Zelfvertrouwen is de fundering onder geluk en succes

Een gezonde dosis zelfvertrouwen sleept je door het leven heen. Hoe groter je vertrouwen in je eigen capaciteiten, in de persoon die jij bent, des te leuker en makkelijker je leven wordt.

Mensen met zelfvertrouwen zijn gelukkiger, succesvoller, beleven meer plezier en ervaren minder stress.

Het loont dus om je zelfvertrouwen te ontwikkelen. De onderstaande vijf tips zijn echte boosts voor je zelfvertrouwen. Pas ze dus toe in je leven en voel snel resultaat!

1. Onderneem actie als je bang bent

Voel je dat je wordt tegengehouden door angst en twijfel? Grijp die kans dan meteen aan om jezelf een zetje te geven. Het vergroten van je zelfvertrouwen gebeurt juist op momenten dat je iets ‘overwint’.

Dit kan gaan om iets kleins, zoals iemand een compliment durven geven, of iets groots zoals het geven van een presentatie voor je bedrijf. Als je voelt dat je iets niet durft omdat je aan jezelf twijfelt, dan heb je daar een geweldige kans om actie te ondernemen.

Actie verslaat angst. Als je bang bent om een verkoper aan te spreken met een klacht dan kun je deze angst direct wegnemen door juist dat te doen. Overwin al dit soort kleine angsten zo vaak en zo snel mogelijk, dan zul je merken dat je stukje bij beetje meer vertrouwen in jezelf krijgt.

Je mag jezelf best een beetje pushen. Het wordt steeds leuker en bovendien steeds makkelijker!

2. Leef alleen met positieve gedachten

In het artikel Positief Denken: 2 Simpele Regels heb ik uitgelegd hoe je je geheugen kunt zien als een archief. Je stopt er herinneringen in, en je haalt er herinneringen uit naar boven.

Wen jezelf aan om vanaf nu te stoppen met het oproepen van negatieve herinneringen die je zelfvertrouwen ondermijnen. Stop met het oproepen van alle dingen die je verkeerd deed, alle dingen die fout gingen, alle dingen die bewijzen hoe stom je wel niet bent.

Houd je voortaan bezig met positieve herinneringen. Haal je goede kanten naar boven, benadruk alle dingen die goed gingen, waar je trots op kunt zijn. Vervang twijfels door vertrouwen, vervang negativiteit door positiviteit.

Wil je weten hoe je dit precies doet? Lees dan het artikel eens, en train jezelf de komende dagen positief over jezelf en je leven te denken.

3. Zet mensen in het juiste perspectief

De meeste mensen onderschatten zichzelf en overschatten alle anderen. Laat het volgende tot je doordringen: Andere mensen komen meer met jou overeen dan dat ze van je verschillen.

Alle mensen zijn onzeker, alle mensen hebben twijfels, iedereen stoeit met het leven. Vergelijk jezelf niet op een oneerlijke manier. Ieder mens ontwikkelt zichzelf in zijn eigen tempo, dat doe jij ook.

Ieder mens ziet zichzelf als het centrum van het universum, ieder mens denkt dat anderen beter zijn dat zichzelf, alle mensen (zelfs de meest succesvolle mensen) twijfelen aan zichzelf.

Zoek niet naar verschillen, zoek naar overeenkomsten. Nog niet overtuigd? Lees dan Niemand Geeft om je, en dat is Iets Goeds.

4. Durf jezelf belangrijk te voelen

Wist je dat jij de moeite waard bent? Jij bent een fantastisch mens, iemand die het allemaal goed bedoelt. Je wilt je simpelweg veilig, geliefd, succesvol en nuttig voelen.

Je probeert net als alle andere mensen iets te maken van je leven, je doet je best. Je handelt naar wat jou het beste lijkt op ieder moment. Soms heb je spijt van je keuzes, soms gaat het juist ontzettend goed en ben je trots op jezelf.

Je jaagt je dromen na, geeft liefde aan de mensen om je heen, je zoekt naar je plek in deze wereld. Je hebt de potentie om fantastische dingen te bereiken. Kleine, belangrijke dingen zoals het geven van liefde aan mensen en dieren die het nodig hebben, en grote dingen die de wereld kunnen veranderen.

Jij bent belangrijk voor deze wereld. Je bent hier om er iets moois van te maken, dus durf je belangrijk te voelen. Stop jezelf niet weg, laat zien wie je bent, wat je in huis hebt, wat je te zeggen hebt. Gooi je talenten in de wereld, dat ben je de rest van de wereld verschuldigd.

5. Straal zelfvertrouwen uit

Gedraag je als iemand die veel zelfvertrouwen heeft. Ga vooraan zitten bij voorstellingen en lezingen, durf vragen te stellen in het openbaar. Push jezelf om een praatje te maken met de barman, ga eens naar een spa (en niet op badkleding dag).

Glimlach naar mensen, maak oogcontact, loop rechtop, laat je zien en laat je horen. Gedraag je simpelweg alsof je zelfvertrouwen hebt, dan zal het gevoel snel volgen!

Wees niet bang. Hou van jezelf en vertrouw op jezelf.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test