Ze zien er allemaal hetzelfde uit

Ja – dat is wat ik tegen Billy zei toen we door Pushkar liepen. Een klein stadje in Rajasthan India, met in het midden een heilig meer.

Het stadje is behoorlijk toeristisch, en de meeste bezoekers vallen in de categorie ’seeker’. Althans – dat is de categorie waarin ik ze indeelde.

Jonge mannen – hippe twintigers en dertigers met yoga kleding en een knotje midden op het hoofd. Met een ‘nonchalante look’ die iets te zorgvuldig is ontworpen. Westerlingen die op blote voeten door de stad lopen terwijl zelfs de locals gewoon sandalen dragen.

Ik kreeg er de kriebels van. En tegelijkertijd merkte ik hoe achterlijk mijn reactie was. Ik veroordeelde deze mensen enkel op hun uiterlijk. En ik merkte dat mijn ego me vertelde dat ik beter was dan hen.

Precies – walgelijk. En het zette me aan het denken. Want ik weet dat ik niet zo’n persoon wil zijn. En toch oordeel ik soms, bijvoorbeeld als ik moe of geërgerd ben.

Ik besloot mijn houding aan te passen, en deze mensen te benaderen vanuit liefde en compassie. En ik herinnerde mezelf aan de onderstaande vier punten. En voordat de gedachten grip om me kregen maakten ze plaats voor kalmte en zelfliefde.

Wellicht heb jij er ook wat aan.

1. Je laat een kans liggen om te groeien

Ieder mens is wijzer dan jij op een bepaald gebied. Wanneer je mensen veroordeelt dan stop je ze in een hokje. Je maakt ze veel kleiner dan ze zijn voor je eigen gemak.

Dat is niet alleen zonde omdat het je belemmert gezonde relaties op te bouwen. Het is ook zonde omdat je voor jezelf een kans laat liggen om van de ander te leren.

Ieder mens kan jou iets leren. Juist de mensen die je normaal niet zou toelaten in je leven. Dat merk ik keer op keer. Zowel thuis als op reis. Mijn verwachtingen zeggen niets over de ander.

Een ‘oppervlakkige’ Amerikaan blijkt indrukwekkend werk te doen met weeskinderen. Een ‘gezellige’ man die ons uitnodigde voor een biertje bleek rond te lopen met vrij extreme ideeën rondom dierenleed. En een vreemde Indiër bleek niet alleen vreemd, maar ook verrassend wijs en inspirerend.

  • Doe je best om verwachtingen van anderen los te laten. Mensen hoeven zich niet te gedragen naar jouw maatstaf. Als de hele wereld dat zou doen, dan zou het een saaie boel worden.
  • Besef dat jouw manier niet de beste manier is, maar slechts een manier. En weet dat een open houding je uiteindelijk meer oplevert in de vorm van een ontspannen leven en rijkere relaties.
  • Probeer mensen niet te veranderen. Je kunt mensen inspireren, maar ze veranderen alleen als zij dat zelf willen. Werken aan jezelf is veel effectiever dan anderen pushen.
  • Geniet van mensen zoals ze zijn. Ook als ze niet zijn zoals je zou willen dat ze zijn.
  • Luister en besef dat er altijd iets te leren valt. Als je altijd over jezelf praat dan leer je weinig.

De volgende keer als je een oordeel voelt opkomen, houd hem dan eens tegen het licht. En onderzoek of je hem los kunt laten en de ander tegemoet kunt treden zonder verwachtingen.

2. Je kent nooit het hele verhaal

Precies. Weet jij veel waar mensen doorheen zijn gegaan. Het enige dat jij ziet is een klein deel van het eindresultaat. Het resultaat van een leven vol gebeurtenissen.

Iemand die dominant overkomt is vroeger misschien gepest. Iemand die zijn look naadloos laat aansluiten bij de rest van de groep wil dolgraag ergens bij horen. De persoon die altijd over zichzelf praat is mogelijk op zoek naar de bevestiging die zijn moeder hem nooit gaf.

En dat stemmetje in jou dat mensen zo graag in een hokje wil stoppen komt voort uit angsten en onzekerheden die jij hebt opgepakt in je leven.

Hoe kun je over iemand oordelen als je zo weinig over de ander weet? En zelfs als je de ander wel kent – dan nog zie je slechts het topje van de ijsberg.

Een mensenleven is eindeloos genuanceerd en gecompliceerd. Geen enkel oordeel doet recht aan de persoon die je voor je hebt. Dus het heeft geen zin om eraan te beginnen.

3. Je wordt iemand die je niet wilt zijn

Precies. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom ik wil stoppen met oordelen. Wanneer je een ander veroordeelt op wat voor manier dan ook, dan breng je onderscheid aan.

Je vertelt jezelf heel duidelijk dat jij en de ander los van elkaar staan. En dat jij beter bent. Dat je op een of andere manier superieur bent.

Het is een gedachte die begrijpelijk is – iedereen voelt zich graag goed over zichzelf. Maar het is ook een gedachte die ik graag uit mijn hoofd duw.

Waarom? Omdat superioriteit een misverstand is dat ontzettend veel leed veroorzaakt in de wereld. Mensen doen elkaar alleen kwaad als ze denken dat ze daartoe het recht hebben. En ze vinden dat ze het recht hebben wanneer ze vinden dat ze beter zijn dan de ander.

Iedereen bewandelt zijn eigen levenspad. Dat sommige mensen kiezen voor een ander pad dan jij, of een maatschappelijk minder acceptabel pad, wil niet zeggen dat het mindere mensen zijn.

Er bestaat namelijk niet zoiets wat mij betreft. Mensen zijn mensen. Soms is dat idee makkelijker toe te passen dan andere keren – maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite is om na te leven.

4. Je zegt uiteindelijk meer over jezelf

De tiener die iedereen uitlacht om het uiterlijk is zelf onzeker over haar uiterlijk. Wanneer ik de yoga-mannen-met-knot veroordeel dan doe ik dat vanuit een bepaalde angst of onzekerheid. Niet vanuit een plek van liefde en compassie.

Hoe jij oordeelt over anderen legt bloot hoe je over jezelf denkt. Je ziet waar jouw angsten en onzekerheden liggen.

Want als je perfect tevreden bent, mensen benadert vanuit compassie en zelfliefde beoefent dan valt er niets te oordelen. Dan is alles gewoon wat het is, en kun je het (meestal) laten zoals het is.

Dan voel je je niet alleen veel kalmer. Maar kun je ook optimaal genieten en leren van al die mensen om je heen die anders zijn dan jij. Knot of geen knot.

En dat leeft een stuk lekkerder.

Wees gewoon lekker wie je bent

Ja – gewoon jezelf zijn. Houd je niet zo druk bezig met hoe anderen leven. Houd je bezig met jezelf. Met leven in het moment, handelen vanuit eerlijkheid en zoveel mogelijk leven vanuit liefde. Niet vanuit angst.

Werk aan het vergroten van je zelfliefde en ontdek hoe je automatisch minder gaat oordelen. Ontdek de tips voor meer zelfliefde…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test