Artikel opslaan

“True happiness is… to enjoy the present,
without anxious dependence upon the future.”

Seneca

Minimalisme in je hoofd

Ik werk graag van buiten naar binnen. Van praktisch naar ingewikkeld. En met minimalisme werkt dat geweldig.

Je begint met het opruimen van je huis. Met ontspullen. En je merkt al snel dat het je veel meer rust en kalmte brengt. Logisch, want met minder spullen ervaar je minder afleiding en tijdlekkage.

Vervolgens ga je aan de slag met het minimaliseren van de dingen die je niet direct kunt zien. Zoals je ‘digitale slijmspoor’, zoals ik dat noem. Alle virtuele rommel die je hebt verzameld om je heen. Je stroomlijnt je digitale omgeving om nog meer rust te ervaren.

Fijn, en best leuk.

Maar dat is natuurlijk niet het einde van het verhaal. Er komt nooit een einde aan dit verhaal. Want hoe georganiseerd je leven ook is, je ervaart nog steeds onrust. Nog steeds voel je je regelmatig ontevreden en ongelukkig.

Dat is niet erg – het leven hoeft niet alleen te draaien om koffiegeur en zonneschijn – maar het kan beter.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Je volgende stap in minimalisme

Hoeveel bende je ook uit je leven gooit – je blijft altijd achter met de bende die je overal met je mee naartoe zeult: de gedachten in je hoofd. En hoe minder gedachten je ervaart – met name negatieve gedachten – des te meer rust je ervaart.

Logisch natuurlijk, maar lang niet altijd eenvoudig.

Met dit artikel wil ik je inspireren om met de plumeau door je hoofd te gaan. Om te werken richting minder onnodige gedachten, meer bewustzijn, meer aandacht en meer innerlijke rust.

Heel fijn. Minimalisme voor iedereen die dolgelukkig wordt van het wegdoen van bende. Lees je mee?

1. Train je ‘blauwe lucht perspectief’ 🌤

Heb je je weleens gerealiseerd dat vrijwel alle ellende in je leven wordt veroorzaakt door gedachten? Gedachten activeren gevoelens, en die gevoelens voelen zwaar en behoorlijk echt.

Bijvoorbeeld, je staat voor de spiegel en denkt: ”Ik ben lelijk, ik ben niet aantrekkelijk genoeg, bah, ik zou knapper moeten zijn met minder volume daar, iets meer volume daar en iets dikker haar.”

Geen blije gedachte – dat is zeker. En deze gedachte passeert niet zonder schade aan te richten. Want deze gedachte activeert gevoelens van ontevredenheid, waardeloosheid en zelfs angst. Eerst voel je je prima, dan denk je dit – en ineens voel je je niet goed genoeg.

Dat is de kracht van gedachten.

Nou – het mag duidelijk zijn dat gedachten als deze bij het grofvuil kunnen. Maar hoe doe je dat?

Het begint bij het ontwikkelen van wat ik noem ‘het blauwe lucht perspectief’. En dat perspectief ontwikkel je door regelmatig te mediteren, liefst dagelijks. Je traint je brein om in te zien dat gedachten slechts passerende wolken zijn aan de blauwe lucht.

Jij bent die blauwe lucht. Altijd kalm, altijd aanwezig achter de wolken. Door regelmatig te mediteren leer je om als toeschouwer te kijken naar de wolken die voorbij drijven. En je ziet je gedachten voor wat ze zijn: gedachten – meer niet.

Die afstand van je gedachten voorkomt dat je ze aanneemt als waarheid. Je voelt hoe jij leef vanuit de kalmte van de blauwe lucht, en ziet de gedachten komen en gaan. Heel fijn.

Wil je ook werken aan dit ‘blauwe lucht perspectief’? Hier vind je tips:

2. Accepteer 😌

Het is zoals het is. Dat is de waarheid. En onze weerstand tegen die waarheid veroorzaakt allerlei problemen. Door te leren accepteren wat is, neem je een heleboel frustratie, ontevredenheid en ellende weg.

  1. Accepteer jezelf zoals je bent. Zeg dingen als: ”Hoewel ik ongeduldig en lui ben vandaag, accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”
  2. Accepteer anderen zoals ze zijn. Probeer mensen niet te veranderen, probeer ze te waarderen voor wie en wat ze wel zijn.
  3. Accepteer het verleden. Je kunt het niet meer veranderen – ook niet als je heeeeel hard piekert in bed. Laat het los, het is gebeurd.
  4. Accepteer het moment. Het hier en nu is exact zoals het is, en niet anders. En dat is oké. Als je wilt kun je dit moment gebruiken om de toekomst te beïnvloeden.

Acceptatie, loslaten, overgeven aan dat wat ishet veroorzaakt een enorme hoeveelheid ruimte in je hoofd. Je hoeft je niet constant vast te klampen, dingen hoeven niet altijd anders te zijn.

Dingen zijn. Jij bent. En alles is wat het is. Dat is niet goed of slecht, dat is gewoon. En dat kun je leren accepteren. Lekker rustig.

3. Volg je hart 💛

Lifestyle minimalisme noem ik dit ook wel – je hart leren volgen. Meer leren leven vanuit je intuïtie. Als je voor een keuze staat en je komt er niet uit met je hoofd, volg dan gewoon je gevoel. Simpel.

Sta stil en vraag jezelf af: ”Wat voelt goed?” En ga dat doen, ook als je hoofd zegt dat het een slecht idee is.

