Artikel opslaan

Afvallen, de wereld veroveren én het huis verbouwen

Het plan is om dit najaar op reis te gaan. Sinds twee jaar maak ik samen met mijn vriend ieder jaar een reis van zo’n twee maanden. Zo’n reis is duidelijk een ‘breuk’ in het normale leven. Ik merk dus dat ik een hoop dingen afgerond wil hebben voordat we vertrekken. Een soort natuurlijke deadline, zodat ik na de reis nieuwe projecten kan oppakken.

Maar er viel me iets op. Steeds als er een taak door mijn hoofd schoot, hoorde ik mezelf zeggen dat ik die taak wilde afhandelen voordat we op reis gaan. En terwijl ik mijn tanden stond te poetsen vroeg ik me af: “Hoeveel doelen probeer ik onbewust af te ronden voordat ik op reis ga?” M’n gevoel zei me dat er iets niet goed ging. Toen ik de vraag stelde vlogen er allerlei projecten door m’n hoofd. Projecten waarvan sommigen op zichzelf al twee maanden in beslag nemen.

Ik besloot een lijst te maken. Een lijst van mijn onrealistische verwachtingen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Lachen om je goedgelovigheid

Het maken van lijstjes is een geweldige manier om je gedachten te ordenen. Ik besloot een lijst te maken van alle dingen die ik afgerond wil hebben voordat we op reis gaan in het najaar. Er kwam een indrukwekkende lijst met doelen tevoorschijn. Van een berg artikelen schrijven tot het afronden van een verbouwing. Van het uitbesteden van verschillende werkzaamheden tot het laten ontwikkelen van een betere app. Van ambitieuze zakelijke doelen tot het voornemen om een paar kilo af te vallen.

Het werd een lijst waar ik met een glimlach naar kon kijken. Blijkbaar geloofde mijn onderbewuste al die tijd dat ik dit allemaal kon doen voor het najaar. Dat ik de komende zomer een soort super productieve machine zou kunnen zijn (iets wat ik zelden ben als het warm en zonnig is). Dat ik er nog wel een paar voornemens bij kon nemen. Waarom niet meteen alle doelen die ik in mijn leven wil bereiken afronden voor het najaar?

Precies. Omdat het simpelweg niet kan. Het is lachwekkend als je bedenkt wat ik mezelf onbewust op de hals haal.

Zet je onderbewuste terug in de realiteit

Een goede vriendin van me vertelde me dat ze ‘s ochtends vaak opstaat met een soort todo lijst in haar hoofd. En dat als ze deze lijst niet afrondt, ze zich ergens teleurgesteld voelt. Alsof ze heeft gefaald. Erg herkenbaar.

Veel mensen worstelen met hun onrealistische onderbewuste. En ergens is dat logisch. Je onderbewustzijn heeft namelijk geen vat op de realiteit. Het gelooft alles wat je bewuste brein het doorgeeft. Terwijl jij nadenkt over die taak die je nog wilt afronden, gelooft je onderbewuste dat deze taak echt afgerond moet worden. En zolang je niets doet om dit stop te zetten, zal het blijven geloven dat deze taak moet worden afgerond.

Eén manier om dit probleem op te lossen is door overzicht te creëren. Door een lijst te maken. Een lijst met alle verwachtingen die je blijkbaar van jezelf hebt. Zo’n lijst brengt overzicht in de situatie, het doet je inzien wat je je allemaal op de hals hebt gehaald.

Daarnaast stelt het je in staat om slimme keuzes te maken. Om simpelweg tegen jezelf te zeggen: “Dit doel is leuk, maar niet voor nu. Dit ga ik niet doen voorlopig.” Streep erdoor. Hiermee maak je de bewuste keus om dit doel overboord te gooien, en geef je je onderbewuste dus toestemming om dit project echt los te laten. Om je er niet langer schuldig over te voelen als je het doel niet bereikt.

Maak jouw lijst

We hebben allemaal onrealistische verwachtingen. Over de dag, over de week, over je doelen in het algemeen. Zet ze eens onder elkaar. Wat vraag jij eigenlijk van jezelf? Het zou goed kunnen dat je schrikt van je lijst. Zet dan een paar strepen, geef prioriteit aan de dingen die je écht wilt. Je hoeft niet perfect te zijn op alle fronten. Sterker nog, je kúnt niet perfect zijn op alle fronten. Dus streep erdoor. Zo geef je je onderbewuste rust, en word jij een stuk effectiever.

Ik ga mijn best doen om een aantal doelen te behalen voor het najaar. Een paar andere doelen gooi ik lekker overboord. Het is niet mijn plan om met een burn-out te boarden dit najaar. Wat is jouw plan? Welke onrealistische verwachtingen heb jij van jezelf?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test