Artikel opslaan

“Believing that you’re enough
is whatgives you the courage to
be authentic, vulnerable and imperfect.”

Brene Brown

Negatief over jezelf denken

We ervaren allemaal negatieve gedachten over onszelf. Gedachten die ons vertragen, verlammen, verzwakken en verdrietig maken. Negatieve gedachten die ons het gevoel geven dat we niet goed genoeg zijn, waardoor we het liefst willen wegkruipen onder een deken.

Meh.

We lopen rond met het gevoel dat er iets mis met ons is, dat we moeten veranderen – beter moeten zijn. Het veroorzaakt stress, onrust en paniek.

Ik vroeg aan de Broednest familie welke negatieve gedachten over zichzelf zij regelmatig ervaren. Hieronder vind je maarliefst 80 pijnlijk herkenbare antwoorden.

Ik deel deze lijst om twee redenen:

 1. Het helpt je duidelijker zien hoe negatieve gedachten over onszelf eruit zien. Zo kun je ze beter herkennen bij jezelf.
 2. Het doet je beseffen dat je niet de enige bent die dit soort gedachten ervaart. We worstelen hier allemaal mee – en dat is oké.

Onderaan deel ik 3 tips om positiever over jezelf te denken. Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

80 negatieve gedachten over onszelf

De vraag was simpel: “Welke negatieve gedachten ervaar jij regelmatig over jezelf?” Dit zijn 80 echte antwoorden, wellicht herken je er een paar.

