Artikel opslaan

Je hoort de wolken toch ook niet kreunen?

Precies. Als de wolk vol met water zit dan laat hij het vallen. Zonder te kreunen over hoe heftig zijn leven in de lucht is. Een regenwolk doet wat het moet doen – moeiteloos en elegant.

Het is zoals een stille vijver waar je een steentje in gooit. Eerst is alles stil. En zodra het steentje het water raakt reageert het water altijd hetzelfde. Plons, de steen zinkt en laat rimpels achter aan het wateroppervlak. Na een minuut is de vijver weer glad als een spiegel.

Compleet moeiteloos. De vijver maakt zich niet druk over de steen die onderweg is. Geen stress, geen toestanden. Gewoon plons en klaar.

Hoe word jij meer als zo’n Marokkaanse boomgeit? Die zonder moeite indrukwekkende acrobatiek uit zijn gespleten hoef tovert? Hoe zorg je ervoor dat jouw leven moeitelozer verloopt?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

15 manieren om je leven iets moeitelozer te maken

Hieronder vind je wat ideeën. Mogelijk inspireert het je om je leven wat leuker en moeitelozer te maken.

 1. Een vaatwasser. Echt, ik zou niet weten wat ik zonder zou moeten. Althans, ik weet het wel: ik zou eindeloos moeten afwassen! Wat een ellende. Nee, de vaatwasser is voor mij wat melkschuim is voor een cappuccino – onmisbaar.
 2. Maar als je vaatwassers overdreven vindt – je kúnt leven met minder servies. Gewoon een bord, kommetje, bestek en een beker. En je wast het af zodra je er klaar mee bent. Lekker simpel zolang je geen visite krijgt. Leven met minder spullen maakt sowieso alles moeitelozer. Tot een bepaald punt natuurlijk, want leven met te weinig spullen (zoals soep eten zonder soepkom) maakt alles ingewikkeld.
 3. Loslaten van je frustraties maakt je hele leven moeiteloos. Want begrijp me niet verkeerd – maar 99% van je frustraties zijn aanstellerij. Er zijn maar heel weinig dingen die het waard zijn om je over op te winden. Dus vraag je vaker af: ”Is dit echt zo belangrijk?” Het antwoord is nee. Dus laat het lekker los. Simpel.
 4. Minder streven, meer bijdragen. Streven maakt gestrest. Bijdragen maakt gelukkig. Het één doe je vanuit een tekort aan iets, het ander vanuit overvloed. En delen vanuit overvloed voelt veel makkelijker en leuker dan constant worstelen om al je ontevredenheid op te lossen.
 5. Tevreden zijn met wat je hebt. Kijk nou eens goed om je heen, naar wat je hebt en hoe je leven er voor staat. Er zijn veel dingen om dankbaar voor te zijn. Zie je ze niet? Zoek dan harder. Maak een lijstje met 25 dingen die goed zijn in je leven. Wedden dat je dat lijstje vol krijgt? Lukt het niet? Veroorzaak dan vandaag iets kleins waar je dankbaar voor kunt zijn. Train je armspieren, koop heerlijke thee en slobber ervan, bel met een vriendin die je lang niet gesproken hebt. Doe iets! Bewijs aan jezelf dat je leven vol zit met mooie dingen. Want alles gaat makkelijker met een glimlach op je gezicht.
 6. Geniet van dingen die niet perfect zijn. Als je altijd maar verlangt dat alles mooi, nieuw, schoon en perfect is dan maak je je leven onnodig moeilijk. Leer te genieten van dingen die imperfect zijn. Zie de schoonheid in het doorleefde, het afgetrapte, het lelijke. Ineens besef je dat de wereld veel meer schoonheid bevat dan je dacht! Sterker nog – je gaat inzien dat perfectie mooi is, maar ook een tikkie saai. Imperfectie maakt kwetsbaar en authentiek, en dat zijn mooie eigenschappen die meer diepgang kunnen geven aan je waardering voor het leven.
 7. Mediteer elke dag. Al is het maar een paar minuten. Het maakt alles moeitelozer.
 8. Maak je eetpatroon niet zo ingewikkeld. Eenvoud maakt alles moeitelozer. Eet meer groente, meer fruit en minder troep. Zoek geen hippe voedingsschema’s – zoek tevredenheid in simpele voeding.
 9. Houd jezelf niet tegen. Als je zin hebt om iets geks te doen, doe dat dan gewoon. Jezelf zijn is veel moeitelozer dan je voordoen als iemand die je niet bent.
 10. Doe gewoon wat goed voelt. Als je je hart durft te volgen dan maak je alles moeitelozer. Lifestyle minimalisme noem ik dat. Je hoeft niet alles af te wegen en te analyseren. Je hoeft je niet druk te maken over wat iedereen denkt. Je doet gewoon wat goed voelt, lekker simpel.
 11. Stop met mekkeren, je bent geen boomgeit. Van al dat gezanik wordt niemands leven leuker, en zeker niet dat van jou. Als je zeurt dan richt je je aandacht op wat je niet fijn vindt. En alles wat je aandacht geeft groeit. Dus zeuren maakt alles zwaarder en moeilijker dan het hoeft te zijn. Mehhh.
 12. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid voelt moeilijk in het begin, maar het helpt je uiteindelijk om jezelf te durven zijn. En jezelf zijn is moeiteloos.
 13. Kijk vooruit naar eventuele problemen. Vraag jezelf af: “Welke vervelende dingen kan ik voorkomen of minder vervelend maken door nu actie te ondernemen?” Door vooruit te kijken voorkom je onwijs veel gedoe, en blijft je leven lekker moeiteloos doorstromen als een gezellig bergbeekje.
 14. In welk levensgebied kun je hulp inschakelen? We zitten allemaal vast van tijd tot tijd. Hulp inschakelen kan de snelste manier zijn om los te komen. Maar dan moet je wel je trots opzij zetten. Vragen om hulp is een kracht, geen zwakte. Zelfs al zou je het probleem zelf kunnen oplossen, met een beetje hulp wordt het mogelijk sneller en moeitelozer. We zijn hier samen op Aarde om elkaar te helpen toch?
 15. Leef met minder verwachtingen en meer aandacht. Als je allerlei ingewikkelde verwachtingen hebt, kan het zijn dat een feestje tegenvalt. Terwijl je er ontzettend van had genoten als je er gewoon blanco in was gegaan. Laat je leven meer stromen, en neem elk moment zoals het komt. Probeer met aandacht te genieten van ieder moment, ook als het niet voldoet aan je verwachtingen.

Met kleine stappen links en rechts – en een strategisch geplaatste vaatwasser – kun je je leven veel moeitelozer maken. En zo maak je alles steeds leuker.

Leven met minder gedoe

Je leven stroomlijnen Bundel

Gedoe is vermoeiend. En hoewel er altijd wel een bepaalde mate van 'gedoe' zal zijn in ons leven, kunnen we een hoop doen om het minder te maken.

Want zou het niet heerlijk zijn als je het gevoel had dat je je leven daadwerkelijk enigszins onder controle had?

In deze Bundel behandelen we vijf stappen die je kunt zetten om je leven te stroomlijnen zodat het lekkerder loopt.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test