Artikel opslaan

Joehoe! Wat doe je allemaal daarbinnen?

Je loopt buiten, op weg naar het station. “Oh, ik moet zo nog even checken of Marianne me heeft gemaild. Want als ze me niet heeft gemaild moet ik haar bellen. Irritant zou dat zijn. Ik hoop dat ze heeft gemaild. Vorige week was ze ook al te laat. Ik zou er eigenlijk iets van moeten zeggen. Ja. Maar misschien wordt ze dan boos op me en krijgen we ruzie en dan is m’n avond verpest. Oh, ik moet nog even Michel bellen dat hij de film reserveert…”

Ratelende gedachten. Over de toekomst, over dingen die misschien gaan gebeuren. Over het verleden. Over alles wat er maar te binnen schiet. Je leeft in je hoofd, compleet disconnected met de realiteit. Je leeft in een fantasiewereld die op het eerste gezicht heel productief lijkt maar die je, als je beter kijkt, blijkt te beroven van je levenskwaliteit.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De verloren minuten

Wat is dan realiteit vraag je je af?

  • Alles wat is gebeurd in het verleden leeft enkel voort in de gevolgen die de gebeurtenis heeft veroorzaakt en de herinneringen die we erover hebben.
  • Alles wat gaat gebeuren is nog niet gebeurd. De toekomst bestaat alleen in ons hoofd.
  • Het enige wat echt bestaat, wat je echt waar kunt nemen, is het hier en nu. Het is alles wat je kunt voelen, ruiken, horen en zien. Dat is de realiteit waarin je nu leeft, het enige moment waar je daadwerkelijk iets mee te maken hebt.

In het ritje naar het station heb je je beziggehouden met zaken die enkel voortleven in je herinnering, en zaken die misschien gaan gebeuren in de toekomst. En hoewel nadenken soms productief is, werkt het in je nadeel als je de hele dag in je hoofd leeft.

Leven in je hoofd put je uit

Constant nadenken is uitputtend. Het maakt je gespannen, chaotisch en gestrest. Het is niet effectief om je hele leven te ervaren via je gedachten. Leven in je hoofd werkt tegen je.

Je hersenen zijn een gereedschap, speciaal ontworpen om concrete problemen op te lossen. Als je de hele dag nadenkt over alles dan misbruik je het gereedschap voor de verkeerde doeleinden waardoor je een minder goed resultaat krijgt.

Het is alsof je een blik probeert te openen met een vork. Het is tijdrovend en het kost je ontzettend veel energie. Je kunt echt beter een blikopener gebruiken als je jezelf niet wilt bezeren.

Leef jij geregeld in je hoofd en wil je je levenskwaliteit verhogen? Kruip dan uit je hoofd en maak contact met de realiteit. Want hier en nu is where the magic happens!

1. Besef dat gedachten niet echt zijn

Gedachten zijn precies dat, gedachten. Het zijn bedenksels van je hersenen die op ieder moment kunnen ontstaan op basis van bepaalde prikkels.

Je gedachten zijn niet ‘waar’. Je hoeft ze niet serieus te nemen. Stop dus met het geloven van alles wat je denkt. Veel is onzin, behandel het dus ook als onzin. Ga niet in op iedere hersenscheet! Laat je gedachten rustig komen en gaan.

2. Houd je hoofd zo leeg mogelijk

Een leeg hoofd is een rustig hoofd. Maak direct een notitie in je mobiel wanneer iets belangrijks je te binnen schiet. Schrijf je problemen van je af en maak je leven overzichtelijk op papier.

Mediteer wanneer je merkt dat je hoofd vol zit. Dwing jezelf niet om ‘niets’ te denken, maar laat de gedachten rustig langskomen. Focus op je ademhaling en breng jezelf rustig terug naar je ademhaling als je bent afgedwaald. Na een minuut of tien zul je merken dat de gedachten wegblijven. Wat een rust!

3. Maak verbinding met het hier en nu

De volgende keer als je naar het station loopt (of iets anders onderneemt), heb dan door hoe je gedachten je beroven van de realiteit. Verplaats je aandacht van binnen naar buiten. Ervaar het moment.

Zie het vogeltje dat langs huppelt, voel de wind langs je wangen, geniet van het geroezemoes op het station, ervaar je ademhaling. Wees aanwezig en merk (na wat oefening) hoeveel diepgang een simpel moment kan hebben.

De wereld om je heen is oneindig meer diep, gelaagd en interessant dan de realiteit die je zelf in je hoofd bouwt.

4. Laat het leven soms over je heen komen

Laat je meevoeren met de stroming. Stop met tegenstribbelen en start met ervaren. Het leven is een geweldige reis, maar jij zit constant naar de kaart te kijken.

De kaart is niet het gebied. Je gedachten zijn niet je leven. Denk minder, ervaar meer. Zo geef je je leven veel meer kwaliteit, hervind je je innerlijke rust en zul je uiteindelijk productiever én effectiever worden.

Meer tips om het moment te leven

Vind je het allemaal wat ingewikkeld? De onderstaande boeken kunnen je verder helpen. En hoewel deze boeken ook een tikkie ingewikkeld zijn is het allemaal lang niet zo ingewikkeld als een leven lang verzonken zijn in gedachten!

Begin met oefenen, voor je het weet ben je in staat je gedachten even stop te zetten en je leven echt te ervaren.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test