Identificeren met je problemen

Wist je dat veel mensen een deel van hun identiteit ontlenen aan de problemen die ze hebben? Ze beschouwen deze problemen als een deel van hen zelf. Dat creëert vaak lastige situaties, aangezien problemen hierdoor onoplosbaar worden.

Jij bent namelijk niet je problemen. Jij bent jij, en je problemen zijn externe zaken die op dit moment spelen in je leven. Gezeur op je werk, een stroeve relatie, te weinig geld en ga zo maar door. Het zijn stuk voor stuk zaken die jij doormaakt, maar het definieert niet wie jij bent.

Problemen worden onoplosbaar

Waarom is het niet effectief om je identiteit gedeeltelijk aan je problemen te ontlenen? Simpel, wie de problemen als een deel van zichzelf ziet kan ze niet meer van een afstandje bekijken. Je kunt de problemen niet meer objectief beoordelen waardoor ze ogenschijnlijk onoplosbaar worden.

En je begrijpt, op onoplosbare problemen zit je niet te wachten. De alleenstaande moeder die haar identiteit ontleent aan haar geldproblemen zal er nooit zonder hulp uit kunnen komen. Zij voelt, ten onrechte, dat haar geldproblemen deel van haar uitmaken. En dat gevoel zet haar vast in haar problemen, want wie kan zomaar zijn eigen identiteit veranderen?

Koppel je identiteit los van je problemen

Als je merkt dat je problemen hebt die al te lang in je leven rondhangen is het slim om ze los te koppelen van wie jij denkt te zijn. Haal ze los van jouw persoon, en zie ze slechts als problemen.

Hoe zou je jouw problemen beoordelen als het niet de jouwe waren? Hoe zou je een goede vriend helpen met deze zaken? Breng je probleem voor jezelf objectief in kaart, en kijk of je er objectieve oplossingen voor kunt vinden.

Als je het lastig vindt kun je hulp inschakelen van iemand die niets met je probleem te maken heeft. Vraag een vriend of vriendin eens objectief naar je kwesties te kijken, en ontdek dat oplossingen vaak elegant en eenvoudig zijn. En dat terwijl je er nooit op bent gekomen toen je probleem deel van jezelf uitmaakte.

Een alleenstaande moeder met geldproblemen kan dus te werk gaan zoals ze dat op tv vaak doen: Zorgen voor inzicht, uitgaven beperken en inkomsten verhogen. Een objectieve benadering voor een emotioneel zwaar probleem wat deel uit lijkt te maken van wie zij is.

Problemen worden ineens minder problematisch

Door je problemen los te koppelen van je identiteit en ze vervolgens objectief te bekijken zul je merken dat je problemen ineens oplosbaar worden. Ze zijn niet meer zo stijf en verschrikkelijk als daarvoor.

Blijf dus altijd beseffen dat jij niet je problemen bent. Jij bent jezelf, en je krijgt in het leven uitdagingen op je pad. Dat hoort erbij. Het is aan jou om deze problemen op te pakken en ze zo goed mogelijk op te lossen. Vereenzelvig je niet met je problemen, want dan lijkt de oplossing ineens erg ver weg.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test