Artikel opslaan

Het leven plannen rondom lange reizen

Hoe wij ons leven plannen is behoorlijk veranderd sinds Billy en ik vader zijn geworden. Zeker sinds Sophie bij ons kwam in 2022 en Jake leerplichtig is geworden dit jaar (maart 2024).

Wat is er dan precies veranderd? Nou, voordat Billy en ik vader werden planden we ons leven vooral rondom lange reizen. We planden bijvoorbeeld een rondreis van 2-3 maanden door India of een road-trip binnen Europa. En vervolgens stelden we doelen die we wilden afronden vóórdat we vertrokken.

Dat werkte goed voor ons. Het bracht een mooie afwisseling tussen focus en ontspanning. Ik bereikte een hoop in die jaren terwijl ik tegelijkertijd 2-3 maanden per jaar nauwelijks werkte.

Heel fijn. Maar die vlieger gaat niet langer op. Dus was het tijd voor iets nieuws.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het nieuwe ritme omarmen

Jake gaat nu ruim een jaar naar school en is inmiddels leerplichtig. Als reislustig persoon zag ik dit eerst als een enorme beperking. Maar aangezien Billy en ik voor onszelf werken, kunnen wij onze doelen en ons werkschema indelen zoals we zelf willen.

Dat biedt een hoop mogelijkheden.

Hoe beter ik naar de situatie keek, des te duidelijker ik de oplossing begon te zien:

”Waarom plan ik mijn leven niet gewoon met de schoolvakanties mee?!”

Wat als ik de beperkingen juist volledig omarm?

Ik bracht de schoolvakanties in kaart en wat blijkt? Samen genomen is het zo’n 3 maanden in het jaar vakantie – precies de tijd die we vroeger jaarlijks doorbrachten op reis!

En wat helemaal top is: er zit doorgaans zo’n 7-10 weken tussen schoolvakanties. Genoeg tijd om waardevolle doelen te bereiken, maar niet zoveel tijd dat het ik mijn doel uit het oog verlies. Bovendien zijn het duidelijke, afgescheiden ‘tijdsblokken’. Een deadline voor een vakantie voelt logisch en minder arbitrair dan het einde van een willekeurige maand.

Deze vakanties zorgen voor natuurlijke herstelmomenten door het jaar heen verspreid. Door tijdens de schoolvakantie zoveel mogelijk vrij te nemen kunnen Billy en ik optimaliseren op herstel én familietijd.

Een jaar van 12 weken

Tijdens mijn reis in Bali kwam ik langs het boek en methode The 12 Week Year (Engelstalig). Deze methode (goed samengevat in deze video) stelt dat het veel effectiever is om doelen van 12 weken te stellen in plaats van jaardoelen.

Deze aanpak zorgt namelijk voor meer urgentie, focus en resultaat. Het zorgt ook voor minder stress.

Ik wilde het graag proberen, maar vond het niet helemaal in mijn leven passen. Toen realiseerde ik me dat ik deze methode grofweg kan toepassen in mijn situatie. In plaats van blokken van 12 weken, leef ik gewoon van schoolvakantie naar schoolvakantie!

We leven dit schoolvakantie-ritme nu een aantal maanden, en het bevalt me enorm. Hieronder zal ik uitleggen hoe ik mijn leven plan volgens deze ‘schoolvakantie’ methode.

Heb je geen schoolgaande kinderen of kun je je werktijd niet zelf indelen? Dan kun je de perioden vervangen door 12 weken (zoals het boek aanbeveelt), of simpelweg de aspecten die wél in je leven passen overnemen. Je kunt bijvoorbeeld de methode uitsluitend gebruiken voor persoonlijke doelen, als je werkdoelen vóór jou gesteld worden.

Het boek is sowieso een aanrader, maar deze stappen zouden je al aardig op weg moeten helpen. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe dit werkt. Het begint allemaal bij een inspirerende visie.

1. Het begint bij een visie

Je kunt pas effectieve doelen stellen als je weet wat je wilt.

Ik neem regelmatig een moment om een versie van mijn ideale, positieve versie van mijn leven uit te schrijven.

Een leven waarin ik:

  • Me gezond en fit voel;
  • Kalmte, liefde en positiviteit ervaar;
  • Fijne relaties heb met mijn dierbaren;
  • Goed voor mezelf en de mensen om me heen zorg op een dagelijkse basis;
  • Positief bijdraag aan de levens van anderen via mijn werk;
  • Mezelf uitdaag om te groeien op gebieden die me interesseren;
  • Mooie herinneringen maak, alleen en met anderen;
  • De vrijheid voel om te doen wat ik wil doen.
  • Etc.

