lijkt te hebben.

Hoe voller je je dagen propt, des te minder je ervan zult onthouden. Hoe sneller je leeft, des te minder je ziet van de omgeving. Des te minder je kunt genieten van de reis.

En dat is het punt. We zijn vaak zo ontzettend bezig met de bestemming dat we vergeten dat het leven uiteindelijk draait om de reis. Dit moment is namelijk alles dat er is.

En als je continu bezig bent met wat hierna komt, dan gooi je dit moment in de haard als een prop papier. Het is zo opgebrand, het levert weinig warmte op en hij komt nooit meer terug.

Dan verbrand je in rap hoog tempo een van de meest waardevolle dingen die je krijgt in dit leven – tijd.

Maak je niet druk. Maak je rustig.

Precies. Minder piekeren, minder stress, minder rennen en vliegen. Minder willen, meer tevreden zijn met wat je hebt.

Het leven is een wonder. Het is niet vanzelfsprekend dat je bestaat – dat je bewustzijn hebt. En je vermogen om bewust te zijn van dit moment is uiteindelijk alles dat ertoe doet.

  • Je hoeft niet te wachten om gelukkig te kunnen zijn.
  • Je hoeft niet te wachten tot je tevreden kun zijn.
  • Je hoeft niet te veranderen om van jezelf te mogen houden.
  • Je hoeft niets aan te passen om te kunnen genieten van dit moment.

Het leven is opgebouwd uit een serie van nu’s. En hoe meer je je aandacht in het nu kunt houden, des te meer je voelt dat je leeft. Des te zuiniger je je vuurtje brandt, en des te langer je lijkt te doen met je voorraad.

Dus geniet van je kerstdagen – met volle aandacht. En geniet van alle momenten die daarop volgen. Verstook je leven niet zo snel als je kunt, maar zo langzaam als je kunt. Leef met aandacht en grijp je kans om zoveel mogelijk momenten bewust te ervaren.

Je krijgt ten slotte maar één kans om te genieten van een nu. Voor je het weet is het overgegaan in een zojuist of een tien jaar geleden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test