Voor jezelf opkomen is liefdevol naar jezelf zijn
Voor jezelf opkomen betekent datgene doen wat nodig is om de relaties en situaties in je leven goed te houden en beter te maken. Dit vinden we vaak moeilijk, omdat het betekent dat we lastige gesprekken moeten voeren. Door deze uit de weg te gaan, lijkt het leven makkelijker.
Maar niets is minder waar. Weglopen voor moeilijke gesprekken en over je heen laten lopen maakt je leven altijd moeilijker. Niet nu direct, maar op termijn wel. Voor jezelf opkomen maakt je leven makkelijker – ook al is het in het begin juist moeilijk.
- Vaak hoor ik mensen klagen over situaties in hun leven. Dat iemand hen verkeerd behandelt, dat ze het niet eens zijn met hoe situaties op het werk gaan. Mijn standaard antwoord is dan: “Heb je dit al tegen die persoon gezegd?” Het antwoord is meestal nee.
- Jij bent de ster van je eigen leven. En jij (niet ik) moet bepalen hoe je behandeld wilt worden. En jij bent degene die dit moet handhaven.
- Voor jezelf opkomen gaat niet om aggressief zijn. Het houdt in dat je op een liefdevolle manier communiceert. Zo zorg je ervoor dat mensen je behandelen zoals jij wilt dat ze je behandelen.
Het vermogen om voor jezelf op te komen is een geweldige eigenschap om te ontwikkelen. Het helpt je je leven leuker, makkelijker en succesvoller te maken. Tijd voor tips en een krachtige oefening. 🙌
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
1. Begin klein
Oké, laten we beginnen. Voor de beste resultaten is het belangrijk dat je stap voor stap verandert, en niet ineens verandert in iemand die altijd voor zichzelf opkomt. Zo voorkom je dat mensen in de war raken en dat ze je misschien minder serieus nemen.
Begin dus klein. Niet alleen om anderen te laten wennen, maar ook om zelf te oefenen. Als iemand je vertelt wat je ‘moet doen’, zeg dan eens ‘nee’. Als iemand je verkeerd behandelt, geef dan eens je grens aan.
Ga van hieruit steeds een stukje verder. Blijf oefenen en blijf groeien.
2. Zeg nee
Je krijgt bijvoorbeeld de vraag van een vriend(in) of je morgen een uurtje op hun kind wilt passen. Je hebt er geen zin in en het gooit je dag in de war. Je kúnt wel, maar je wilt niet. En je beseft dat dat een prima reden is om nee te zeggen.
Leer om nee te zeggen als dat is wat je van binnen wilt zeggen. Als jij iets niet wilt, is dat een prima reden om iets niet te doen.
Maak je niet te druk om wat anderen denken. Mensen moeten misschien nog even wennen aan de nieuwe jij die voor zichzelf opkomt. Het punt is dat als jij vaak ‘nee’ zegt tegen specifieke voorstellen, mensen het niet meer aan je vragen.
3. Reageer direct en liefdevol
Hoe moeilijker de situatie, des te fijner we het vinden om het voor ons uit te schuiven. We weten dat snel reageren vaak het beste is, maar we laten die lastige e-mail liever een paar dagen sudderen voordat we er eens iets mee doen.
En in de tussentijd denk je er constant aan, en zorgt die vervelende e-mail voor een donkere schaduw over je dag.
Wat zou er gebeuren als je je moed bij elkaar zou rapen, en vrijwel direct reageert? Liefdevol en duidelijk. Dan blijft deze mail niet hangen in je onderbewuste. Jij laat meteen zien dat je zelfrespect hebt, niet over je heen laat lopen, en geen intentie hebt om de ander kwaad te doen.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor boze mailtjes, maar ook voor alle andere conflicten. Hoor je ‘via via’ iets vervelends? Pak dan de telefoon en bel diegene op: “Ik hoorde van […] dat je het niet eens bent met hoe ik […] aanpak?”
4. Druk uit wat jij voelt en nodig hebt
Wat wil jij? Wat vind jij? Wat vóel jij? Zolang je je communicatie bij jezelf houdt, is het eenvoudiger om voor jezelf op te komen.
Niemand kan discussiëren over wat jij voelt. Als jij aangeeft dat het gedrag van een ander je angstig, boos, verdrietig, teleurgesteld of gestrest maakt, dan is daar niets tegenin te brengen.
Zolang jij je communicatie bij jezelf houdt, hoef je minder bang te zijn om moeilijke gesprekken aan te gaan. Een simpel “Ik zou het op prijs stellen als je vaker […]” of “Als je dat soort dingen tegen me zegt dan doet dat me pijn, ik zou je willen vragen daar rekening mee te houden. Zo niet, dan praat ik liever met iemand die me wel respecteert.”
Hoppa. Zo is het voor iedereen duidelijk. 💪
5. Laat je schuldgevoel los
Soms als je voor jezelf opkomt, kunnen er schuldgevoelens opkroppen. Je had op het kind van je vriend(in) kunnen passen, maar je had geen zin. En nu moesten zij iemand anders bellen, en heb je hen ongemak bezorgd. En dat geeft je een vervelend gevoel.