Zo’n oefening is op zichzelf al waardevol om uit te voeren, omdat ik er direct een goed gevoel van krijg. Je ideale leven uitschrijven verlegt de focus van beperkingen en wat niet kan, naar de dingen die wél mogelijk zijn als je er naartoe werkt.

Tip: Leden van het Broednest hebben toegang tot een interactief actieplan dat je stap voor stap helpt je ideale leven uit te denken. Meer lezen…

2. Ik stel hele concrete doelen

Nu ik de visie voor mijn ideale, positieve leven (opnieuw) voor ogen heb, is het tijd om doelen te stellen.

  • Ik open mijn digitale kalender waar ik me heb geabonneerd op een iCal agenda die automatisch de schoolvakanties toevoegt voor mijn regio (regio midden). Hier vind je agenda’s voor alle regio’s.
  • Ik zoek de eerstvolgende schoolvakantie en tel het aantal beschikbare weken.
  • Ik bepaal 2-4 doelen die ik wil bereiken vóór deze vakantie. Vaak eentje rondom gezondheid, eentje rondom relaties of persoonlijke groei en twee rondom werk.
  • Ik bepaal (samen met Billy) wat we vervolgens in die volgende schoolvakantie gaan doen. Afhankelijk van de lengte en periode boeken we een vakantiehuisje of bedenken we alvast wat andere leuke activiteiten waar het hele gezin naar uit kan kijken.

Deze doelen zijn niet de enige dingen waar ik tijd aan zal besteden deze periode, maar het idee is wel dat ik deze doelen sowieso bereik.

  • Het is belangrijk dat ieder doel me daadwerkelijk vooruit helpt richting mijn ideale, positieve leven.
  • Het is essentieel dat het doel me uitdaagt maar ook haalbaar is in deze periode van ca. 2-3 maanden. Ik wil me niet constant overweldigd en gestrest voelen omdat ik teveel druk op mezelf zet. Het doel moet voltooid zijn voordat de vakantie begint! Dit besef houdt de urgentie hoog en vermindert uitstelgedrag.
  • Het is belangrijk dat ik er blij van word! Als ik het met tegenzin doe wordt het geen succes.
  • Het is essentieel dat alle doelen concreet zijn. ‘Lekker fit worden’ is een prima richting, maar wat betekent dit concreet voor me? Een concreet doel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ”Ik wil 10 km kunnen hardlopen in minder dan 60 minuten”.

Vervolgens zet ik een countdown widget op mijn iPhone startscherm. Deze telt af naar de volgende schoolvakantie. Zo houd ik altijd zicht op de ‘deadline’ en blijft de urgentie hoog.

Vervolgens maak ik een actieplan voor hoe ik deze doelen wil gaan bereiken.

3. Ik maak een actieplan

Nu ik weet wat ik wil bereiken, kan ik bepalen wat er moet gebeuren om dit doel te bereiken.

Hierbij richt ik me volledig op acties waar ik controle over heb.

  • Ik kan niet direct vet van mijn buik halen, maar ik kan wel mijn eetpatroon aanpassen.
  • Ik kan mensen niet forceren om soChicken te bezoeken, maar ik kan wel waardevolle content maken die mensen graag willen lezen.
  • Ik kan er niet zomaar voor zorgen dat een relatie verbetert, maar ik kan wel regelmatig contact zoeken, mindful luisteren, leuke uitstapjes plannen, enzovoort.

Voor elk doel bedenk ik een paar concrete stappen die ik kan zetten om de kans te vergroten dat ik succesvol zal zijn.

  • Vaak zijn dit gewoontes. Zoals elke ochtend 20 minuten mediteren voor het doel ‘minimaal een week lang geduldig zijn met de kinderen’.
  • Soms zijn dit terugkerende taken. Zoals elke vrijdagmiddag FaceTimen met mijn moeder als onderdeel van het doel ‘meer tijd met mijn moeder doorbrengen’.
  • Soms zijn dit projecten. Zoals de zolder ontspullen en omvormen naar een prettige ruimte voor het doel ‘80% van mijn overbodige spullen uit mijn leven gooien’.

Welke stappen kun jij zetten om je doel te bereiken en daarmee je ideale, positieve leven dichterbij te brengen?

4. Ik bepaal hoe ‘succes’ eruit ziet

Resultaat laat soms even op zich wachten. Daarom richt ik me zowel op ‘vertraagde’ als ‘directe’ uitkomsten.

Een mooi voorbeeld is een paar kilo afvallen:

  • Het uiteindelijke resultaat op de weegschaal is waardevol, maar het kan een paar weken duren voordat er echt iets wezenlijks gebeurt. Dit is een vertraagde uitkomst.
  • Mijn dagelijkse gedrag bepaalt uiteindelijk mijn succes. Als ik een dag minder eet dan ik verbrand ben ik (als het goed is) dichter bij mijn uiteindelijke doel gekomen. Daarom kan ik mijn eetgedrag gebruiken als directe uitkomst.

