Artikel opslaan

Zorgen maken staat je geluk in de weg

Een feestje. Een gezellige barbecue. Iedereen is vrolijk. Jij niet. Want jij maakt je zorgen. Zorgen om een ruzie met een collega. Of zorgen om je financiële situatie, je dochter, je relatie of allerlei andere problemen.

Iedereen maakt zich soms zorgen, dat is heel normaal. Toch wil dat niet zeggen dat het ook wenselijk is. Zorgen halen de glans van het moment. Ze belemmeren je om volop te genieten van ieder moment. En daarbij, ze zijn vaak vooral nutteloos en ineffectief.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je minder zorgen te maken. Je kunt jezelf trainen, je gedachten sturen en strategisch werken richting een zorgeloze toekomst. Hieronder vind je 35 tips om je zorgen te verminderen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

35 tips voor minder zorgen

 1. Maak een lijst van de dingen waarover je je zorgen maakt. Door je zorgen overzichtelijk te maken voel je je direct lichter.
 2. Gun jezelf een pieker uurtje, een periode waarin je jezelf toestaat om ongestoord te piekeren. Na dit uur zul je minder drang hebben om te piekeren.
 3. Zet vandaag een kleine stap om een van je zorgen te verlichten. Zet morgen een tweede stap. Na zeven dagen heb je al zeven stappen gezet. Na een maand dertig. Voor je het weet zijn een aantal zorgen opgelost.
 4. Breng nu offers en werk aan dingen die in de toekomst zorgen oplossen of voorkomen.
 5. Pak je ‘zorgenlijst’ uit stap 1, en deel je zorgen op in twee categorieën: oplosbaar en onoplosbaar.
 6. Maak een stappenplan om de oplosbare zorgen uit je leven te ruimen. Merk hoe je met een paar kleine stappen als snel in de opwaartse spiraal komt.
 7. Kijk heel goed of je onoplosbare zorgen stiekem tóch oplosbaar zijn. Zo ja, verschuif ze naar de oplosbare lijst en maak een stappenplan. Als ze echt onoplosbaar zijn, accepteer dit dan. Richt je op datgene dat jij kunt beïnvloeden: je eigen gevoel.
 8. Mediteer. Eerst een paar minuten, later steeds iets langer. Door te mediteren ontdek je dat jij en je zorgen twee verschillende dingen zijn. Het is mogelijk om soms even los te komen van al die dagelijkse zorgen. En je kunt het doen wanneer je maar wilt.
 9. Meditatie helpt je ‘op te laden’. Het helpt je op kracht te komen, zodat je je zorgen met een frisse blik kunt bekijken. Mediteer dus met regelmaat en merk hoe je stabieler wordt en je zorgen steeds kleiner lijken te worden.
 10. Veel problemen zijn niet toevallig. Ze zijn vaak vooral een reflectie van jouw innerlijke toestand. Onderzoek op welke manier jij jezelf kunt ontwikkelen om bepaalde problemen op te lossen. Bijvoorbeeld: beter leren luisteren, je grenzen aangeven, minder oordelen en mensen accepteren – als je merkt dat je vaak problemen met mensen hebt.
 11. Onthoud dat jouw manier niet perse een betere manier is. Jouw manier is slechts een andere manier.
 12. Onthoud dat ieder mens zijn eigen pad bewandelt en zijn eigen fouten moet maken.
 13. Onthoud dat liefde soms ook betekent dat je iemand toestaat zijn eigen fouten te maken. Dat is moeilijk, en soms onverantwoord. Vertrouw op je gevoel.
 14. Angst is niet je intuïtie. Luister dus niet constant naar angst. Angst maakt je klein, het drijft je in een hoekje. Het maakt je zorgen groter en groter. Probeer langs je angst te kijken en te onderzoeken wat je echt voelt.
 15. Durf dapper te zijn. Juist als je bang bent en je zorgen maakt.
 16. Vertrouw erop dat alles goed komt. En dat, zelfs als het niet goed komt, het toch goed is. Dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Daar heb je vaak geen invloed op. Acceptatie is dan de enige nuttige stap die je kunt zetten.
 17. Weet dat je niets aan het probleem verandert door te piekeren. Het enige dat je verandert is je eigen geluksniveau. En je haalt het naar beneden.
 18. Leer te denken op papier. Door je gedachten steeds op papier te gooien maak je je zorgen inzichtelijk, orden je je gedachten en kom je snel tot nuttige conclusies. Haal je hoofd leeg, zeker als je je zorgen maakt.