 1. Ik ben een hele slechte huisvrouw, mijn huis is altijd viezer dan dat van anderen.
 2. Ik ben niet leuk genoeg (niet alleen in romantische zin, ook andere relaties).
 3. Ik ben een heel moeilijk mens voor anderen.
 4. Ik kan veel te fel reageren.
 5. Ik ben soms too much voor mensen.
 6. Ik ben te oud. Als vrouw van boven de 50 word je niet meer opgemerkt, besta je eigenlijk bijna niet meer.
 7. Ik ben niet goed genoeg.
 8. Ik ben nog niet in shape na zwangerschap en dus vind ik mezelf lui.
 9. Mensen denken dat ik dit kan (bijv op werk) maar ik ga ze allemaal teleurstellen.
 10. Dit kan ik niet en dan bedoel ik durf ik niet.
 11. Ik ben te dik. Ik faal als ik het niet perfect doe. Anderen kunnen het altijd beter dan ik.
 12. Ik heb geen discipline.
 13. Ik heb geen doorzettingsvermogen.
 14. Ik ben te dik.
 15. Ik ben saai.
 16. Ik denk te veel, ik uit me te weinig, ik sluit niet aan bij de ander, ik ben te gevoelig, ik ben te dik , ik ben te dominant, andere vinden mij te complex, ik kan me niet binden, ik ben te extravert.
 17. Ik ben te dik, ik ben een watje als ik bloos.
 18. Ik heb geen doorzettingsvermogen, ik kan dit toch niet (dus waarom zou ik aan ‘vul maar in’ beginnen).
 19. Ik ben niet goed genoeg.
 20. Ik laat misbruik van mij maken.
 21. Ik verdien dat niet.
 22. Ik ben niet cool genoeg.
 23. Ik ben een slappeling.
 24. Ik kleed me niet goed genoeg.
 25. Ik ben ongeduldig, rusteloos en heel besluiteloos.
 26. Ik ben niet goed genoeg, niet mooi genoeg. Te dik. Ik kan dit niet (lastige opdrachten werk). Is dit ‘het’ nu?
 27. Ik ben lui, ik ben laks, ik ben raar, mensen vinden mij irritant.
 28. Ik kan dit niet goed genoeg, ik ben dom, raar en kom veel te bot uit de hoek.
 29. Ik ben en werk te traag, ik stel te vaak dingen uit, ik ben te serieus, ik ben te gevoelig.
 30. Ik ben krakkemikkig, ik ben te dik, ik mankeer van alles.
 31. Ik ben ongeduldig, ik ben te dik, ik kan over alles en iedereen klagen.
 32. Mijn familie heeft mij sinds mijn jeugd uitgeroepen tot zwarte schaap.
 33. Ik heb altijd het gevoel dat ik een ander tot last ben.
 34. Ik ben niet goed genoeg, niet mooi genoeg en een vetrolletje te veel. Soms wat grof, of te direct.
 35. Alles wat ik een ander vertel kan later tegen me gebruikt worden dus ik deel mijn persoonlijke leven met niemand. Ik houd het altijd oppervlakkig.
 36. In gezelschap veel te druk. Wil het leuk voor iedereen maken. Beetje gek, grappig. Vind dat ik dan misschien achteraf te inhoudsloos overkom. Daar baal ik dan van.
 37. Als arbeiderskind voel ik me niet op mijn gemak als er allerlei hoogopgeleide mensen zijn.
 38. Geen vrienden, eenzaam soms. Mensenvrees, ga er wel even heen, probeer het niet te ontwijken, maar als ik later op afstand sta en ze lachen en kijken naar mij, dan probeer ik mezelf wijs te maken dat het niet over mij gaat. Laatst kwam er ineens iemand die ik ken van vroeger bij en die zat me te bekijken, toen herkende ik diegene ook. Die persoon zei niets erover en ik ook niet maar denk wel dat er daarna negatief over me gepraat wordt mbt. verleden.
 39. Ik ben niet goed genoeg en ik ben te oud (45), mijn beste tijd is geweest. Klinkt best dramatisch maar ik ervaar deze gevoelens momenteel erg. Met name bij het vinden van een andere baan.
 40. Ik voel me niet tot mijn recht komen, ik wil spontaniteit en humor hebben en oprecht lachen met geluid niet alleen glimlachen.
 41. Ik zou graag een opleiding willen beginnen en uiteindelijk daar een baan in vinden, maar het blijft een drempel, omdat ik denk dat ik het niet kan of niet goed genoeg ben.
 42. In de omgang met anderen denk ik vaak dat ik saai ben en niets te melden heb of inhoudelijks te vragen heb, dus hou ik mijn mond. In de liefde ben ik onzeker en denk ik dat alles aan mij ligt, wat me ironisch genoeg juist mijn relatie heeft gekost.
 43. Ik begin er maar niet aan want het lukt me toch niet om het af te maken. Ik ben er vast te moe voor dus doe ’t maar niet. Ik heb toch nooit energie. Tijd voor mezelf vragen, dat komt een ander vast niet goed uit.
 44. Ik ben niet leuk genoeg.
 45. Ik ben niet goed genoeg. Ik kan niks goed doen. Ik zal dit nooit leren. Ik zal altijd minder zijn dan anderen. Ik zal nooit stappen vooruit zetten, maar dezelfde fouten blijven maken.
 46. Ik ben niet slim genoeg. Ik voel me niet op mijn gemak op feestjes, nieuwjaarsborrels, verjaardagen. Maar als ik niet ga denken ‘ze’ dat ik hen niet belangrijk vind.
 47. Ik kan niet over koetjes en kalfjes praten dus ik ben saai. Ik ben eigenaardig omdat ik mediteer, dans en geïnteresseerd ben in spiritualiteit.
 48. Ik ben dommer dan de rest, ik schaam me voor mezelf.
 49. Ik ben niet hip of cool, ben traag van begrip, kan geen beslissingen nemen, heb weinig vrienden, heb m’n leven voorbij laten gaan door teveel te werken waardoor altijd moe.
 50. Ik ga ervan uit dat anderen beter zijn of alles beter weten dan ik. Ik vind dat ik moet doen wat zij zeggen.
 51. Wat ben je toch dom, je kan het gewoon niet, je hebt dit nog nooit goed gedaan, het zal toch wel weer niet goed genoeg zijn, niemand ziet mij staan, ik ben niet belangrijk, als ik er niet zou zijn zou niemand me missen.
 52. Er is altijd wel iemand die leuker, mooier of slimmer is. Soms is het lastig om dat te accepteren. Alsof je nooit goed genoeg bent, leuk genoeg etc.
 53. Ik kruip nog te vaak in de slachtofferrol, ik zoek nog te vaak aandacht via drama en besef dan zelf dat dit een verkeerde manier is om aandacht te krijgen. Ik voel me nog te vaak minder dan anderen.
 54. Ik heb teveel tijd besteed aan verkeerde dingen. Heb het gevoel dat ik de boot gemist heb en niet meer uit dit doffe en hopeloos eenzame en saaie bestaan los kom. Het ontbreekt me vaak aan moed en energie om wat goeds te doen voor mezelf.
 55. Kan niet sociaal zijn, niet communiceren.
 56. Je bent dom, je kan het niet, je kunt niet je droomleven leiden want daar ben je te dom voor. Je bent lelijk, je zal je altijd schamen om jezelf, je uiterlijk en onwetendheid.
 57. Als je mensen ziet praten en ze kijken je aan, dat je denkt: ze praten negatief over mij.
 58. Ik functioneer prima op mijn werk, maar ik heb vaak de gedachte dat ik op een dag door de mand val en dat men dan ziet ik helemaal niet zo goed ben.
 59. Anderen kunnen dit veel beter.
 60. Ik kan er toch niks van.
 61. Ik ben een mislukkeling.
 62. Ik ben niet mooi genoeg, en tegen de 50 een pijnlijke aftakeling.
 63. Ik moet dit of dat omdat een ander er anders last van zou kunnen hebben en dat is dan mijn schuld, want ik doe iets ‘fout’.
 64. Als ik niet zorg en alles doe en regel en organiseer (doodvermoeiend) en overal ‘ja’ op zeg en voor iedereen klaarsta dan ben ik een prutmoeder/-oma en wie komt er dan nog?
 65. Anderen kunnen alles beter en op een dag zal uitkomen dat ik maar wat aanrommel.
 66. Ik ben te langzaam en te dik. Ik heb een rot stem.
 67. Ik word gek.
 68. Ik ben een dikzak.
 69. Ik ben niet normaal en pas nergens bij.
 70. Dit durf ik niet, dit is niets voor mij, dit kan ik niet, ik ben niet goed genoeg, ik kan dit nooit verdiend hebben.
 71. Mensen vinden mij onaardig en gemeen.
 72. Dat iedereen stiekem een hekel aan me heeft, zelfs als ze aardig tegen me doen.
 73. Ik kom moeilijk tot mijn doelen. Ben niet daadkrachtig genoeg om dingen te doen.
 74. Ben geen goede moeder.
 75. Ik ben een last.
 76. Dat ik te lelijk ben, ben niet goed genoeg. Dat mijn vriend beter af is zonder mij.
 77. Ik ben te zwaar en heb weinig discipline. Ik val tegen op mijn werk. Ik zou meer moeten lezen, sporten, slapen en een mooi lijf moeten hebben. Er moet nog veel gebeuren.
 78. Ik ben een lachertje.
 79. Ik ben niet goed genoeg. Ik doe het vast weer fout. En dan val ik door de mand en blijkt dat ik het helemaal niet kan.
 80. Ik weet eigenlijk helemaal niks.

