Artikel opslaan

“If we could give every individual
the right amount of nourishment and exercise,
not too little and not too much,
we would have found the safest way to health.”

Hippocrates

Vind je sport motivatie terug

Kijk, ik weet het. Sporten gaat niet vanzelf, en je kunt het niet uitbesteden aan iemand anders. Als je de voordelen van sport wilt hebben zul je moeten sporten. Simpel.

En het is niet altijd makkelijk. Want sporten kost veel energie. Lichamelijk én mentaal kun je een behoorlijke weerstand voelen. Heeft de weerstand je sport motivatie doen wegsmelten? Dit zijn 5 inzichten die mij helpen mijn motivatie hoog te houden, wellicht werken ze ook voor jou.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Zie sporten als een moment om voor jezelf te zorgen

Als we denken aan ‘goed voor jezelf zorgen’ zien we onszelf vaak in bad liggen of op een massagetafel. Maar regelmatig sporten is ook een manier om voor jezelf te zorgen.

In plaats van sporten te zien als een vervelende, moeilijke bezigheid die je van jezelf moet afronden, kun je sporten beschouwen als een daad van zelfliefde.

Regelmatig sporten brengt je op de midden-lange termijn zoveel voordelen dat het een geweldige manier is om goed voor jezelf te zorgen. Niet sporten kun je zien als een daad van zelfverwaarlozing – je verdient beter dan dat.

2. Zie sporten als een kleine, volgende stap

Houd je niet bezig met de vermoeiende daad van het sporten zelf. Richt je aandacht op het proces. Wat moet er gebeuren om te sporten? Simpel: je tas inpakken of je sportkleding aantrekken. De deur uit stappen (of de sportvideo aanzetten) en beginnen.

Fit en gezond worden voelt soms als een uitdagend doel. Maar je hoeft je niet bezig te houden met dat doel. Het enige wat je nu hoeft te doen is je sportschoenen aantrekken. Dat kun je wel. Daarna een beetje bewegen met je lijf, dat moet lukken.

Voor je het weet is het alweer klaar en ben je iets dichterbij je doelen gekomen, zonder je er druk over te maken.

Maak het niet groter en moeilijker dan het is. Beweeg gewoon – verhoog je hartslag. Daag je lichaam een beetje uit. En doe het over een paar dagen opnieuw. Beginnen is 80% van de uitdaging. Dus als dat je lukt, voel je trots en blij – zelfs als je geen fantastische work-out neerzet.

Richt je aandacht op beginnen. Zolang het je lukt om te beginnen, volgt de rest meestal vanzelf.

3. Zie sporten als een investering in de toekomst

Als we denken aan het bouwen van een goede toekomst voor onszelf en onze omgeving, dan denken we vaak aan geld, succes en zekerheid. Prima bouwstenen voor een fijne toekomst, maar al deze zaken stapelen bovenop je gezondheid.

Je gezondheid is de fundering. Je kunt dit leven ervaren omdat je lichaam dat mogelijk maakt. Hoe gezonder, sterker en fitter het lichaam is – des te groter de kans wordt dat je leven een fijne ervaring is. Bovendien vergroot je zo de kans op een lang, gezond en interessant leven vol mogelijkheden.

Je simpele sportsessie van vandaag is als een kleine storting op je beleggersrekening. Nu merk je er niet zoveel van, maar over een paar decennia zul je jezelf dankbaar zijn dat je deze kleine stappen nu zet.

4. Zie sporten als een geschenk aan je dierbaren

Je kunt het nog iets breder trekken: door te sporten (en goed voor jezelf te zorgen) doe je je dierbaren een gunst. Regelmatig sporten helpt je de kans op veelvoorkomende vroegtijdige doodsoorzaken (hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, etc.) te verkleinen.

Hoe kleiner de kans op dit soort aandoeningen, des te groter de kans wordt dat je er nog lang kunt zijn voor je familie, vrienden, partner en gezin. Het geeft natuurlijk geen garanties, maar dit is wel een factor waar je controle over hebt.

Sporten (plus gezond eten en voldoende herstellen) doe je niet alleen voor jezelf. Je doet het ook voor de mensen die van je houden en op je bouwen.

5. Zie sporten als een onmisbare bezigheid

We zien sporten vaak als optioneel, omdat we ons lange tijd prima kunnen voelen zonder te sporten. Het is waardevol om te beseffen dat sporten niet optioneel is, als optimale gezondheid je doel is.

Sporten is noodzakelijk. Net als tandenpoetsen, je lichaam wassen, nagels knippen, groente eten en af en toe opstaan van de bank. Als je niet sport glijd je lichamelijke gezondheid langzaam achteruit, en het sleept je mentale gezondheid en je humeur met zich mee.

Je lichaam moet gebruikt worden om goed te kunnen functioneren. Hoe ouder je wordt, des te duidelijker je dat begint te zien. Sporten helpt je aan goede doorbloeding in al je cellen. Het voorkomt spierafbraak en remt veroudering op diverse manieren.

Je hoeft het niet groots en meeslepend te maken. En het is vooral belangrijk dat je er niet neurotisch over doet. Sporten is simpelweg een noodzakelijk onderhoudsproces in een samenleving waarin lichamelijke uitdaging niet automatisch komt aanwaaien. Je moet sporten omdat je een wasmachine hebt, omdat je een kraan hebt, omdat je voedsel door machines wordt geteeld.

Het is best fijn dat je je kleding niet hoeft te schrobben in de rivier, dat je niet hoeft te sjouwen met kannen water naar de waterpomp of waterstoker, dat je niet hoeft te bukken om je eten uit de grond te trekken.

Al dat gemak betekent wel dat je bij wijze van onderhoud af en toe even je hartslag moet verhogen en je lichaam moet uitdagen. En dit onderhoud kan zelfs leuk en bevredigend zijn als je de juiste sport vindt.

Waardeer dat machines het zware werk doen tegenwoordig, en pak je verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. Je hebt maar één lichaam, en alles is ervan afhankelijk. Dus zorg er goed voor – dat is het beste voor iedereen.

Dus – zullen we dan maar beginnen? 😁

Gezond afvallen hoeft niet zo moeilijk te zijn

Moeiteloos-plantaardig-afvallen Bundel

We maken gezond afvallen onnodig moeilijk voor onszelf. In deze cursus ontdek je hoe je de Broednestmethode toepast op afvallen: met strategische veranderingen, in belachelijk kleine stappen.

Ontdek waarom je gezond en plantaardig kunt afvallen zonder veel te sporten en zonder constant honger te hebben. Leer hoe je je mindset verandert en ontdek hoe je je levensstijl stapje voor stapje aanpast op je nieuwe doelen.

Iedereen kan afvallen - jij ook. Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test