Artikel opslaan

“To be content with little is hard;
to be content with much, impossible.”

Marie von Ebner-Eschenbach

Het wordt nooit perfect

Het leven kan altijd fantastischer. En hoe sterker je dat vindt, des te minder tevreden je bent met het leven zoals het is. En je bent niet alleen. Een tijdje geleden schreef ik over hoe ik zelfs op een perfect wit strand in Thailand fantaseerde over een beter leven. Alsof het nog beter kon.

Ja, het leven kan altijd beter. Maar het is belangrijk om te beseffen dat je het nu ook best goed hebt. Met een beetje meer tevredenheid wordt alles namelijk zoveel leuker en makkelijker.

Laten we eens kijken hoe we meer tevredenheid kunnen ervaren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Word tevreden – blijf niet wachten

Je gaat in de toekomst niet plotseling tevreden worden. Als je nu niet tevreden bent, dan zul je waarschijnlijk altijd ontevreden blijven.

Waarom ik dat zeg? Simpel: tevreden zijn is iets dat je doet, niet iets dat je bent.

Ja, als je tevredenheid beoefent voel je je tevreden. Maar als je simpelweg wacht tot het leven een magische wending neemt om jou tevreden te maken, dan kun je lang wachten.

En zelfs als de sterren uitlijnen en het leven eindelijk perfect wordt – dan is het altijd maar tijdelijk. Het leven zal veranderen. En als jij de vaardigheid van tevreden zijn niet hebt ontwikkeld, zul je terugvallen in ontevredenheid.

Er zijn mensen tevreden met een tiende van wat jij hebt. Er zijn mensen ontevreden met ladingen geld. Wacht niet tot het leven verandert, verander je kijk op je leven.

Jij kunt tevreden zijn wanneer je wilt. Het is een keuze die je kunt maken. En ik stel voor dat je die keuze nu voor jezelf maakt.

2. Stel je minder bloot aan ontevredenheidsprikkels

Sinds ik een nee/nee sticker op de deur heb, ontvang ik geen folders meer. En sinds ik geen folders meer ontvang ben ik minder goed op de hoogte van wat er te koop is.

Datzelfde geldt voor de televisie sinds die de deur uit is. Ik zie weinig nieuwe producten, weinig aanbiedingen, weinig jaloersmakende perfecte mensen met perfecte levens.

En dat helpt enorm.

Het is ook een oneerlijke strijd als je erover nadenkt. Elke dag opnieuw zijn er duizenden mensen en bedrijven bezig om jou ontevreden te maken. Ze willen je doen geloven dat je niet genoeg hebt, niet genoeg kunt, niet voldoende doet en zelfs niet genoeg bent.

Ze willen je doen geloven dat je hun producten en diensten nodig hebt om je beter te kunnen voelen. Om erbij te horen, om eindelijk tevreden te kunnen zijn. Om je eindelijk goed over jezelf te kunnen voelen.

Als je die weg inslaat dan wordt je leven uiteindelijk niet beter. Ik schreef jaren geleden al over hoe een iPad mini mij dolgelukkig zou maken.

Denk hierbij ook aan je social media consumptie. Mensen plaatsen voornamelijk de leuke dingen in hun leven op Facebook of Instagram. Daar is niets mis mee, maar het creëert wel een vertekend beeld. Als je zelf niet goed in je vel zit, is die stroom aan fantastisch-heid een reden om extra ontevreden en jaloers te worden.

Laat je niet voor de gek houden. Verminder het aantal ontevredenheidsprikkels in je leven en merk hoe je beter kunt genieten van wat je hebt en wie je bent.

3. Leef langzaam, met meer aandacht

Ontevredenheid wordt gekweekt in ons hoofd. Door onze gedachten over het leven dat we leiden. En als we snel door het leven gaan, dan zijn we sneller geneigd om ontevreden te zijn.

Het is ook logisch. Als je rent en vliegt, heb je nauwelijks de ruimte om het leven te ervaren. En als je ervaringen oppervlakkig zijn, heb je continu behoefte aan meer.

Wanneer je vertraagt dan besef je ineens hoeveel je al hebt. Door meer mindful door je dag te gaan ontdek je hoe bijzonder de ‘normale’ dingen zijn. Je geniet intens van een lekkere appel en merkt dat je hierna vol zit. Je ervaart de sensatie van warm water op je rug, en merkt hoe kalm het je maakt. Je voelt je dankbaar voor een leuk gesprek met een buurtgenoot en merkt hoeveel warmte een simpele interactie kan opleveren.

Als je leeft met meer kalmte en aandacht dan wordt je leven intenser. Niet in de zin van dat je ontzettend veel meemaakt, maar dat de ervaringen dieper en bevredigender zijn.

4. Wees tevreden met minder

Verlang naar de dingen die je al hebt. Niet naar de dingen die je niet hebt. Behandel dat wat je hebt met liefde en respect, en geniet er oprecht van.

En daag je zelf uit om te leven met minder. Door te minimaliseren gun je jezelf een huis vol met jouw favoriete spullen. Je snijdt de overbodigheden uit je leven, waardoor dat wat er overblijft je meer voldoening brengt.

Je hebt bijvoorbeeld nog maar één vest – maar het is je favoriete vest. Je hebt maar één groentemes – maar iedere keer als je het gebruikt word je er blij van. Je kiest voor minder keukenapparatuur – en nu gebruik je de apparatuur die je hebt vaker en met meer plezier.

Meer is minder, minder is meer. Door minder te hebben en te willen maak je je leven kalmer en wordt het eenvoudiger om je tevreden te voelen.

5. Kom tot jezelf

Precies. Neem tijd om tot rust te komen en te mediteren. Als je regelmatig mediteert zul je merken dat je in de basis meer tevreden wordt.

  • Meer tevreden met wie je bent als persoon.
  • Meer tevreden met wat je hebt.
  • Meer tevreden met hoe andere mensen zich gedragen.
  • Meer tevreden met hoe je dag zich ontvouwt.

En zo moeilijk is het niet. Zet een timer voor 5-10 minuten, ga comfortabel zitten, sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Herhaal dit elke dag, en voor je het weet voel je je kalmer, liefdevoller en meer tevreden.

Je moet het zelf doen

Tevreden zijn is niet iets wat je bent, het is iets dat je doet. Op ieder moment van de dag maak je de keus. Ontevredenheid ‘overkomt’ je niet, je creëert het zelf.

Bekijk hieronder mijn video over tevreden zijn. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over tevreden zijn op YouTube.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test