Artikel opslaan

Kwetsbaarheid is niet zwak

Het is grappig hoe we denken over kwetsbaarheid. Als ik op een podium stap om openlijk te vertellen over mijn problemen, mijn onzekerheden en mijn strubbelingen, dan ben ik ontzettend kwetsbaar. Door mezelf zo bloot te geven verwijder ik alle emotionele bescherming en ben ik kwetsbaar voor de oordelen en reacties van het publiek.

Jezelf bloot geven, kwetsbaar zijn en leven zonder emotionele bescherming. Dat klinkt als zwakheid. Maar er gebeurt iets interessants wanneer iemand zichzelf op zo’n manier echt kwetsbaar opstelt. Iedereen in het publiek zal de persoon op het podium niet zien als zwak, maar als sterk en moedig. Het zal zorgen voor een gevoel van opluchting en verbinding.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waarom we onszelf beschermen

En dat is gek. Kwetsbaarheid kan ons dichter bij elkaar brengen. Het kan ons helpen liefdevoller, vrijer en gelukkiger te zijn. En het is ironisch – we zien graag de kwetsbaarheid in een ander, en tegelijkertijd stellen we onszelf liever niet kwetsbaar op.

Maar waarom niet? Simpel: omdat we onszelf niet goed genoeg voelen. We hebben het idee dat mensen niet meer van ons zullen houden als ze daadwerkelijk zouden weten hoe we in elkaar zitten. We hebben het idee dat we in essentie niet goed genoeg zijn om lief te hebben.

En die overtuiging – het gevoel niet goed genoeg te zijn – is dodelijk. Voor ons zelfbeeld, voor onze relaties, voor ons geluk, voor ons zelfvertrouwen. Het zet ons op een spoor van disconnectie. En disconnectie doet pijn. Denk maar eens aan die momenten dat plotseling het internet wegvalt. Dat je YouTube filmpje bevriest en niet meer verder gaat. Pijn.

Een leven met meer liefde, verbinding en betekenis

We schamen onszelf. Ik schaam me voor mijn ‘tekortkomingen’, voor het feit dat ik niet zo perfect ben als ik zou willen zijn. Dat ik niet de supermens status heb bereikt die sommige lezers graag bij me zouden willen zien. Dat ik mensen soms teleurstel. Dat ik het gevoel heb dat ik niet goed genoeg ben.

Jij schaamt je voor jouw ‘tekortkomingen’. Misschien voor je lichaam, voor je fouten uit het verleden. Voor het gevoel dat je geen goede moeder of vader bent. Of niet perfect genoeg bent.

En waar we ons ook voor schamen. Allemaal hebben we ergens dat gevoel dat we niet goed genoeg zijn. Dat we het niet waard zijn om lief te hebben. Dat we iets moeten doen om die goedkeuring te ontvangen, om de schaamte te omzeilen.

En dat is de plek waar kwetsbaarheid ons samenbrengt. Je schaamte blootleggen bij de mensen in je leven. Die duistere gevoelens van ‘niet genoeg’ bestralen met fel daglicht, zodat ze verdwijnen. Zulke kwetsbaarheid vraagt moed en kracht. Dat heeft niets te maken met zwakte.

Zwakte is blijven hangen in je schaamte. Geloven in en handelen naar het idee dat je niet waardevol bent. Dat je het niet waard bent om lief te hebben. Want dat ben je wel. Dat ben je altijd geweest. Dat wist je natuurlijk al. Maar het is tijd om het ook te voelen. Want weten en voelen zijn in dit soort situaties echt twee verschillende dingen.

En als het je lukt om je open te stellen. Om je schaamte op te lossen en kwetsbaar durft te zijn bij de mensen om je heen, dan zul je echt met mensen kunnen verbinden. Dan gaan je relaties naar een heel nieuw niveau. Dan verdwijnt de pijn. Dan blijf je enkel achter met de pijn die je ervaart als je YouTube video’s blijven hangen. Maar dat is een pijn waar je prima mee kunt leven. Gelukkig maar.

Meer lezen over de kracht van kwetsbaarheid

Ik ben ontzettend geïnspireerd geraakt door het werk van Brené Brown. Haar video’s zijn al door miljoenen mensen bekeken, en haar boeken staan wereldwijd op bestsellerlijsten. Met andere woorden: ze heeft een snaar geraakt met haar onderzoek.

  1. The Power of Vulnerability
  2. Listening to Shame

Hierboven vind je links naar haar video’s op TED. Verder vind je hieronder de Nederlandse vertaling van haar boek, en twee van haar boeken in het Engels.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test