1. De week plannen
Leven met een weekplanning is niet alleen voor high performance professionals. Sterker nog – als ik zorgvuldig plan dan maak ik mijn weken juist rustiger.
Drukte en chaos ontstaan door sléchte planning. Planning geeft juist rust!
Door mijn weken te plannen krijg ik de mogelijkheid om een goede balans vorm te geven. Een week met productiviteit, maar ook met rust, tijd om te sporten én tijd om te lanterfanten.
w__Tip:__ Broednest leden hebben toegang tot mijn interactieve stappenplan waarmee je in één keer de perfecte weekplanning samenstelt.
2. Positief tegen mezelf babbelen
Zelftwijfel, onzekerheid en onnodige negativiteit neem ik niet meer mee mijn dag in.
In plaats daarvan ‘babbel’ ik positief tegen mezelf. Het werkt als een tierelier!
- ”Je kunt dit, je hebt dit bovendien al eerder gedaan!”
- ”Je bent goed zoals je bent, je hebt meer dan genoeg mensen in je omgeving die van je houden. Dat doen ze niet voor niets!”
- ”Dit wordt een flinke klus, maar je kunt je gewoon richten op de volgende kleine stap. Kom op!”
Als ik dan toch tegen mezelf praat (en dat doen we allemaal!), kan ik het maar beter positief maken. Dan schiet ik er ten minste nog iets mee op.
3. Journaling
Niet alleen brengt journaling rust en overzicht, het voorziet me ook van waardevolle inzichten als ik later teruglees.
En ik doe het niet eens iedere dag – zelfs niet iedere week! Ik journal wanneer ik voel dat mijn hoofd overloopt en ik veel meemaak. Dan typ ik alles van me af.
Wat er ook speelt in mijn leven, na 10 minuten journalen voel ik me direct lichter en positiever.
4. Minimalisme in huis
Ik voel me gelukkiger als het huis opgeruimd is.
Nee, niet kaal. Maar opgeruimd – alles op zijn plek. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen met minder moeite, is door minimalisme te beoefenen. Hoe meer overbodige spullen er rondslingeren, des te minder snel het een rommel wordt.
Door minimalisme te beoefenen kunnen de kinderen gewoon ‘leven’, en kunnen we het huis toch redelijk eenvoudig opgeruimd houden.
5. Ik vind ‘druk zijn’ niet succesvol
Soms heb ik het erg druk – bijvoorbeeld vlak voor de boeklancering van Kom maar op.
Onze maatschappij ziet ‘druk zijn’ als een teken van succes. Ik zie het als een noodzakelijk kwaad.
Als ik het erg druk heb voel ik me minder gelukkig. Dan krijg ik het gevoel dat het leven door mijn vingers glipt. Dat er steeds minder ruimte is om stil te staan en te genieten van de simpele momenten in mijn dag.
Drukte is soms onvermijdelijk. Soms moet je tijdelijk uit balans raken om iets voor elkaar te krijgen. Maar zodra het kan, breng ik mezelf terug bij rust en eenvoud.
6. Kerstmuziek luisteren in de zomer
Ik ben heus niet de enige die dit doet!
Maar – inderdaad – ik word blij van kerstmuziek. Ook in de zomer. Niet constant, maar af en toe. En het is tegenwoordig nog leuker, omdat er inmiddels kerstmuziek bestaat in élk genre. Van Lo-fi tot country, van jazz tot rock.
Het maakt me blij. Net als Disneyland muziek. Het is wat het is.
7. Leven met een ‘domme’ smartphone
Mindfulness geeft het leven glans. En mijn iPhone is een enorm mindfulness-obstakel in mijn leven.
Daarom heb ik mijn smartphone ‘dommer’ gemaakt. Het is een gereedschap, het helpt me bij talloze taken. Ik ben dol op mijn iPhone – maar hij hoeft mijn leven niet te dicteren.
