Nergens zin in en toch productief

Laatst had ik nergens zin in. Ik was verkouden, ik voelde me een beetje moe en het liefst zou ik op de bank gaan liggen. Maar ik had nog ontzettend veel te doen. En omdat ik al een paar dagen verkouden was, had ik al een paar dagen weinig gedaan.

Dus ik besloot een afspraak met mezelf te maken. “Ik mag lekker op de bank gaan liggen, maar eerst doe ik een paar hele simpele, kleine taken.”

Ik koos direct een simpele taak die ook nog eens heel nuttig is. Ik zette zoโ€™n 20 artikelen uit mijn dagelijkse schrijfbestand over in de backend van de website. En toen ik daar eenmaal mee klaar was, had ik helemaal geen behoefte meer om op de bank te gaan liggen.

Dus? Dus uiteindelijk heb ik ook nog de mail weggewerkt, mijn weekly review gedaan en wat willekeurige kleine taken verricht. En ik voelde me geweldig.

Begin klein voor grote resultaten

We hebben allemaal weleens geen zin om te werken. En vaak heeft dat niet eens zozeer te maken met onze bui, maar vooral met de taken die voor ons liggen en hoe we daarmee om gaan.

  • De taken zijn overweldigend en te groot.
  • Je weet niet waar je moet beginnen.
  • De taken zijn slecht gedefinieerd.
  • Je doet meerdere dingen tegelijk.

Stel, je staat midden in een kamer. En het is een enรณrme bende in die kamer. En het is jouw intentie om die rommel op te ruimen. Waar begin je?

Je krijgt jezelf pas aan de slag zodra je de enorme rommel loslaat, en simpelweg begint met het opruimen van iets simpels. Bijvoorbeeld al het afval er tussenuit halen. Of alle rondslingerende kleding in de wasmand gooien. Dat is een simpele, afgebakende taak. En het is vaak de eerste stap naar een opgeruimde kamer. Want als je eenmaal bezig ben ga je zonder problemen door.

Begin en houd het klein

Kleine taken zetten je in beweging. Ze zijn behapbaar en ze schrikken je niet af. En zodra je ze hebt afgevinkt voel je je goed, en geniet van je van het momentum dat je opbouwt.

Dus blijf niet staren naar een grote project, die ingewikkelde opdracht of die bende in je huis. Begin klein. Pak iets op en doe het. Eรฉn ding tegelijk. Voor je het weet ben je lekker in beweging. En voor je het weet ben je alweer klaar en kun je lekker voldaan op de bank gaan liggen.

Wil je meer tips om je discipline op te bouwen en je uitstelgedrag te verminderen? Schrijf je dan in voor mijn praktische eCursus voor meer discipline.

Zo maak je je leven steeds leuker โ˜€๏ธ

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. ๐ŸŒฑ

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! ๐Ÿ˜

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ๐Ÿ’›