Je intuïtie is doorgaans dapper en een stuk wijzer dan je gedachten. Je gedachten draaien vooral om het vermijden van risico, om angst. Je intuïtie trekt je vooruit richting groei. Waar je gedachten warrig en neurotisch zijn, gebruikt je intuïtie hele andere delen van je brein en je lichaam om tot een keuze te komen.

Oefen eerst met kleine keuzes. Zoals wat je wilt eten, of je links of rechts gaat, wat je dit weekend wilt doen. Merk hoe de keuze vanbinnen vaak al gemaakt is, waarna je gedachten zich ermee gaan bemoeien en het allemaal heel ingewikkeld wordt.

Je hart volgen is minimalisme. Minder denken, iets meer vertrouwen hebben en gewoon gaan met die banaan.

4. Wees jezelf 🌈

Jezelf anders of beter voordoen dan je bent kost ontzettend veel energie. En het levert je meestal weinig op. Ja – het lijkt van wel, omdat mensen je bijvoorbeeld aardig vinden. En jij gelooft dat je diep vanbinnen onwaardig bent, dus je dénkt dat die mensen je aardig vinden omdat jij je best doet om je echte zelf verborgen te houden achter een zorgvuldig gemetseld muurtje.

Zolang het muurtje er staat vinden mensen je leuk. Als het muurtje omvalt en mensen zien wie je werkelijk bent – dan zullen ze nooit van je kunnen houden.

Ja. Nee. Zie je hoe deze gedachten volledig zijn gebaseerd op angst? De angst om niet genoeg te zijn.

Het ding is: jij bent goed zoals je bent. We zijn vanbinnen allemaal vrijwel hetzelfde als jij. Allemaal een beetje onzeker, een beetje bang, een beetje huiverig om onszelf echt kwetsbaar op te stellen.

Maar weet je wat zo bijzonder is? Als we dan mensen ontmoeten die echt open zijn, die zichzelf helemaal hebben geaccepteerd en door het leven gaan zonder dit muurtje – dan vinden we dat geweldige mensen. We vallen voor de echtheid de authenticiteit. We zijn dol op de kwetsbaarheid, omdat het ons eraan herinnert dat we allemaal worstelen met dezelfde dingen.

Het doet ons beseffen dat we niet alleen zijn.

Durf jezelf te zijn. En merk hoe de boel zich automatisch organiseert. Mensen die niet bij je passen drijven bij je weg, mensen die perfect bij je passen komen dichterbij. Mensen die je nemen voor wie je bent, die je accepteren en niet willen veranderen.

Stop met jezelf in een vorm te kneden die je niet past. Spaar je energie – want het leidt nergens toe. Omarm en vier je eigen uniekheid. Dolle pret.

5. Omarm het moment 🍎

Denk eens aan een appel. Een mooie, rode, knapperige, sappige appel. Denk je eens in dat je een hap neemt. De geur, de textuur, de smaakexplosie in je mond.

Heb je het voor je?

Neem nu eens een hap uit een echte appel.

Zelfs als je nu geen appel bij de hand hebt – je kunt je voorstellen dat de twee ervaringen heel verschillend zijn.

Een hap uit een appel visualiseren is niet hetzelfde als een hap uit een appel nemen. Het lijkt op elkaar, maar het is niet hetzelfde.

Stel dat je de liefde van je leven een maand moet missen. En elke avond val je in slaap, en beeld je je in hoe je elkaar knuffelt. Je voelt de warmte en hoort de hartslag. Het kan vrij echt voelen en je troosten.

Maar er zit een lichtjaar verschil tussen die beelden in je hoofd, en je geliefde daadwerkelijk knuffelen.

Waarom is dit belangrijk? Simpel – we leven constant in ons hoofd. En hoewel leven in het hoofd erg aantrekkelijk is en ons eindeloos kan bezighouden, houden al deze gedachten het echte leven op afstand. En dat maakt ons onrustig, gestrest en minder gelukkig.

We kunnen ons eindeloos laten meeslepen door verhalen, ideeën, concepten en angsten. En ondertussen gaat de realiteit aan ons voorbij.

Mindfulness – je aandacht verplaatsen naar de sensaties die je nu kunt waarnemen – helpt je de stap uit je hoofd te maken. Verplaats je aandacht naar je zintuigen. Wat voel je, wat hoor je, wat ruik je?

  • Je voelt de grond onder je voeten.
  • Je voelt wind langs je wangen.
  • Je voelt je buik op en neer gaan.
  • Je voelt je hartslag door je hele lichaam.
  • Je hoort geritsel van buiten.
  • Hé! Je ziet een gedachte voorbij drijven.
  • Je ruikt een mix van huiskamer en wasverzachter uit je kleding.
  • En je ademt weer.
  • En je voelt weer wind.
  • Je voelt een beetje spanning in je buik.
  • Etc.

Er gebeurt best een hoop in het moment. En door het bewust waar te nemen maak je alles eenvoudig. En hoe langer en geconcentreerder je dit doet – des te meer rust je in je bovenkamer zult ervaren.

Des te meer je je leven gaat ervaren als een rivier van momenten, vol met ervaringen. Ervaringen die je écht het gevoel geven dat je leeft. Veel interessanter dan al dat gedoe wat in je hoofd plaatsvindt.

Mindfulness is mooi spul, echt waar. En je kunt heel klein beginnen. Hier vind je tips:

Meer tips om je leven leuker te maken

Heb je mijn boek al gelezen? We zitten inmiddels aan de zesde druk en hij is al tienduizenden keren verkocht!

Ontdek de korte route naar een leuker leven. Een leven vol vrijheid, blijheid en betekenis.

Wil je weten wat lezers zeggen over Steeds leuker? Op bol.com lees je meer dan 350 reviews!

Lees meer en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test