 19. Doe dingen die werken. Als je je zorgen maakt over je gezondheid, trek dan geen zak chips open. Als je je zorgen maakt over je financiën, ga dan niet elke week uit eten en bestel niet de nieuwste smartphone. Maak het niet moeilijker voor jezelf. Stop met ontkennen en wegwuiven.
 20. Neem verantwoordelijkheid voor de problemen waarover je je zorgen maakt. Er zijn altijd dingen die je kunt doen om de boel te verbeteren. Als het niet praktisch is, dan is het wel werk aan jezelf: leren accepteren, leren loslaten, leren liefhebben.
 21. Elke ervaring in je leven heeft je gevormd tot wie je nu bent. Dat is deze ervaring ook aan het doen. Het zal je uiteindelijk een wijzer mens maken. Leer dat te waarderen.
 22. Bekijk je problemen op grote schaal. Visualiseer je hele leven op een tijdlijn. Van je geboorte tot je sterfdatum. Hoe groot zijn deze zorgen op deze hele tijdlijn? Precies, klein.
 23. Er is licht aan het einde van de tunnel. Echt. Zelfs mensen die hun dierbaren verliezen kunnen uiteindelijk weer gelukkig zijn. Vertrouw erop dat het beter wordt. Alles in dit universum is tijdelijk. Alles, dus ook jouw zorgen.
 24. Zorgen zeggen iets over de dingen die je belangrijk vindt. Dat is iets moois. Gebruik deze gevoelens om je prioriteiten op een rijtje te zetten.
 25. Ieder mens maakt zich zorgen. Je bent niet vreemd, je bent niet anders. Je bent net zoals iedereen. Zo, hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.
 26. Houd je positieve vibe vast. Ook mét zorgen kun je positief zijn. Sterker nog, een positieve instelling maakt je zorgen een stuk dragelijker. Geen drama, nergens voor nodig.
 27. Zorg dat je, in ieder geval op intellectueel niveau, altijd weet dat het leven mooi is. Het kan zijn dat het nu niet zo voelt. Maar gevoelens komen en gaan. Dat verandert niets aan het feit dat, uiteindelijk, het leven een geweldige rit is. Inclusief de eb en vloed, ups en downs, licht en donker.
 28. Uitdagingen en tegenslagen maken je sterker, wijzer, stabieler en zachter op latere leeftijd. Je moet er nu even doorheen. Hoort erbij, niets mis mee.
 29. Kijk vooruit en werk hard om toekomstige zorgen te voorkomen. Voorkom toekomstige geldzorgen door nu te beginnen met sparen en meer te leren over geldzaken, voorkom toekomstige gezondheidsklachten door nú gezond te leven etc. Ja, het leven is voor een groot deel maakbaar (oorzaak-gevolg). Dus zorg dat je wenselijke dingen maakt. Wees de oorzaak van de gevolgen die je wilt ervaren.
 30. Deel je zorgen met andere mensen. Gedeelde zorgen worden gehalveerd. Maar wees geen oude zeurkous. We hebben allemaal zorgen, en we blijven lachen.
 31. Sporten doet wonderen. Niet alleen voor je lijf, ook voor je hersenen. Regelmatig sporten halveert je risico op somberheid en depressie. Gewoon lekker doen dus.
 32. Zorg dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft. Een tekort aan omega 3 vetten kan bijvoorbeeld bijdragen aan sombere gedachten en depressie.
 33. Ga de natuur in. De natuur kalmeert en ‘heelt’ de geest. Mooi spul, en het ruikt nog lekker ook.
 34. Leef in het hier en nu. Je zorgen gaan altijd over de toekomst en over het verleden. Hier en nu is er niets aan de hand. Voel de wind langs je wangen, ruik de bomen, zie de hommel rondzoemen. Nu is alles goed. Dus voel je nu gelukkig.
 35. Hoofd omhoog, blijf lachen. Alles komt goed. Wees niet bang.

Til jezelf uit een moeilijke periode

Stap voor stap uit je dip komen Bundel

Ga je op dit moment door een moeilijke periode in je leven? Geen zorgen - je bent niet alleen. We kunnen je problemen misschien niet in één klap oplossen, maar er zijn wel een hoop stappen die we samen kunnen zetten.

In deze Bundel maken we je problemen samen minder problematisch, zetten we stappen richting de opwaartse spiraal, veranderen we je perspectief en beoefenen we acceptatie en zelfcompassie.

We gaan het samen beter maken , doe je mee? ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test