Artikel opslaan

Motivatie is geen magie

Motivatie is een drijvende kracht die je helpt wat moois van je leven te maken. Daarom is het belangrijk dat je er genoeg van hebt om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen. Maar waar haal je de motivatie dan precies vandaan? Wat is motivatie en hoe kun je het systematisch oproepen in je dagelijks leven?

Het is niet zo moeilijk om gemotiveerd te blijven. Motivatie is in ieder geval geen magische ‘state of beeing’. Ja, het overkomt je soms zonder dat je er over nadenkt. Dat wil echter niet zeggen dat je het met wat inspanning niet kunt oproepen wanneer je dat zelf wilt. Je kunt motivatie namelijk prima oproepen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Motivatie bestaat uit twee aspecten

Een gevoel van motivatie kun je oproepen door te voldoen aan de twee basisvoorwaarden van motivatie:

  1. Zorg voor een positieve sociale druk;
  2. Zorg dat je plezier beleeft aan het uitvoeren van de taken.

Dit is het. De gouden formule waarmee je motivatie keer op keer op kunt roepen. Het verklaart ook meteen waarom het soms moeilijk kan zijn om je motivatie vast te houden. Veel dingen die we willen bereiken vereisen namelijk opofferingen, en iets opofferen is niet leuk. Je houdt alleen je motivatie vast als je het uitvoeren van de taken op een bepaald niveau ook leuk vindt. En daar zit een groot deel van de uitdaging.

Hoe zorg je voor positieve sociale druk?

Zorgen voor sociale druk is eigenlijk heel eenvoudig. Vertel bijvoorbeeld aan je vrienden en familieleden dat je 10 kilo gaat afvallen en houd ze steeds op de hoogte van de ontwikkelingen. Zo voel je automatisch de sociale druk. De mensen om je heen zullen je steunen maar ook in de gaten houden. Bovendien heb jij het gevoel dat je aan deze mensen moet bewijzen dat je het kan.

Je kunt sociale druk ook oproepen bij andere zaken. Je kunt doelen stellen en deze delen met je baas, je collega’s of je familie en vrienden. Bovendien kun je sociale druk oproepen door er bijvoorbeeld over te bloggen.

Doelen bereiken doe je voor jezelf, maar het kan motiverend werken als je het gevoel hebt dat je het voor je omgeving doet. Je wilt andere mensen namelijk niet teleurstellen, dus zul je altijd net een tandje verder gaan. Het is heel makkelijk om jezelf wat minder streng aan te pakken als jij de enige bent die op de hoogte is van je doelen. Dan eet je rustig een pak chocolade, want je weet dat jij de enige bent die op de hoogte is van je doel.

Hoe zorg je ervoor dat je je taken leuk gaat vinden?

Dit gebied is, zoals ik aangaf, wat uitdagender. Hoe zorg je ervoor dat je plezier beleeft aan bijvoorbeeld afvallen? Hoe kun je avonden overwerken leuk gaan vinden als dat nodig blijkt voor die felbegeerde promotie? Het heeft vooral te maken met je mentale beeld op wat je aan het doen bent.

Het helpt enorm als je je vooral focust op de aspecten die je leuk vindt. Misschien verheug je je tijdens het overwerken enorm op de ‘pizza van de zaak’ of geniet je tijdens het afvallen steeds van het gevoel dat je gezond bent. Probeer de negatieve kanten zo weinig mogelijk aandacht te geven en haal alle positieve kanten naar boven. Nu je weet dat je je taken leuk ‘moet’ gaan vinden om gemotiveerd te blijven, kun je beter je best doen om ervan te genieten.

Ga voor jezelf op zoek naar de leuke aspecten van het werk en richt je daar op. Misschien weet je al uit ervaring dat zelfs vervelende huiswerkopdrachten of nutteloze projecten achteraf toch wel leuk en interessant bleken. Het helpt om tijdens het werk in het moment te leven. Vervelende taken zijn namelijk niet zo erg als je niet constant blijft nadenken over hoe vervelend de taak is.

Je motivatie vasthouden hoeft niet moeilijk te zijn

Richting je doel werken met voldoende motivatie is niet moeilijk. Zorg voor een gezonde hoeveelheid sociale druk en heb plezier in het bereiken van je doelen. Plezier beleven aan je taken de ene keer eenvoudiger dan de andere keer, maar door op zoek te gaan naar alle fijne aspecten van het werk kun je dit vaak toch voor elkaar krijgen.

Wil je meer begeleiding bij het vasthouden van je motivatie? Schrijf je dan in voor mijn eCursus tegen uitstelgedrag. Een super praktische eCursus die je in 30 dagen meer discipline bijbrengt op een simpele manier. Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test