“People don’t notice whether it’s winter
or summer when they’re happy.”

Anton Chekhov

1. Doe net of het zomer is

Sommige mensen worden letterlijk moe van de winter. Er is weinig daglicht, en zelfs áls de zon op is verstopt ze zich vaak achter een dik pak bewolking.

Hierdoor kun je op twee manieren last krijgen van moeheid en winterdip:

  1. Doordat er minder zonnestralen op je huid vallen maakt je lijf minder vitamine D aan, wat leidt tot moeheid.
  2. Doordat er zo weinig licht is produceert je lichaam zelfs overdag melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt en wordt geproduceerd als het donker is.

Daarbij helpt het weer ook niet mee. Idealiter zou je extra tijd doorbrengen in de buitenlucht. Zodat je dat beetje daglicht dát er is kunt benutten. Maar als het vies weer is blijf je liever binnen, waardoor je de situatie alleen maar versterkt.

Goed – wat doe je eraan? Simpel: doe net of het zomer is. Zorg voor meer dan genoeg daglicht en slik extra vitamine D.

  1. Zorg dat je vooral in de ochtend voldoende daglicht krijgt. Ik gebruik in dit seizoen een daglichtlamp die ik 20 minuten inschakel tijdens mijn ontbijt. Hierdoor stopt het lichaam met het produceren van melatonine, en voel ik me na 1-2 weken een stuk energieker.
  2. Slik vitamine D bij. En let op, vitamine D is vetoplosbaar dus je lichaam neemt het alleen op als je ook wat vet in je maag hebt (zoals walnoten). Vitamine D wordt gewonnen uit schapenwol, maar er zijn ook plantaardige varianten te krijgen. Ik gebruik een dosering van 400 IE.

Zo! Binnen een paar weken krijg je meer energie. Net of het zomer is in je bol.

2. Zorg goed voor je lieve lijf

Ja – al dat winterse gedoe kan ervoor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Je voelt je minder energiek en vrolijk, dus je wilt jezelf troosten met comfort-food, waardoor je nog minder energie krijgt. Je hebt geen zin om te bewegen, dus hang je op de bank, je kent het wel.

Dus? Dus doorbreek die ellende door goed voor jezelf te blijven zorgen. Eet gezond, beweeg genoeg, mediteer regelmatig. En als het even kan: beweeg overdag in de buitenlucht. Zo krijg je meteen een extra dosis daglicht binnen!

3. Geef jezelf een inspirerend doel

Waarom zet je deze winter niet in het teken van iets tofs? Een inspirerende droom, een uitdagend doel of het aanleren van een levensveranderende gewoonte.

Als je jezelf iets leuks te doen geeft, wordt die lange donkere winter een stuk leuker en lichter. Wat kun je doen? Tja, vraag jezelf eens af: ”waar zou ik meer van willen ervaren in mijn leven?” En zoek naar kleine manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Bijvoorbeeld: je wilt voor jezelf beginnen. Maar je schuift het al jaren voor je uit. Geef jezelf dan bijvoorbeeld als doel dat je je onderneming vóór de lente lanceert, dat geeft je iets tofs te doen de komende tijd!

Of je zou zo graag beter worden in een vaardigheid of een nieuwe gewoonte aanleren. Geef jezelf een doel en ga het doen. Gebruik die winter voor iets tofs, voor iets waar je ’s ochtends je bed graag uit komt. Stop een peper in je reet, zoals ik dat altijd zeg. 🌶

4. Gebruik je winter om te consolideren

Voelt een nieuw doel niet interessant op dit moment? Dan heb ik hier toch een inspirerend doel voor je. De winter is het meest introverte seizoen. Een tijd waarin de natuur zich terugtrekt om te herstellen, rusten en krachten te sparen. Waarom zou jij eindeloos blijven doorrennen?

Gebruik je winter om tot rust te komen. Om aan jezelf te werken, de losse eindjes weg te werken, achterstallig onderhoud te plegen in je lijf en leven – kortom: gebruik je winter om te consolideren.

Door een periode te nemen om te consolideren kun je sterker, kalmer en blijer de lente tegemoet. Best fijn.

5. Beoefen mindfulness

Als je de lichamelijke kant hebt verzorgd dan voel je je waarschijnlijk al een stuk energieker en blijer. Fijn is dat. De overige problemen zitten vooral in je gedachten. “Gatver, het regent alweer” of “Pff, ik HAAT smeltende sneeuw” helpen je niet vooruit.

Als je helemaal klaar bent met de winter, dan kan mindfulness je helpen. Hoe? Simpel: je begint met waarnemen van wat is en stopt met oordelen.

Dit moment is gewoon een ervaring in je leven. En je kunt hem bewust ervaren en ervan genieten. Sneeuw of zonneschijn, als je je voorkeuren aan de kant zet maakt het ineens niet meer zoveel uit hoe het weer is. Het is wat het is, en door dat te realiseren kun je veel dieper genieten van het seizoen waar je normaal gesproken een hekel aan hebt.

Want weet je – de winter wordt niet minder winters door erover te zeuren. Dus omarm de winter voor wat het is. Kale bomen, sneeuw, regen en wind – het zijn gewoon ervaringen in je leven. Het is niet goed of slecht – het is.

Ontspan, accepteer, omarm – en geniet er een beetje van. Want niemand weet hoeveel van dit soort winters je nog mag meemaken. 💛

Op zoek naar meer frisse energie?

In mijn populaire online cursus deel ik een uitgebreid stappenplan om meer energie & levenslust te ontwikkelen.

We lopen samen door al je levensgebieden heen, en maken kleine strategische aanpassingen. Zodat je je blijer en energieker voelt, en weer fut hebt voor de belangrijke dingen in je leven.

Lees meer en start direct!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test