Artikel opslaan

Meer tijd maken moet je zelf doen

Iedereen krijgt iedere dag een gelijke hoeveelheid tijd te besteden. Iedere dag heeft 24 uur, ieder uur heeft 60 minuten, iedere minuut 60 seconden. Dat geldt voor jou, dat geldt voor je collega’s en dat geldt voor beroemde mensen die eigenhandig de wereld veranderen.

Wil jij graag meer tijd hebben voor jezelf? Dan is het aan jou om je kostbare tijd te bewaken. Want in een druk leven is de agenda voor volgende week zó gevuld, en kom je opnieuw tot de conclusie dat je geen tijd voor jezelf hebt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Neem niet te veel hooi op je vork

Het aan gaan van verplichtingen is de grootste reden dat je agenda vol raakt en je tijd schaars wordt. Als je ja zegt tegen een grote klus dan zul je hier tijd in moeten investeren. Tijd die je niet kunt besteden aan andere zaken.

Een grote valkuil bij het aan gaan van verplichtingen is dat we vaak denken dat we het in ‘de toekomst’ vast niet zo druk zullen hebben als nu. Je wilt volgende week niet beginnen met die opdracht, maar over twee maanden wel, want dan zul je het vast rustiger hebben. Twee maanden later blijkt echter dat je het mogelijk nog drukker hebt, en dat die grote klus al je tijd opvreet.

Wees je ervan bewust dat je leven niet zomaar rustiger wordt tenzij jij hier actief aan werkt. Jij en de mensen om je heen zullen altijd tijd van je vragen als je dat toelaat. Dat doen ze nu, en dat zullen ze over een half jaar ook doen. Kijk dus kritisch naar de hoeveelheid hooi die je op je vork neemt. En denk niet te optimistisch over de toekomst als het gaat om je agenda. Een lege agenda is zo gevuld.

2. Bekijk welke verplichtingen je aan gaat

Een afspraak omvat vaak meer dan je in eerste instantie zou zeggen. Een leuke verjaardag betekent niet alleen op een bepaalde datum opduiken op een bepaald adres, het betekent mogelijk ook een middag winkelen naar een leuk kado.

Een lezing geven betekent niet alleen een halfuur voor een publiek staan, maar ook een aantal dagen van intensieve voorbereiding. Een feestje betekent misschien shoppen voor nieuwe kleding, een nieuwe klus aannemen betekent mogelijk drie dagen inlezen, een nieuw huis kopen betekent mogelijk twee maanden intensief klussen.

Denk breder zodra je een verplichting aangaat. Heb je er wel echt tijd voor? En wil je er tijd voor vrijmaken?

3. Plan je dagen niet helemaal vol

Het leven loopt nooit zoals je van tevoren verwacht. Plan je dagen daarom nooit helemaal vol, houd altijd ruimte vrij voor onvoorziene gebeurtenissen en taken waar je niet op had gerekend.

Even je mail wegwerken kan uitmonden in een dik uur werk als je een ingewikkeld bericht moet beantwoorden, je baas kan langskomen met een situatie die directe aandacht vereist, je collega’s kunnen je uitnodigen voor een gezellige lunch buiten de deur.

Als je dag helemaal is volgepland dan kom je snel in de problemen. Plan je dag daarom een beetje luchtig in, zo blijf je flexibel en zet je jezelf niet onnodig onder druk.

4. Batch zoveel mogelijk taken

Door taken op te sparen kun je heel veel tijd besparen. Betaal bijvoorbeeld één keer per week alle rekeningen, open je post eens in de twee dagen, check je mail één keer per dag, pleeg drie telefoontjes achter elkaar en spaar alle vragen aan je collega’s op zodat je ze in één keer kunt bespreken.

Door taken te batchen besteed je maar één keer tijd aan het ‘opstarten’ van de taak. Wanneer je aan het werk bent gaat de meeste tijd verloren tijdens het wisselen van taken. Wanneer je maar één keer hoeft op te starten bespaar je veel tijd, en kun je in korte tijd veel bereiken. Bovendien maakt het je dag eenvoudiger. Hoe meer je werkdag versnipperd is, des te drukker je je gaat voelen.

Besef dat je zelf kiest voor een druk leven

Jij bepaalt zelf hoe druk je je leven wilt maken. Als je het prettig vindt om rond te rennen en altijd iets te doen te hebben dan zul je je dagen onvermijdelijk blijven volplannen. Vraag jezelf eens af waarom je het eigenlijk zo druk hebt. Wellicht vind je een druk leven een vorm van status, of misschien heb je geen idee hoe je eventuele vrije tijd zou kunnen besteden en blijf je daarom door werken.

Als je echt meer tijd wilt hebben dan is dat mogelijk. Je hoeft niet te rennen en te vliegen. Het is een keuze. En het is aan jou welke keuze je maakt.

Meer tijd voor jezelf vinden

Meer tijd voor jezelf maken Bundel

Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.

In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test