Artikel opslaan

“Self-love is the source
of all our other loves.”

Pierre Corneille

Kiezen voor jezelf – het klinkt egoïstisch

Precies – het klinkt héél egoïstisch. En het klinkt als het tegenovergestelde van wat ons wordt aangeleerd. Het tegenovergestelde van wat veel religies en wijze oude oma’s ons leren.

Maar – en het is een belangrijke maar – het leven is niet zwart-wit. En ik denk dat veel mensen dit onderwerp benaderen vanuit de verkeerde volgorde.

We moeten éérst kiezen voor onszelf zodat we iets hebben om te geven aan anderen. Want laten we wel wezen: wat je niet hebt kun je ook niet geven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Scheppen uit een lege emmer

In mijn boek Steeds leuker haal ik het voorbeeld aan van een emmer met water. En dit voorbeeld maakt snel duidelijk wat ik bedoel.

Als je water schept uit een emmer, dan komt er een moment dat de emmer leeg is. En als de emmer leeg is, dan is er niets meer om uit te delen. Niet voor jezelf en ook niet voor de mensen om je heen.

Het is alsof je de boomgaard kapt om appels uit te delen: dat kun je maar één keer doen. Daarna heb je geen appels meer.

Als je alles weggeeft aan anderen – al je liefde, al je aandacht, al je tijd – dan blijf jij met lege handen achter. Ja – soms moet je jezelf wegcijferen. Zo is het leven. Jezelf wegcijferen of jezelf opofferen is iets moois, totdat het iets lelijks wordt. Want als je het teveel doet dan blijf je achter met een lege emmer en heeft iedereen dorst.

Het idee van eerst anderen helpen, dan jezelf is vreemd. Is het niet veel logischer, eenvoudiger en effectiever als we eerst onszelf helpen, en daarna anderen?

Eerst jezelf helpen, en dan anderen

Het is een beetje als het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als jij bewusteloos bent dan kun je je kinderen niet meer helpen, en leggen jullie allemaal het loodje. Zit je dan, met je goeie gedrag.

Maar als je gewoon roept dat het ‘ieder voor zich is’, dan interpreteren mensen dat ook weer incorrect. Want zo is het natuurlijk ook niet. We zijn mensen, we hebben elkaar nodig. En dat is één van onze mooiste eigenschappen.

Maar ik denk dat ik inmiddels begrijp hoe het werkt. Niet alleen omdat ik er veel over gelezen heb, maar omdat ik het zelf zo ervaar. En het is simpel en elegant: zodra je jezelf hebt opgevuld met liefde, kun je je liefde delen uit overvloed.

Hoe beter je in je vel zit, hoe verder je komt in je persoonlijke groei, des te meer plezier je beleeft aan anderen helpen. Er bloeit meer compassie. Het is niet langer genoeg om aan je eigen behoeften te voldoen – je krijgt het gevoel dat je méér wilt betekenen.

Kiezen voor jezelf is het mínst egoïstisch

We kijken naar wijze, liefdevolle mensen en zien dat ze goed zijn voor anderen. En vervolgens concluderen we dat we ook goed moeten zijn voor anderen, omdat zij het doen. Maar die mensen zijn goed voor anderen met een reden. Die ‘goedheid’ is een symptoom van iets anders, iets wat de meeste mensen heel erg moeilijk vinden: je moet eerst goed zijn voor jezelf.

Als je jezelf opvult met liefde, vertrouwen en compassie dan volgt de rest vanzelf. Zoals een bloem zich niet druk maakt over wie zijn heerlijke geuren ruikt, maak jij je niet langer over wie jouw liefde wel of niet ontvangt. Het is er gewoon – overal waar je komt maak je de boel ietsje beter. Vrienden, vreemden en vijanden – overal laat je een spoor van liefde na.

Het begint bij jezelf

Van anderen houden begint bij jou, bij jezelf leren accepteren. Van jezelf durven houden en nog beter voor jezelf zorgen. Dat is je werk. Dat is alles wat je hoeft te doen. Door jezelf te begrijpen, leer je anderen begrijpen. Door van jezelf te houden, leer je van anderen houden. Door jezelf te accepteren, leer je anderen te accepteren.

En voor je het weet ben je als een emmer die overloopt. Een emmer die nooit leeg raakt. Met genoeg voor iedereen. Geen droge ellende, maar overvloed. Dolle pret, overal waar je gaat.

Dus is kiezen voor jezelf egoïstisch? Ik denk dat precies het tegenovergestelde waar is, mits je het goed aanpakt. Misschien vind je nu dat je altijd het grootste stuk taart verdient. En merk je dat je – na een tijdje mediteren en groeien – ineens liever het grootste stuk weggeeft. Omdat dat je meer plezier brengt.

En hoe krijg je dit allemaal voor elkaar? Hoe kun je op een liefdevolle manier kiezen voor jezelf? Goede vraag. Hieronder vind je inspiratie. En in mijn boek Steeds leuker vind je nóg meer inspiratie. 😊

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test