“The key is not to prioritize
what’s on your schedule,
but to schedule your priorities.”

Stephen Covey

Te weinig tijd – alsof het leven een race is

Weet je wat het probleem met tijd is? Het voelt voor ons allemaal alsof we te weinig tijd hebben. Maar het ding is: we krijgen allemaal evenveel uren in een dag. Dat voelt als een enorme dooddoener, maar het is best een belangrijk inzicht.

Tijd is onwijs relatief. We kunnen weinig doen om daadwerkelijk meer tijd te maken. Je kunt een paar uur cadeau krijgen door westelijk te reizen met het vliegtuig. Of een paar decennia tot eeuwen door op ongekende snelheid rond het zwarte gat in het centrum van de melkweg te reizen.

Maar echt praktisch is dat niet.

Wat je wél kunt doen is de manier waarop je tijd ervaart veranderen. Zodat je het gevoel krijgt dat je meer tijd hebt. Waardoor je je rustiger, succesvoller en blijer voelt.

Dus laten we eens kijken – wat kun je echt doen als je te weinig tijd hebt?

1. Te weinig tijd bestaat niet

Te weinig tijd is niet je probleem – het is een symptoom. Een signaal dat het tijd is om je prioriteiten onder de loep te nemen.

Je hebt vandaag niet te weinig tijd om alles te doen. Je hebt precies zoveel tijd als alle andere aardbewoners. Je probeert teveel te doen – dat is je probleem.

De hoeveelheid tijd die je krijgt ligt vast. Wat je probeert te doen in die tijd is aan jou. En je probeert teveel te doen. Daardoor voelt het alsof je te weinig tijd hebt.

Maar waarom? Waarom probeer je teveel te doen? Omdat prioriteiten stellen moeilijk is. Strategisch denken kost een hoop energie. Keuzes maken, prioriteiten stellen en overbodigheden schrappen is uitputtend. De weerstand die je ervaart zorgt ervoor dat je gewoon alles probeert te doen – want hard rennen voelt eenvoudiger dan diep nadenken.

Ik begrijp het helemaal. Maar als je echt vooruit wilt komen is het belangrijk dat je een moment neemt om je prioriteiten te ordenen. Vraag jezelf af:

  • ”Wat zijn de paar dingen die het meest belangrijk voor me zijn?”
  • ”Welke andere zaken kosten me tijd, maar helpen me niet vooruit richting die paar dingen?
  • ”Hoe kan ik deze zaken uit mijn leven schrappen of de tijd die ik eraan besteed verminderen?”

Je antwoorden op deze vragen helpen je in de juiste richting. Probeer minder te doen, en gebruik je tijd zoveel mogelijk om de dingen te doen die je echt belangrijk vindt.

2. Overdrijf in je planning

Door je dagen strak te plannen krijg je constant het gevoel dat je te weinig tijd hebt. Dit gebeurt omdat we te optimistisch zijn in onze planning, of omdat we tijdrovende bezigheden (zoals reistijd, pauzes of de lunch) gewoon over het hoofd zien in de planning.

De oplossing is simpel:

  • Neem meer speelruimte op in je planning.
  • Zorg dat je voor alles plant (ook reistijd en lunchpauzes).

Ga er vanuit dat alles langer duurt dan je verwacht. Op die manier ontstaan er momenten waarop je plotseling tijd over hebt. Je ervaart minder stress, voelt je minder gehaast en hebt een sterker gevoel van controle.

3. Doe één ding tegelijk

Hoe meer taken we door elkaar proberen te doen, des te verstrooider we ons voelen. Hierdoor belemmeren we onze concentratie, verlagen we onze productiviteit en verhogen we ons stressniveau.

Pak een taak op en geef het je volledige aandacht tot de taak voltooid is, of totdat je geplande tijdslot voorbij is. Dit vergroot de kans dat je diepe concentratie ervaart, waardoor je in de flow terecht komt.

Hoe meer tijd je doorbrengt in flow, des te meer blijdschap en controle je voelt. Je werkt effectiever en krijgt meer gedaan in minder tijd.

Veel beter dan de constante onderbreking van social media, email of collega’s. Single-tasking is een geweldige manier om het gevoel van te weinig tijd af te buigen.

4. Gooi tijdsblokken over de schutting

Sommige dingen moeten gewoon gebeuren, maar passen redelijkerwijs niet in de planning. In zulke gevallen kan het lonen om jouw tijdsbesteding over de schutting te gooien naar iemand anders.

Met andere woorden: kies ervoor om sommige bezigheden uit te besteden aan software of personen. Regel hulp, zodat je dingen kunt bereiken zonder dat het jou tijd kost.

Kinderopvang maakt je handen vrij om te werken, hulp in de huishouding maakt je handen vrij om meer tijd door te brengen met vrienden, een aannemer inhuren voorkomt dat jij weken aan het klussen bent en een app neemt je social media management uit handen.

Strategisch uitbesteden kan je veel tijd opleveren. Let wel op dat je alleen zaken uitbesteedt die essentieel zijn voor je doelen – zodat je niet iemand anders’ tijd verspilt.

5. Creëer kleine momenten van mindfulness

Mindfulness geeft je het gevoel dat de tijd vertraagt. Hoe vaker het je lukt om je aandacht terug te brengen in het moment, des te langzamer je dag lijkt te verstrijken.

Dit levert je geen tijd op, maar geeft je wel het gevoel dat je zeeën van tijd hebt.

Zo voel je je kalmer, minder gehaast, minder overweldigd en meer verbonden met het hier en nu. Aan de slag met mindfulness?

Beter worden in time-management?

Wil je beter worden in het plannen van je dag en week, zodat je meer grip hebt en je minder gehaast en overweldigd voelt? Deze tips helpen:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test