Dus ik ontvang weinig notificaties, heb afleidende apps verwijderd of aan banden gelegd en ‘parkeer’ mijn iPhone in de kast wanneer ik thuis kom. Lekker rustig.
8. Minimaal 10.000 stappen zetten per dag
Wandelen is fantastisch. Het is goed voor mijn lijf én mijn mentale gezondheid. Het is ook een goede manier om mindfulness te beoefenen, fijne gesprekken te voeren of juist tijd te maken voor een luisterboek, podcast of heerlijke muziek.
Dus ik wandel elke dag zeker een uur. Vaak een rondje langs de Delfste Schie, of een rondje rond het oude centrum.
9. Liefde in huis brengen
Toen we Jake mochten adopteren in Florida, kregen we een advies mee: ”Tell him that you love him, every single day.” Ik vond het prachtig advies, en we hebben sinds dat moment geen dag overgeslagen.
Billy en ik bouwen aan een liefdevolle gezinscultuur. Aandacht voor elkaar, goed voor elkaar zorgen en naar elkaar luisteren, elkaar omhoog halen, vrijgevigheid beoefenen, gastvrij zijn en positiviteit cultiveren.
Het is heus niet altijd dolle pret in huis. De kids zijn nu 5 en 2 – dus soms is er gedoe, ruzie en voelt het behoorlijk uitdagend voor ons.
Maar ook al voelen wij of de kids boosheid of frustratie – op de achtergrond houden we die warmte altijd vast. Een huis vol liefde is een constante bron van levensvreugde.
10. Mijn waardering uiten
Ik word hier steeds beter in, en ik hoop er nog verder in te groeien: de aandacht verplaatsen naar de mooie dingen om me heen én mijn waardering erover uiten.
Je waardering uiten is een praktische manier om in één klap positiviteit te verspreiden én gevoelens van dankbaarheid te ervaren. Om die reden besteed ik veel aandacht aan deze techniek in Kom maar op.
Hoe meer ik mijn waardering uit, des te blijer ík me voel en des te blijer ik mijn omgeving maak!
Dus daar gaan we: ik waardeer het ontzettend dat je meeleest! 😁
11. Mediteren en mindfulness beoefenen
Ook als het me – in de drukte van het gezinsleven – niet lukt om te mediteren, beoefen ik constant mindfulness.
Dit wordt o.a. mogelijk gemaakt doordat mijn iPhone me rust laat! De herfstbladeren op straat, kletsen met mijn ouders, Jake en Billy voor me uit zien fietsen op weg naar school, het warme water van de douche over mijn rug, lachen om grappige dingen die Sophie doet – het leven loopt over van mooie momenten. En het lukt me elke dag om daar echt van te genieten.
Het lukt minder als ik erg druk ben, daarom probeer ik dat te vermijden. Want uiteindelijk is dit waar het leven van gemaakt is: momenten waar ik bewust van geniet.
Mindfulness brengt magie in mijn dag, het is echt dolle pret.
12. Genieten van imperfectie
Ik ben dol op wabi sabi, of genieten van de alledaagse imperfectie.
Momenten die – conventioneel gezien – voelen als imperfect hebben enorme waarde en schoonheid. Als je bereid bent het te zien.
Schoonheid schuilt op de gekste plekken. In ongemak. In dingen die je ‘fout’ vindt. Genieten kan altijd!
13. Pauzes en herstelmomenten nemen
Ik roep het vaak en ik roep het hier opnieuw: je komt niet in balans, je leert balanceren.
Balans vinden in het leven is als koorddansen. Je bent constant aan het corrigeren en bijsturen. Want als je te ver naar één kant leunt, gaat het mis. Dan kom je in een burn-out bijvoorbeeld – doffe ellende.
Dus ik maak tijd voor ‘herstel’. De weekplanning is daar een belangrijk onderdeel van. Maar in de basis is het heel simpel: gezondheid gaat voor alles. Want een goede gezondheid is de fundering onder alles wat ik doe.