Succes is dus simpel: ik ben succesvol als ik elke dag (of bijvoorbeeld op weekbasis) een percentage minder calorieën eet dan ik verbrand.

Vervolgens kan ik na 2-3 weken op de weegschaal zien of mijn aanpak werkt, en eventueel bijsturen.

Voorbeelden van ‘directe’ uitkomsten:

  • Elke week verstuur ik 3 sollicitaties.
  • Ik plan wekelijks een uitstapje met een goede vriend(in).
  • Ik lees elke doordeweekse avond één les in mijn thuisstudie.
  • Op maandag, woensdag en vrijdag ga ik minimaal 5 km hardlopen.
  • Elke ochtend sta ik op om 6:30 om te mediteren.
  • Etc.

Wat doe je als je tegenslagen ervaart en geen voortgang maakt? Om te beginnen: pas je plan aan. Probeer een nieuwe strategie die eenvoudiger is om te onderzoeken of het je zo wél lukt om voortgang te maken. Merk je dat het echt niet lukt om een doel te behalen? Geen zorgen – wees niet te hard voor jezelf. Neem dit gewoon mee in je volgende periode en stel jezelf deze vragen:

  • Waarom lukte het me niet om dit doel te behalen?
  • Wat heb ik hiervan geleerd?
  • Wat kan ik aanpassen om mijn kans op succes te vergroten?

Stel vervolgens weer nieuwe doelen voor je volgende periode en doe alsof er niets gebeurd is. Als je regelmatig worstelt kan het lonen om minder doelen te stellen voor de volgende periode. Het voelt veel fijner om één doel te behalen, dan te worstelen met drie doelen!

5. Ik plan mijn weken

Ik breng de weken in kaart en breek mijn doelen op over deze weken. Zo weet ik iedere week precies wat me te doen staat. Op maandagochtend neem ik de komende week door.

  • Ik check mijn agenda.
  • Ik check mijn voortgang op mijn doelen. Ben ik vooruit gekomen? Heb ik de ‘directe uitkomsten’ behaald?
  • Ik pas de strategie aan als blijkt dat het niet gelukt is.
  • Ik blokkeer momenten in mijn agenda zodat er voldoende tijd is om voortgang te boeken.

Dit kost me meestal maar zo’n 10 minuten, en geeft me gedurende de week veel rust en houvast.

Tip: Leden van het Broednest hebben toegang tot een interactief stappenplan waarmee je in één klap een fantastische en waterdichte weekplanning ontwikkelt. Zo kun je lekker ontspannen leven, omdat je weet dat je altijd werkt aan de dingen die het meest belangrijk zijn. Lees meer…

6. Ik respecteer de schoolvakantie

Ik laat de schoolvakanties mijn leefritme bepalen:

  • Ik respecteer de deadline, en voel me elke dag gedreven om aan de slag te gaan zodat ik mijn doelen behaal vóórdat de vakantie begint.
  • Ik respecteer de vrije tijd wanneer de vakantie aanbreekt. Ik gebruik de schoolvakanties om te herstellen en te investeren in mijn gezin, familie en vrienden. Dat betekent niet dat ik helemaal geen werk meer doe (dat kan niet in mijn geval), maar wel dat ik tijdens de vakanties in ‘onderhoudsmodus’ zit, en niet actief werk aan werkdoelen. In de praktijk betekent dit dat ik een paar uur per week besteed aan het beantwoorden van vragen, sociale media en het verhelpen van problemen.
  • Tijdens de vakantie denk ik na over wat ik in de volgende periode wil oppakken. Ik neem tijd om te reflecteren, na te denken én nieuwe doelen te stellen voor de volgende periode.

Op deze manier ontstaat er een natuurlijk eb en vloed in mijn leven. Periodes van focus worden van nature afgewisseld door periodes van rust en herstel.

Door de beperkingen in je leven te omarmen kun je een leefritme creëren dat je moeiteloos vooruit helpt richting een positief, liefdevol én succesvol leven. Best fijn, als je het mij vraagt. ☀️

Verdubbel je productiviteit

Je productiviteit verdubbelen Bundel

Verdubbel je productiviteit in kleine stappen. Stel een effectief doel, verminder afleiding, leer om gewoon te beginnen, ontwikkel focus en werk met een slimmere takenlijst die vóór je werkt.

In deze compacte cursus verhogen we samen je productiviteit door het simpel te houden. Geen ingewikkelde processen maar een aantal fundamentele technieken die echt werken. Zodat je effectief kunt werken richting je ideale leven.

Ben je klaar om je dromen waar te maken?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test