Artikel opslaan

Luiheid heeft een prijs

Luiheid is zonde, vooral als je het meestal bent. Als je dat ‘luie stemmetje’ in je hoofd laat bepalen hoe je je leven inricht. Luiheid belemmert je te zijn wie je wil zijn, te ervaren wat je wil ervaren. Alles in het leven dat de moeite waard is kost moeite. Luiheid haat moeite. Dus als je je laat leiden door luiheid zul je weinig dingen hebben, ervaren en doen die de moeite waard zijn.

Zonde. Luiheid heeft een prijs. Laten we eens kijken hoe luiheid je leven kan belemmeren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Een verwaarloosd lichaam

Ons lijf heeft beweging nodig. Luiheid houdt niet van beweging. Luiheid verafschuwt moeite doen, en je lijf gezond houden kost moeite. Het kost moeite om gezond te eten (het is veel makkelijker om je vol te stoppen met koolhydraten, vlees en vet). Het kost moeite om regelmatig te bewegen (op de bank zitten is makkelijker dan wandelen). Het kost moeite om te mediteren (piekeren is makkelijker dan een kwartier ‘aan niets’ denken). Het kost moeite om regelmatig en goed te slapen (lang opblijven is makkelijker dan op tijd naar bed gaan).

Luiheid is slecht voor je lijf. En dat is te zien. Mensen die hun luie kant laten domineren krijgen last van allerlei problemen:

  • Tekorten aan essentiële voedingsstoffen omdat ze te weinig groente eten. Hierdoor worden ze moe, lusteloos en krijgen ze vage klachten.
  • Een onderkin, groeiend buikvet.
  • Een bleke huid, soms met donkere kringen rond de ogen.
  • Een gebrek aan energie vanwege een gebrek aan slaap.
  • Etc.

En tegelijkertijd zorgen deze problemen ervoor dat een lichaam geleid door luiheid verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker, diabetes type 2 en ga zo maar door.

2. Een krimpend zelfvertrouwen

Het opbouwen en onderhouden van je zelfvertrouwen kost moeite. Luiheid houdt niet van moeite, en zal dus weinig energie steken in het opbouwen van het zelfvertrouwen. Je vergroot je zelfvertrouwen door aan jezelf te bewijzen dat je meer kunt dan je dacht. Door je comfort-zone uit te breiden, door jezelf uit te dagen.

Luiheid krijgt daar de kriebels van. Het blijft liever in een veilige cocon. Binnen de comfort-zone, zelfs al betekent dat dat het zelfvertrouwen in een neerwaartse spiraal belandt.

3. Een verwaarloosd brein

Leren en studeren kosten moeite. Jezelf ontwikkelen kost moeite. Daar houdt luiheid niet van. Luiheid blijft graag hetzelfde, het voedt zich liever met eenvoudig entertainment. Soaps, films, series. Niet te moeilijk, niet te veel nadenken.

Een leven lang leren is bijna een garantie voor geluk, succes en persoonlijke groei. Maar luiheid houdt niet van leren, dus een leven gebaseerd op luiheid zal minder succes kennen.

4. Chaos

Chaos is het uitgangspunt van het heelal. De natuur neigt naar chaos, en het kost moeite om orde te scheppen. Iedere dag opnieuw. Luiheid houdt niet van moeite, en leeft dus in chaos.

Chaos betekent een vol hoofd, een rommelige leefomgeving, vergeetachtigheid, een instabiel leefritme, een instabiel eetpatroon, wisselende resultaten op het werk, in relaties, vriendschappen etc.

Orde is een vereiste voor succes. Organisatie, duidelijkheid en eenvoud helpen je je leven onder controle te krijgen, en het de richting op te sturen waar je heen wilt. Als je leven wordt gedomineerd door luiheid dan blijf je hangen in de brei. In de gedachten, de psychische strubbelingen.

5. Een gebrek aan voldoening en betekenis

Het vinden van voldoening en betekenis kost ontzettend veel moeite. Betekenis is datgene waar we allemaal naar op zoek zijn in het leven. We willen het gevoel hebben dat we waardevol zijn, dat we nuttig zijn, dat we iets bijdragen aan iets van betekenis.

Maar dat kost moeite. Het vinden van betekenis en het ervaren van voldoening is uitdagend. Het gaat niet automatisch. Een leven van betekenis moet je creëren. En dat is moeilijk. Een leven gebaseerd op luiheid is dan ook een leven dat weinig voldoening geeft. Weinig betekenis.

Tips voor meer discipline

Luiheid houdt je tegen om het beste uit jezelf te halen, om jezelf te ontplooien. Dat is zonde op allerlei fronten. Maar gelukkig is luiheid slechts één deel van wie je bent. Je kunt jezelf ontwikkelen en zo investeren in goede gewoontes, discipline en zelfbeheersing. Op die manier haal je meer uit het leven, voel je je gezonder, fitter, meer voldaan, zelfverzekerder en simpelweg gelukkiger. Lees ook: Discipline en Wilskracht Ontwikkelen: 5 Tips.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test