Dus ik slaap voldoende, ook als het werk niet af komt. Ik blijf thuis als ik me niet goed voel, ook als ik daarvoor een afspraak moet afzeggen. En ik plan ‘preventief’ pauzes en herstelmomenten in, zodat ik makkelijker in balans kan blijven.
Het werkt echt! En het is iets heel moois: hoe beter ik die balans kan bewaren, des te meer ik te bieden heb aan de mensen om me heen. Een vrolijke, energieke, productieve versie van mezelf.
14. Feestjes geven!
Precies! Het is een geweldige manier om positiviteit te vergroten én te verspreiden.
En het hoeft niet groots en meeslepend. Het kan ook klein en alledaags. Mijn basismotto: ik maak van het leven een feestje.
Door met de kids lekker te dansen op harde muziek na het eten. Door met Billy picknicks te organiseren voor andere mannenstellen met kinderen in de regio. Door op vakantie te gaan met vrienden of familie.
Maar ook door daadwerkelijk feestjes te geven of aan te sluiten bij (buurt)feestjes.
Ik zoek naar manieren om meer levensvreugde toe te voegen. En ik merk dat dit zó effectief is, dat ik ook hier een heel hoofdstuk aan heb gewijd in Kom maar op. En het resoneert – ik merk dat het heel veel reacties oproept bij lezers! 🎉
Door mensen samen te brengen op positieve manieren kunnen we een hoop positiviteit verspreiden. Het is mooi spul!
Positiever leven, meer positiviteit verspreiden
Positief leven en positiviteit verspreiden – ook al voelt de wereld om je heen onrustig en turbulent.
In mijn nieuwste boek Kom maar op laat ik zien hoe je dit doet.
Aan de hand van 22 praktische bouwstenen werk je in kleine stappen aan een leven dat straalt van positiviteit. ☀️
Kom maar op kwam binnen op nr. 2 in de officiële bestseller lijst en werd geprezen door o.a. Bridget Maasland, Ernst-Jan Pfauth, Mark Tigchelaar en Wouter de Jong.
Reacties
Dankzij je tweede boek “Steeds leuker” heb ik de meeste methodes al in mijn leven ingebouwd, behalve de eerste, daar ga ik nu mee aan de slag! Ik ben vorig jaar gestopt met werken, en hoe gek het ook klinkt, juist dan blijkt een weekplanning voor mij heel belangrijk. Anders gaat veel tijd verloren aan ‘lummelen’. Af en toe belangrijk, maar niet iedere dag ;)
PS. Met de gelukstest kwam ik mede dankzij “Steeds leuker” al op 87%, ik ben net begonnen in “Kom maar op”, dus ik verwacht dat die score nog wel hoger wordt :))
Yes! Kerstmuziek in de zomer doe ik ook, heerlijk!! Je bent de tweede die ik tegenkom in mijn leven die dat ook doet (de meeste mensen kijken me raar aan wanneer ik dat vertel)… Ik blijf het toch lekker doen (ik krijg nu allerlei visioenen van een zomer-kerstfestival 😂)… Anyway, ga door met je geweldige werk… Ik volg je al ik weet niet hoe lang en nog steeds weet je me te inspireren met het een of ander, ook nu weer met je nieuwe boek… En dan weet je ook nog eens alles lekker gezellig te brengen, heerlijk!! Groetjes aan de rest van je mooie gezin en wie weet tot een volgende keer! (ik geef niet zo gauw een reactie, maar die kerstmuziek die deed het ‘m, ik moest gewoon reageren 😂).
Veel liefs van Sandra 💕
Wat een geweldig artikel!!! Mag ik vragen in welke betekenis je de term weerbarstigheid gebruikt? Ik ben ook dol op Wabi Sabi en zou denken dat je de term letterlijk interpreteert: gebarsten door het weer. Maar het woordenboek zegt: koppig, halsstarrig. Die betekenis kan ik minder makkelijk plaatsen binnen Wabi Sabi?
niet alles is te plannen; er is altijd een zekere chaos…..
zeker in het moderne leven