Artikel opslaan

1. Je verantwoordelijkheid wegschuiven

”Ik wil best werken richting een beter leven, maar hoe kan ik dat nou doen als het leven steeds zo tegenzit?” Goede vraag. Ook een vraag die gelukkige mensen zichzelf niet stellen. Waarom niet? Omdat gelukkige mensen hun verantwoordelijkheid nemen in plaats van wegschuiven.

We doen het allemaal weleens. Ik doe het bijvoorbeeld met ongezond eten. Dan laat ik het ‘aan de situatie over’ of ik wel of geen taart bestel. Als een vriendin zegt dat ze wel trek heeft in taart, dan hoor ik mezelf zeggen: ”Ja, daar kan ik niets aan doen – en ik kan haar niet alleen taart laten eten.”

Onzin natuurlijk. Maar goed, het geeft me wel het fijne gevoel dat ik geen keuze had en dus wel taart moet eten.

Het wordt echter problematischer als je de verantwoordelijkheid voor je grootste dromen afschuift.

 • Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid.
 • Jouw succes is jouw verantwoordelijkheid.
 • Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid.

Zodra je die verantwoordelijkheid wegschuift maak je je leven minder leuk, en zul je eronder lijden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je geluk zoeken in spullen

Heb je dat ook weleens, dat je echt gelooft dat die nieuwe frutsel die je wilt kopen je écht gelukkiger zal maken? Het gaat niet werken. En dat had je al ervaren, maar toch blijft het zo verleidelijk om het te geloven.

Iedere keer als je in die val trapt houd je jezelf voor de gek. Ja, je vindt het leuk om nieuwe spullen te kopen. En soms geloof je echt dat die nieuwe gadget je leven beter gaat maken. En soms maakt het je leven wel iets beter – maar je geluksniveau zal er waarschijnlijk niet van toenemen. Niet op de lange termijn.

Je kunt steeds geluk-shots proberen te kopen. Dat kost veel geld, veel moeite en levert veel decepties op. Je kunt ook je aandacht richten op de plekken waar je echt geluk kunt vinden:

 • Relaties met de mensen in je leven ontwikkelen.
 • Investeren in persoonlijke groei.
 • Je leven simpeler maken en juist minder spullen te bezitten.
 • Mindful door het leven gaan.
 • Dankbaar en tevreden zijn voor de dingen die goed zijn in je leven.

Dat is precies wat gelukkige mensen doen.

3. Je tijd doorbrengen met negatieve mensen en gedachten

Jij bent verantwoordelijk voor de gedachten die je in je hoofd stopt. Hoe meer je je blootstelt aan negativiteit, des te moeilijker het wordt om positief en gelukkig te zijn.

Ja, er gebeuren dingen in de wereld die je bestempelt als onwenselijk. Maar dit wil niet zeggen dat je constant in die ellende moet wentelen. Het constateren van een probleem is één ding – vervolgens is het zaak om de situatie proberen te veranderen of om de situatie te accepteren zoals hij is.

Alles daar tussenin – zeuren, klagen, piekeren, prediken – maakt je minder gelukkig. Niet alleen dat, het kost je ook energie. Energie die je vervolgens niet meer kunt inzetten om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de oplossing van het probleem waar je over klaagt.

Dus. Denk positief, omring je met positieve mensen, draai negatieve gesprekken om en denk in oplossingen. Dan word je vanzelf gelukkiger.

4. Je druk maken om wat anderen doen en vinden

Je leven wordt moeilijk en naar als je:

 • Je eigenwaarde laat afhangen van de goedkeuring van anderen.
 • Je allerlei verwachtingen hebt van mensen waar zij niet aan willen of kunnen voldoen.
 • Je continu probeert mensen te veranderen of situaties naar je hand te zetten.

Je leven wordt leuker als je loslaat wat mensen van je denken. Als je je eigenwaarde uit jezelf haalt. En als je andere mensen lekker in hun waarde laat – zonder ze te willen veranderen.

Dat maakt niet alleen jouw leven veel leuker. Het maakt ook de levens van de dierbaren een stuk makkelijker.

5. Continu doen wat niet werkt

De meeste mensen doen iedere dag dingen die niet werken, gezien de doelen die ze willen bereiken.

Gelukkige mensen doen het tegenovergestelde. Ze maken zich niet te druk om ‘goed’ en ‘slecht’, aangezien dit lege begrippen zijn. Ze wimpelen niet met een morele vlag, vertellen je niet wat je wel en niet moet doen.

Gelukkige mensen richten zich op dat wat werkt – gezien de doelen die ze willen behalen. Ze willen hun leven, de levens van hun dierbaren en de wereld in het algemeen, graag beter maken. Ze omarmen de realiteit en zoeken uit op welke manier ze deze het beste kunnen ombuigen in een gewenste versie.

Uitzoeken en doen wat werkt is een geweldige manier om je leven leuker te maken. Omdat je jezelf van een dood spoor haalt en je niet laat meeslepen door gedachten die worden gezien als ‘goed’, terwijl ze niets wenselijks teweeg brengen.

Positiever over jezelf denken

Positief over jezelf denken Bundel

Denk je vaak negatief over jezelf? Vind je jezelf niet goed genoeg of haal je jezelf vaak naar beneden? Deze Bundel helpt.

Met de praktische inzichten, inspiratie, tips, opdrachten en oefeningen leer je op een positieve manier naar jezelf kijken.

Niet alleen ontwikkel je meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Je ervaart ook minder stress, angst en paniek. Je wordt kalmer en warmer richting anderen en bent in een betere positie om je doelen te bereiken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test