Verleid door je lievelingseten

Ik weet hoe je je voelt. Aan de ene kant wil je dolgraag gezonder leven, aan de andere kant kun je je een leven zonder chips, patat, chocolade en verse gevulde koeken van de bakker op de hoek niet voorstellen.

Je wilt wel gezond en slank zijn, maar je wilt geen afscheid nemen van je lievelingseten. Want hoewel deze voedingsmiddelen duidelijk niet goed voor je zijn, staan ze in je hoofd op een voetstuk. Ze lijken je leven leuker te maken, en dat plezier wil je niet missen. Je wilt niet leven zonder de trootstende, vette, zoete sensatie in je mond. Want het geeft je zo’n goed gevoel, dat wil je toch niet opgeven?

Jarenlang heb ik gedacht dat appeltaart (met name die van Dudok) mijn lievelingseten was. Inmiddels ben ik daar anders tegenaan gaan kijken. En als je het mensen in mijn omgeving vraagt, is dat best doorbraak. Het belangrijkste inzicht is heel simpel: hoe kan eten dat je dik, slap en vermoeid maakt je lievelingseten zijn?

Dit is niet echt je lievelingseten

Waarom bestempelen we de voedingsmiddelen die het slechtst voor ons zijn vaak als lievelingseten? Ja, deze voedingsmiddelen geven ons troost, comfort en een moment van genot. Ze zijn gezellig en ze smaken goed.

Zodra je echter verder kijkt, zie je al snel dat deze liefde duidelijk maar één kant op gaat. Wat ik daarmee bedoel? Voeding als fastfood, gebak, kaas, vlees, hartige snacks en snoep:

 • Bevatten veel geraffineerde suiker die je lichaam van slag brengen
 • Bevatten veel (dierlijk) vet en cholesterol dat binnen korte tijd lekker door je bloedvaten stroomt en daar wat levensverkortend plak achterlaat.
 • Moedigen aan dat je er te veel van eet.
 • Maken je vervolgens opgeblazen en misselijk.
 • Zijn zwaar verteerbaar.
 • Moedigen ontstekingen in je lichaam aan. Ze lokken ook allergieën en allerlei andere vage klachten uit.
 • Beroven je van je energie. Je voelt je achteraf vaak moe.
 • Dragen bij aan de ontwikkeling van diverse ernstige (en dodelijke) aandoeningen wanneer je ze dagelijks eet (diabetes type 2, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker, alzheimer, versnelde veroudering, reuma en ga-zo-maar-door).

Ja, jij houdt van je broodje kroket. Maar je broodje kroket geeft je geen liefde terug. Slechts kort genot en een aanslag op je gezondheid. En als je het regelmatig eet: een aanslag op je levensverwachting. Niet leuk.

Je vraagt je haast af, waarom bestempelen we dit soort eten als lievelingseten? Zijn we gek? Een beetje ja. Maar geen zorgen, zelfs aan dit soort gekheid valt wat te doen.

Wat echt lievelingseten voor je doet

Het afgelopen jaar ben ik stap voor stap weg bewogen van mijn oude ’lievelingseten’. Ja, ik probeerde er altijd al minder van te eten, maar het stond nog altijd op zijn voetstuk. Ik had het gevoel dat ik streng voor mezelf moest zijn. Ik wilde dolgraag iedere dag appeltaart eten, maar ik deed het niet. Maar nog steeds ging er meer gebak mijn gezicht in dan ik wilde.

En nu is appeltaart van zijn voetstuk gevallen. Ik eet alleen taart als er feest is, en mijn cravings naar ongezond eten zijn verdwenen. Mijn nieuwe lievelingseten?

 • Groenten.
 • Hele granen (zoals bruine rijst), bulgur, quinoa en volkoren producten (zoals volkoren brood, pasta en volkoren couscous).
 • Fruit.
 • Peulvruchten.
 • Noten en zaden.
 • Verse kruiden en diverse specerijen.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat deze voedingsmiddelen mijn lievelingseten zijn omdat ze me keer op keer een geweldig gevoel geven.

En dat niet alleen, ze verzorgen ook m’n lichaam. Ze helpen me gezond en fit te blijven, overtollig vet kwijt te raken, positief in het leven te staan en het meeste uit mijn dag te halen. En ja, ze verlengen mijn levensverwachting. Fijn, aangezien ik van plan ben heel lang te leven.

Deze voedingsmiddelen geven net zoveel liefde aan mij als ik aan hen. Het is een hele gebalanceerde relatie. Toegegeven, broccoli is een minder grote sensatie op de tong. Maar het zit dan ook niet vol met dierlijk vet, geraffineerde suiker en rare smaakversterkers.

Bovendien went je tong vanzelf aan de minder grote prikkeling. Als ik tegenwoordig taart eet, val ik bijna van m’n kruk van hoe zoet het is. Zélfs als ik niet eens op een kruk zit, kun je nagaan. En de sensatie van gezonde voeding is des te groter als ik ervaar hoe geweldig ik me achteraf voel dankzij m’n nieuwe lievelingseten.

De gouden tip om ongezonde snacks te laten staan

Hoe gooi je jouw ongezonde favorieten van hun voetstuk af? Het begint met een bredere definitie van wat een voedingsmiddel favoriet maakt. Kijk je alleen naar de smaak en structuur? Of kijk je ook verder naar wat dit voedingsmiddel voor je doet?

Broccoli en rijst doet bijvoorbeeld veel meer voor je dan appeltaart en slagroom. Althans, meer wenselijke dingen. Als je ongezonde, vette, suikerrijke, geraffineerde producten op een voetstuk zet, dan zul je er van blijven eten. En zul je blijven merken dat het een eenzijdige relatie is.

Heroverweeg je lievelingseten:

 • Kies jij je lievelingseten op basis van de smaak en textuur?
 • Of kies je je lievelingseten op basis van de smaak, textuur én de diensten die het je lichaam levert plus het gevoel dat het je achteraf geeft?

Als je kiest voor de eerste optie, scroll dan naar boven en lees dit artikel opnieuw. Als je kiest voor de tweede optie, goed bezig. Wat is jouw nieuwe lievelingseten?

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test