Luisteren zonder oordeel – lastig

Ja – ook voor mij. Het gaat de meeste mensen niet natuurlijk af, maar dat wil niet zeggen dat je er niet beter in kunt worden.

Als je nichtje uitlegt hoeveel ze van haar nieuwe vriendje houdt, hoor jij d’r uitleggen hoe ze haar leven vergooit. Als je schoonvader uitlegt dat hij windmolens lelijk vindt, sta jij in de startblokken om hem uit te leggen dat hij te conservatief is.

En als die vriendin die wil afvallen vertelt wat ze heeft gegeten als ontbijt, hoor je het stemmetje in je hoofd al ratelen: ”ja, dát moet je natuurlijk niet eten als je wilt afvallen.”

Je oordelen klinken natuurlijk door in wat je zegt, op duidelijke en subtiele manieren. Maar het is ook duidelijk in je lichaamstaal. Hoe je – zonder dat je het zelf doorhebt – met je ogen rolt bijvoorbeeld.

En al die kleine en grote oordelen zijn schadelijk. Voor jou, én voor de ander.

Hoe je oordelen schade aanrichten

Het gevoel dat je veroordeeld wordt is niet fijn. Sterker nog, het is onwijs stressvol. Als je voelt hoe die vrienden met hun perfect georganiseerde huis jou veroordelen omdat je iets minder opgeruimd leeft. Als je merkt hoe je veganistische collega je op de vingers kijkt terwijl jij een plakje kaas op je bord legt bij de lunch. Of als je moeder je even laat weten dat je verkeerde keuzes maakt volgens haar.

Niet fijn.

Waarom niet? Omdat deze oordelen je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Dat de liefde en acceptatie van de ander voorwaardelijk zijn. En dat jij op dit moment – door gewoon jezelf te zijn – niet aan die voorwaarden kunt voldoen.

Meh.

En het is ook niet nodig. We kunnen leren luisteren zonder oordeel. Zodat er open communicatie ontstaat met minder ruis, meer compassie en begrip.

Leren luisteren zonder oordeel

Luisteren zonder oordeel kun je oefenen in elke conversatie. En door het regelmatig te oefenen kun je er snel beter in worden.

Het uitgangspunt is simpel: je luistert naar wat de ander te zeggen heeft zonder te oordelen. Je toont interesse, vraagt door en houdt je eigen mening even aan de kant. Je valt de ander niet in de rede, probeert niet je gelijk te halen en wacht op je beurt om te praten.

Je luistert. Je bent met volledige aandacht bij de ander. En je geniet van het samenzijn in het moment.

En ja – je mag natuurlijk een mening hebben. Maar je hoeft je mening niet te verpakken alsof het een feit is. Want meningen verpakt als feit voelen ontzettend veroordelend. En dat is precies veel mensen doen:

  • ”Maar het is toch niet normaal dat je dochter weer bij je komt wonen?”
  • ”Dat is toch helemaal niets voor jou die baan!”
  • ”Je bent wel erg conservatief zeg, wauw.”

Alles is relatief. En vaak sluit jouw wereldbeeld niet aan bij dat van de ander. Dat maakt jou niet automatisch een beter persoon. En het zet je niet in de positie om te oordelen.

Houd het bij jezelf

Door heel duidelijk te maken dat jij praat over jouw mening, kom je al snel minder veroordelend over. ”Ik ben het daar niet mee eens” voelt anders dan ”Dat is niet waar”.

En als mensen voelen en weten dat zij hun verhaal kunnen doen zonder veroordeeld te worden stellen zich sneller kwetsbaar op. Ze voelen namelijk dat ze veilig zijn, en dat ze hun hart kunnen luchten bij jou. Zonder dat jij hun woorden tegen hen gebruikt.

En dat is een prachtig geschenk. Want de meeste mensen kennen maar weinig mensen waarbij ze hun zorgen, problemen, onzekerheden en geheimen kunnen delen zonder bang te zijn dat ze veroordeeld worden.

Door je best te doen om hier beter in te worden kun je veel betekenen voor de mensen om je heen. Leren luisteren zonder oordeel is niet zo moeilijk als het in het begin lijkt. Het is vooral belangrijk dat je oefent. En zoals met zoveel dingen – hoe vaker je oefent, des te beter je wordt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test