navigation
search

Jij bent niet je problemen

Het oplossen van problemen wordt bijna onmogelijk wanneer je je identiteit eraan ontleent. Kijk objectiever naar je problemen om ze sneller op te lossen.

Identificeren met je problemen

Wist je dat veel mensen een deel van hun identiteit ontlenen aan de problemen die ze hebben? Ze beschouwen deze problemen als een deel van hen zelf. Dat creëert vaak lastige situaties, aangezien problemen hierdoor onoplosbaar worden.

Jij bent namelijk niet je problemen. Jij bent jij, en je problemen zijn externe zaken die op dit moment spelen in je leven. Gezeur op je werk, een stroeve relatie, te weinig geld en ga zo maar door. Het zijn stuk voor stuk zaken die jij doormaakt, maar het definieert niet wie jij bent.

Problemen worden onoplosbaar

Waarom is het niet effectief om je identiteit gedeeltelijk aan je problemen te ontlenen? Simpel, wie de problemen als een deel van zichzelf ziet kan ze niet meer van een afstandje bekijken. Je kunt de problemen niet meer objectief beoordelen waardoor ze ogenschijnlijk onoplosbaar worden.

En je begrijpt, op onoplosbare problemen zit je niet te wachten. De alleenstaande moeder die haar identiteit ontleent aan haar geldproblemen zal er nooit zonder hulp uit kunnen komen. Zij voelt, ten onrechte, dat haar geldproblemen deel van haar uitmaken. En dat gevoel zet haar vast in haar problemen, want wie kan zomaar zijn eigen identiteit veranderen?

Koppel je identiteit los van je problemen

Als je merkt dat je problemen hebt die al te lang in je leven rondhangen is het slim om ze los te koppelen van wie jij denkt te zijn. Haal ze los van jouw persoon, en zie ze slechts als problemen.

Hoe zou je jouw problemen beoordelen als het niet de jouwe waren? Hoe zou je een goede vriend helpen met deze zaken? Breng je probleem voor jezelf objectief in kaart, en kijk of je er objectieve oplossingen voor kunt vinden.

Als je het lastig vindt kun je hulp inschakelen van iemand die niets met je probleem te maken heeft. Vraag een vriend of vriendin eens objectief naar je kwesties te kijken, en ontdek dat oplossingen vaak elegant en eenvoudig zijn. En dat terwijl je er nooit op bent gekomen toen je probleem deel van jezelf uitmaakte.

Een alleenstaande moeder met geldproblemen kan dus te werk gaan zoals ze dat op tv vaak doen: Zorgen voor inzicht, uitgaven beperken en inkomsten verhogen. Een objectieve benadering voor een emotioneel zwaar probleem wat deel uit lijkt te maken van wie zij is.

Problemen worden ineens minder problematisch

Door je problemen los te koppelen van je identiteit en ze vervolgens objectief te bekijken zul je merken dat je problemen ineens oplosbaar worden. Ze zijn niet meer zo stijf en verschrikkelijk als daarvoor.

Blijf dus altijd beseffen dat jij niet je problemen bent. Jij bent jezelf, en je krijgt in het leven uitdagingen op je pad. Dat hoort erbij. Het is aan jou om deze problemen op te pakken en ze zo goed mogelijk op te lossen. Vereenzelvig je niet met je problemen, want dan lijkt de oplossing ineens erg ver weg.

Nóg meer tips!

Jelle Hermus

Jelle Hermus

Oprichter van soChicken. Jelle maakt een geweldig leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, duurzaamheid, reizen, technologie en veggies.

Zo wordt succesvol leven een eitje.

Klopt, de woordspeling is flauw. Maar het is wel waar. Lees ons gratis eBoek met tips voor een leuker leven.


Reacties

  • “Hoe zou je een goede vriend helpen met deze zaken?” is inderdaad een top tip om afstand te creëren. Ik merk dat ik mijn ingebeelde vriendin met hetzelfde probleem opeens raad ga geven waar ik voor mezelf niet eens aan had gedacht. Vooral luisteren naar jezelf :-)

  • Thea says:

    Ook ik lees alles wat ik van soChicken onder ogen krijg. Zo herkenbaar en zo fijn om te lezen. Heb er altijd iets aan.

  • Lisette Obbes says:

    Weer een goed onderwerp! Wellicht is het een idee om bij dit artikel duidelijke handvatten mee te geven zodat mensen dit ook kunnen concretiseren?
    (Verder: Top site! Het gebeurt maar weinig dat ik getriggerd wordt door onderwerpen op Facebook om daadwerkelijk het hele artikel te gaan lezen. Bij SoChicken gebeurt dit praktisch elke keer :) )

Reacties zijn gesloten.

Disclaimer
Privacy
Cookies (+ recept)
Servicenest
© 2004-2016, soChicken®. Alle rechten voorbehouden.
soChicken is onderdeel van soChicken Studios.

Ontvang het soChicken stappenplan naar een leuker leven

Ontdek gratis hoe je je leven leuker en eenvoudiger maakt, met ons populaire stappenplan naar een leuker leven. Ruim 90.000+ lezers gingen je voor. Download nu gratis.

We zullen je niet spammen en je gegevens blijven tussen ons.