‘Nee’ zorgt voor controle

Hoewel het misschien afgesloten en negatief klinkt zorgt het woord ‘nee’ voor meer grip op je dagelijkse leven. Als je af en toe nee kunt en durft te zeggen tegen projecten, aanbiedingen en opdringerige vrienden word je minder geleefd. Je hebt dan zelf in de hand wat je wel en niet doet.

Je hebt in een dag maar een beperkt aantal uren te besteden. Daar komt bij dat je maar een beperkt aantal dagen te leven hebt op deze wereld. Het is dus niet meer dan logisch dat je in deze tijd het liefst dingen doet die jij zelf leuk en belangrijk vindt.

Ja zeggen uit integriteit

Veel mensen zeggen ‘ja’ tegen te veel verplichtingen omdat ze geen controle hebben over hun leven. Als jij op dit moment geen enkel idee hebt hoeveel verplichtingen, afspraken, projecten en taken je eigenlijk al op je bord hebt liggen ben je sneller geneigd om ‘ja’ te zeggen.

Omdat je geen goed overzicht hebt is je eigen tijd in je hoofd niet veel waard. Je weet wel dat je al veel aan je hoofd hebt, maar je hebt geen concreet overzicht. Je kunt er dus makkelijk ‘nog’ een verplichting bij nemen. Je zult niet snel ‘nee’ zeggen omdat je als integer persoon iemand graag zal helpen als je dat kunt. Het probleem is echter dat je denkt dat je het kunt, terwijl je er eigenlijk Γ©cht geen tijd voor hebt. En zo kun je langzaam je leven drukker en drukker maken.

Nee zeggen vanuit diezelfde integriteit

Stel je nu eens voor dat je regelmatig de tijd neemt om een duidelijk overzicht te maken van al je verplichtingen. Je maakt een lijst van al je verplichtingen, afspraken, projecten en taken. Op die manier krijg je een goed overzicht van wat je allemaal al op je bord hebt liggen.

Als je alles zo onder elkaar zet zul je merken dat je eigenlijk meer te ‘doen’ hebt dan je dacht. Ineens wordt je tijd een stuk kostbaarder omdat je nog zoveel moet doen. Als iemand nu iets aan je vraagt kun je eenvoudiger ‘nee’ zeggen. Niet omdat je een vervelend mens wilt zijn, maar omdat je weet dat je die nieuwe verplichting niet op een goede manier kunt invullen. Je hebt er namelijk helemaal geen ruimte meer voor in je leven.

Je weet dan van tevoren dat, als je deze verplichting aanneemt, je het project niet de focus en aandacht kunt geven die het verdient om het goed te kunnen doen. Je zult er vanwege de drukte de kantjes vanaf gaan lopen en mogelijk zelfs onbetrouwbaar worden omdat je simpelweg niet al je afspraken na kunt komen.

Hoe krijg ik dan meer overzicht?

Een overzicht van alle bezigheden in je leven kun je eenvoudig maken door lijsten te maken. Begin met een lijst met jouw ‘rollen’ in het leven. Denk hierbij aan rollen als: partner, werknemer, vriend, dochter, huisvrouw etc. Welke ‘hoeden’ zet jij allemaal op in het dagelijks leven? En als je al deze rollen hebt opgeschreven, welke verschillende verwachtingen en verplichtingen heb jij dan waar te maken voor iedere rol?

Als je dit hebt gedaan heb je al een goed inzicht in wat er in het leven van je verwacht wordt. Maak vervolgens een lijst met daarop alle projecten waar je momenteel mee bezig bent. Deze lijst geeft je inzicht in wat je allemaal nog moet doen.

Als je dit hebt gedaan heb je een redelijk beeld van hoe ‘vol’ je leven eigenlijk is op dit moment. Aan de hand hiervan kun je keuzes maken. Wellicht wil je een aantal van je huidige verplichtingen afzeggen (bijvoorbeeld: “penningmeester van de sportclub kost me meer tijd dan me lief is”). Ook kun je met dit inzicht beter inschatten of je ‘ja’ kunt zeggen tegen bepaalde projecten, en zul je makkelijker ‘nee’ kunnen zeggen tegen aanbiedingen waar je geen tijd aan wilt besteden.

Nee zeggen is niet onvriendelijk

Als jij nee zegt tegen een aanbod omdat je weet dat je leven te vol is ben je niet onvriendelijk. Je bewijst die persoon juist een gunst. Als je ja blijft zeggen tegen alles wat er op je pad komt kun je nooit de benodigde focus en aandacht schenken aan deze projecten. Hierdoor word je sneller gestrest en waarschijnlijk onbetrouwbaar, omdat je je afspraken niet na kunt komen.

Als jij ‘nee’ zegt is dat niet het einde van de wereld. Als die andere persoon echt graag dat project wil doorzetten zal hij iemand anders vinden. Door, op basis van je inzicht in je eigen leven, projecten af te slaan bescherm je jezelf tegen ‘geleefd worden’ en kun je je bezig houden met zaken die je echt leuk en belangrijk vindt!

Wil je meer lezen over grenzen stellen, assertiviteit en ‘nee’ zeggen in het dagelijks leven? Lees dan het onderstaande boek vol met tips om ‘nee’ te zeggen op elk gebied van je leven.

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. πŸ’›