Hoe kun je positiever over jezelf denken?

Ja – wat een ellende allemaal. Kan dit ook anders? Kunnen we iets doen om positiever over onszelf te denken?

Gelukkig wel. Ik ontwikkelde een praktische Broednest Bundel met tips, oefeningen en invulopdrachten om je hiermee te helpen. Dit zijn alvast 3 praktische tips.

1. Begin met observeren

Zodra je de gedachten duidelijker ziet, verliezen ze hun negatieve kracht. Dan kun je ze simpelweg observeren en loslaten.

Je ziet dan een gedachte langskomen, zoals: ”Ik ben een mislukkeling.” In plaats van erin mee te gaan, en deze gedachte steeds meer gewicht te geven, kies je ervoor om hem simpelweg waar te nemen.

”Ah, daar is die gedachte weer!” Meer niet.

Eén van de simpelste manieren om hier beter in te worden is door regelmatig te mediteren. Dit helpt je beter worden in je gedachten observeren.

2. Praat positiever tegen jezelf

Het klinkt soms een beetje belachelijk, maar je kunt veel bereiken door simpelweg positiever tegen jezelf te praten.

Stel, je staat ’s ochtends op. De eerste gedachten die je ervaart zijn: ”Pfff, ik wil nog slapen. Ik heb geen zin in vandaag. Vandaag wordt moeilijk. Etc.”

Stel nou eens voor dat je – in plaats daarvan – heel bewust een nieuw verhaal aan jezelf vertelt: ”Dit wordt een mooie dag! Ik voel me goed, ik heb er zin in en ik ga zo goed mogelijk genieten vandaag.”

Beide verhalen zijn niets meer dan een verzameling gedachten. Maar het eerste verhaal haalt je naar beneden, terwijl het tweede verhaal je omhoog tilt.

3. Praat positiever over jezelf

Haal jij jezelf regelmatig naar beneden in het bijzijn van anderen? Probeer deze gewoonte stapje voor stapje af te bouwen.

Als je merkt dat je jezelf onder een ander stelt, complimenten wegwuift of je mooie eigenschappen verstopt achter je minder wenselijke eigenschappen – trap dan op de rem.

Je hoeft jezelf niet omhoog te halen of op te hemelen. Stop gewoon met jezelf onnodig naar beneden halen.

Positiever over jezelf denken

Positief over jezelf denken Bundel

Denk je vaak negatief over jezelf? Vind je jezelf niet goed genoeg of haal je jezelf vaak naar beneden? Deze Bundel helpt.

Met de praktische inzichten, inspiratie, tips, opdrachten en oefeningen leer je op een positieve manier naar jezelf kijken.

Niet alleen ontwikkel je meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Je ervaart ook minder stress, angst en paniek. Je wordt kalmer en warmer richting anderen en bent in een betere positie om je doelen te bereiken.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test