Maar bekijk het eens andersom: als je wél had opgepast, had je je ook rot gevoeld. Dan waren je vrienden blij, maar had jij het gevoel gehad dat je gebruikt wordt. Of dat je een slappeling bent omdat je geen ‘nee’ kon zeggen.
Met andere woorden: het is altijd lastig. En door bij jezelf te blijven, zorg je er op zijn minst voor dat jij doet wat jij kunt doen om je grenzen te bewaken. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Zo leren de mensen om je heen dat ze niet over je heen kunnen lopen.
Ja, soms moet je natuurlijk gewoon aardig zijn. Maar aardig zijn en over je heen laten lopen zijn twee verschillende dingen. Jij mag iets niet willen, en je mag nee zeggen. Als de situatie nu écht nijpend was (bijvoorbeeld omdat je vrienden snel oppas nodig hebben vanwege een urgente onvoorziene situatie), kan hun kind vast wel bij je terecht.
Voel je niet schuldig. Voel je trots dat je voor jezelf opkomt. Zo ervaar je veel meer vrijheid, controle en plezier in je leven.
Oefening – voor jezelf opkomen
Voer deze krachtige oefening uit om goed voor jezelf op te leren komen.
- Kies een situatie uit waarin je vandaag voor jezelf wilt opkomen. Dit kan iets kleins zijn, zoals: je mening uiten over iets waar je het niet mee eens bent, een compliment accepteren zonder het af te zwakken of een grens aangeven bij iemand die te veel van je vraagt.
- Bedenk kort wat je wilt zeggen of doen. Hou het kort en duidelijk.
- Visualiseer jezelf terwijl je deze actie uitvoert. Zie voor je hoe je rustig en zelfverzekerd bent.
- Voer je actie uit wanneer de situatie zich voordoet.
- Reflecteer ‘s avonds: Hoe voelde het? Wat ging goed? Wat kan beter?
- Beloon jezelf voor je inzet, ongeacht het resultaat.
Herhaal deze oefening regelmatig. Begin met kleine, makkelijke situaties en bouw langzaam op naar uitdagendere situaties. Na een aantal weken zul je merken dat het steeds natuurlijker aanvoelt om voor jezelf op te komen.
Wees ondertussen geduldig en lief voor jezelf – het is een leerproces. 💛
In onderstaande Broednest Bundel gaan we nog dieper in op het onderwerp om voor jezelf op te komen en dus sterker in je schoenen te staan. ⬇️
Sterker in je schoenen staan
Door sterker in je schoenen te staan krijg je meer zelfvertrouwen, zelfliefde en leer je te vertrouwen op je eigen gevoelens, waarden en intuïtie.
In deze compacte cursus laat ik zien waarom sterker in je schoenen staan makkelijker is dan je denkt.
Aan de hand van praktische tips en leuke oefeningen gaat het je lukken om voor jezelf op te komen, grenzen aan te geven, ‘nee’ te zeggen en tóch dicht bij jezelf te blijven.
Doe je mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.
Reacties
Wat een fijn artikel!
Bedankt voor de tips.
Jee Jelle. Wanneer ik dit zo lees lijkt het gemakkelijk. Heb in verleden weleens geprobeerd in praktijk te brengen. Waren een aantal mensen niet van gedient en ik moest dus maar weer gauw “gewoon” doen.
Of mensen gaven een bijdehand antwoord en wist ik niets meer te zeggen. Of ze verlangden uitleg en bleven daarop hameren. Werd ik klem gezet. Nog maar eens proberen dus. Heel hartelijk bedankt voor weer een mooi artikel.
Bedankt voor al je leuke artikelen !
Als je nee zegt zorg je ervoor dat de ander creatief wordt, en moet dus andere oplossing voor zijn probleem vinden
Toch !!
Bedankt, zo een fijn artikel. Ik ga weer her proberen , om te zetten in mraktijk. Allé het doen. Bedankt
Dag Jelle, Wat is dit weer een zeer waardevol artikel. Ben al tijden bezig te oefenen met voor mezelf op te komen,zonder resultaat. Nu leer je me dat ik dat op een vriendelijke, liefdevolle manier moet doen. Het punt bij mij is dat ik zo ontzettend boos ben als er onverwacht zo tegen me geschreeuwd wordt, als ik gecommandeerd word om iets snel te doen. Die boosheid moet ik eerst leren om te zetten in mededogen (compassie) voordat ik kan gaan oefenen in assertiviteit. Dat wordt nog een pittige klus maar ik ga het proberen Jelle. Heel veel dank.
Hoi Jelle, wat weer een fijn artikel!
Ik heb zelf ook vaak moeite met nee zeggen. Iemand gaf me eens het advies om tijd voor mezelf in m’n agenda te zetten. Wat ik met die tijd doe beslis ik op dat moment. Maar het punt is, ik heb op dat moment een afspraak (met mezelf) in m’n agenda! Als iemand mij vraagt om iets te doen, kan ik eerlijk zeggen: “ik kan niet, want heb al iets anders in mijn agenda staan”. Dat maakt het voor mij veel gemakkelijker om nee te zeggen en mijn eigen grenzen te respecteren!
Jelle ik vond jou fantastisch
Zo leerzaam en nuttig