Artikel opslaan

Mezelf het bed uit krijgen

Laatst ging mijn wekker. Ik werd wakker, maar ik was nog een beetje moe. Ik had wel zin om aan de dag te beginnen, maar ik had ook zin om in bed te blijven. Want het bed lag zo lekker, mijn ogen waren nog zwaar en er stonden geen bijzondere dingen op het programma vandaag.

Met andere woorden: ik was lui.

Billy (die van huis uit altijd al meer discipline heeft gehad dan ik) sprong het bed uit en ging naar beneden. En ik bleef liggen. En ik doezelde weg. Een paar minuten later werd ik weer wakker, en toen besloot ik dat ik mezelf uit bed moest krijgen. Omdat een fris begin van de dag al de helft van een productieve dag betekent.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Aftellen naar meer discipline

En toen herinnerde ik me een inzicht dat ik als klein jongetje al had. Toen ik ooit vanuit mijn warme hoogslaper naar beneden keek, en besloot dat ik mijn speelgoed moest opruimen. Ik had er geen zin in, en ik besloot dat ik wilde uitzoeken of ik mezelf kon dwingen. Ik maakte een afspraak met mezelf. Ik zou aftellen, en bij drie zou ik mijn bed uit gaan, naar beneden klimmen en beginnen met opruimen.

Ik telde tot drie, en bij drie klom ik mijn hoogslaper uit, en ging ik mijn kamer opruimen. En ik stond versteld van mezelf. Ik kon mezelf laten doen wat ik wilde doen, ook al had ik er absoluut geen zin in.

Deze herinnering, buiten dat ik erom moest glimlachen, zette me aan het denken. Want ik besefte dat we vrijwel altijd in staat zijn om iets te doen waar we geen zin in hebben als we onze gedachten erover even aan de kant zetten.

Dit keer geen hoogslaper, geen speelgoed dat opgeruimd moest worden. Dit keer een boxspring en een dag vol leuk werk voor de boeg. Ik telde tot drie, sprong mijn bed uit en begon aan mijn dag.

Omzeil je luiheid

We willen vaak onze luiheid aanvallen, omdat we er vanaf willen. Maar dat is lastig, omdat je in een luie bui niet bepaald strijdvaardig bent.

Je kunt je luiheid echter ook omzeilen. Door er simpelweg omheen te lopen ben je er razendsnel vanaf. Niet nadenken, niet afwegen, niet wikken en wegen. Gewoon aftellen en gaan met die banaan.

Je bent jezelf achteraf altijd dankbaar dat je in actie bent gekomen. Comfort is fijn en verleidelijk. Maar het is ook dodelijk voor je levensdoelen. Dodelijk voor je persoonlijke groei, vooruitgang en ontwikkeling.

Train je discipline als een spier

Steeds als je aan jezelf bewijst dat je kunt doen wat je wilt doen, groeit je zelfvertrouwen. En train je je discipline, als een spier. Hoe vaker je jezelf iets laat doen waar je geen zin in hebt, hoe vaker je jezelf uit dat warme bed kunt krijgen, des te meer discipline je zult ontwikkelen.

En wat moet je daarmee, discipline? Met voldoende discipline stap je elke ochtend uit bed zodra je wekker gaat. Dan lukt het je wél om te stoppen met snoepen. Dan krijg je het voor elkaar om gezond te eten, te sporten, moeilijke gesprekken aan te gaan, vervelende knopen door te hakken en talloze andere dingen te doen die je leven op de lange termijn beter en leuker maken.

Waar hik jij tegenaan?

  • Je blijft maar rondhangen op Facebook terwijl je eigenlijk wilt beginnen aan een taak.
  • Je blijft voor de tv hangen terwijl je eigenlijk wilt stofzuigen.
  • Je blijft uitstelgedrag vertonen terwijl je eigenlijk je deadline wilt halen.

Drie-twee-één: aan de slag. Gewoon doen. Verbaas jezelf.

Ben je benieuwd naar nog veel meer technieken en tips voor meer discipline en wilskracht? Overweeg je dan eens in te schrijven voor mijn eCursus Kies eieren voor je tijd. Hiermee zul je snel meer discipline ontwikkelen en minder uitstelgedrag vertonen. Mooi spul dus.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test