“What most people need to learn in life is how to love people and use things instead of using people and loving things.”

Liefdevol leven is de oplossing, én de uitdaging

“Love can heal the world” – Iedereen lijkt het erover eens te zijn: meer liefde zal onze wereld mooier maken. Toch laten we ons regelmatig meeslepen door emoties die precies het tegenovergestelde teweeg brengen. Angst, haat, afgunst, wantrouwen, oneerlijkheid, woede. We willen zo graag een leven dat draait om liefde, maar hoe krijg je dat voor elkaar in een wereld die je constant uitdaagt het tegenovergestelde te voelen?

Liefdevol leven is eenvoudig en uitdagend tegelijk. Het is op zich niet moeilijk om liefdevol te zijn. Het wordt echter ingewikkelder als je uit je tent wordt gelokt. Als mensen je op de proef stellen en als de wereld aan je bewijst dat er toch echt meer blijkt te bestaan dan liefde alleen.

Liefdevol leven vereist oefening. En toch is het de moeite meer dan waard. Wie leeft vanuit liefde ervaart geen stress, geen angsten, geen woede en haat. Je ervaart liefde voor alles dat is. Op die manier wordt je leven mooier en ontwikkel jij je tot een milder, liefdevoller mens. Hierdoor vergroot je de positieve invloed die je hebt op de mensen om je heen.

Hieronder vind je drie simpele oefeningen om meer liefdevol te leven.

1. Kijk door de woorden heen

Mensen zijn niet dat wat ze zeggen. Woorden zijn maar woorden. Dat weet je maar al te goed als je weleens een flinke ruzie hebt gehad met iemand waarvan je zielsveel houdt. Er worden dingen gezegd die je pijn doen. Toch blijf je liefde voelen voor deze persoon. De woorden doen er uiteindelijk niet zoveel toe. Je weet wie er achter deze woorden schuilgaat, en voor die persoon voel je liefde.

Hecht niet teveel waarde aan de woorden die iemand zegt. Kijk er doorheen. Dring door tot de persoon achter de woorden. Kijk in haar ogen. Zie het mens achter de woorden. De twijfels, onzekerheden, pijn, verdriet, hoop, de zoektocht naar bevestiging. Voel liefde voor wat je ziet, ook bij mensen die je voor het eerst ontmoet.

2. Zie ieder mens als onderdeel van jezelf

Het leven is een multiplayer game. “We’re in this together”. Eén aarde, één zon, één ecosysteem. We komen allemaal uit dezelfde oerknal, het zelfde sterrenstof. Jij, ik en alle mensen op deze planeet zijn met elkaar verbonden. De dingen die ik doe hebben invloed op jouw leven, en andersom. Soms heel direct, soms ontzettend indirect. We spelen allemaal een rol in dit spel, en ieder mens is met jou verbonden.

Speel eens met deze gedachte. Denk aan je grootste ‘vijand’, en laat dit concept tot je doordringen. Jij en hij zijn één. Hetzelfde spul, dezelfde oorsprong, dezelfde bestemming. We staan niet los van elkaar. Iedereen is wat jij bent. Jij bent één met iedereen.

Dat is de reden dat je eerst van jezelf moet houden voordat je echt van anderen kunt houden. Ja, je kunt je hechten. Je kunt jezelf afhankelijk maken. Dat is echter iets anders dan echte liefde. Echte liefde is loslaten, niet vasthouden. Zie een stukje van jezelf in iedereen die je ontmoet, het zal je helpen liefdevoller te leven.

3. Vraag je af: “Wat zou liefde doen?”

Stel jezelf af en toe deze vraag en je verandert je leven voorgoed. Heb je een hatelijk mailtje ontvangen, en ben je druk aan het typen om deze persoon van zijn ongelijk te overtuigen? Stop, en stel jezelf deze vraag. “Wat zou liefde doen?” Liefde zou het ego opzij zetten, zou verder kijken dan deze simpele beledigingen en een kort en vriendelijk bericht toesturen. Zonder dolksteken, zonder je te verlagen naar het niveau van woede en haat.

Liefde is vrijwel altijd de beste aanpak voor iedere situatie. Liefde zegt goedemorgen tegen vreemden op straat. Liefde biedt aan om te helpen. Liefde wordt niet boos. Liefde laat zich niet uit de tent lokken. Liefde blijft kalm. Liefde is simpel, stabiel, liefdevol in weer en wind.

“Wat zou liefde doen?” is je beste vriend in lastige situaties. Handel naar het antwoord dat in je opkomt, en merk hoe je puurder, liefdevoller en gelukkiger wordt met weinig moeite.