Artikel opslaan

Maak jezelf relatief rijker

Rijker worden lijkt zo moeilijk omdat de meeste mensen zich alleen richten op het binnenhalen van meer geld. Meer geld verdienen is een geweldige manier om rijker te worden. Maar het is ook de moeilijkste manier. Geld verdienen kost tijd, aandacht en energie.

Er zijn andere manieren om rijker te worden. Ze zijn alleen niet allemaal zo vanzelfsprekend als meer geld verdienen. Het is zelfs mogelijk om je rijker te voelen terwijl je minder geld verdient.

Onthoud dit: rijkdom is relatief. Minder geld staat niet gelijk aan een minder fijn en gelukkig leven. De onderstaande tips helpen je je relatieve rijkdom te vergroten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Relatieve rijkdom: Hak in je vaste lasten

Hoe meer geld we verdienen, des te makkelijker we vaak worden. Hierdoor ontstaan er zogenaamde ‘geldlekken’. Er sijpelt geld weg terwijl je er (ogenschijnlijk) niets voor terug krijgt. Dit wordt pas een probleem wanneer je minder gaat verdienen.

Een snelle manier om rijker te worden is door je vaste lasten te verminderen. Vaste lasten zijn als een vampier: ze zuigen je bankrekening leeg waardoor je niets meer overhoudt.

Hoe lager je vaste lasten, des te rijker je bent. Dus ga aan de slag! Hier wat ideeën:

  • Check je zorgverzekering jaarlijks. Lui zijn kost geld. Met een simpele check kun je zien hoeveel je kunt besparen. Een paar tientjes per maand besparen levert je honderden euro’s op volgend jaar. Je kunt overstappen t/m ouderjaarsdag. Check nu hoeveel je kunt besparen…
  • Stop met onzinnige verzekeringen, magazines, kranten, tv-gidsen en andere diensten die je niet of nauwelijks gebruikt.
  • Ga over op goedkopere verzekeringen (verzeker alleen de risico’s die je zelf niet kunt dragen), televisie (dan maar niet opnemen) en telefonie (dan maar iets minder bellen, dan maar iets langer met je telefoon doen). Gebruik deze handige bespaar checklist.
  • Ruil je auto in voor een kleine, zuinige, voordelige auto waarmee je wél kunt fileparkeren (en dág wegenbelasting!). Laat deze auto vervolgens zo vaak mogelijk staan en kies voor de fiets (dág sportschoolabonnement!). Of ga door het leven zonder auto (niet mogelijk voor iedereen, wel lekker hip en eco)!
  • Bespaar gas en elektriciteit en vergroot je koopkracht met tientallen euro’s per maand.
  • Verhuis naar een goedkoper en kleiner huis (ingrijpend maar als het echt nodig is ook erg effectief).

Wees kritisch en meedogenloos. Dicht de lekken, neem afscheid van overbodige luxe, en zie hoeveel geld je plotseling overhoudt! Je bent plotseling een stuk rijker!

2. Leef met volle aandacht

De wereld is zoveel mooier als je hem met volle aandacht ervaart. Door meer mindful door het leven te gaan merk je dat je sneller tevreden bent. Je bent simpelweg sneller voldaan.

Tevreden mensen hebben weinig nodig. Als je het leven waardeert zoals het is heb je geen geld nodig om het constant te veranderen!

3. Zeg ‘dag’ tegen je consumptiegedrag

Je hoeft je problemen niet weg te kopen. Je kunt ze vaak prima op een andere manier oplossen. Kook bijvoorbeeld je eigen maaltijden. Een stuk gezonder én goedkoper dan horeca- of kant-en-klaar maaltijden.

Geef je veel geld uit vanwege je onzekerheid? Bijvoorbeeld omdat je je druk maakt om wat anderen van je denken. Geef niet constant geld uit aan de nieuwste trend – werk liever aan je zelfvertrouwen. Op die manier stop je het gat en word je bovendien gelukkiger.

4. Focus je op de dingen die goed en fijn zijn

Stop met zeuren over je inkomen, over te weinig geld hebben. Weinig is relatief. Je hebt te weinig geld om je huidige lifestyle te bekostigen. Minder geld vormt alleen een groot probleem als je je levensstijl niet aanpast aan de nieuwe situatie.

Focus je liever op de dingen die goed zijn in je leven. Als dat momenteel niet je bankrekening is, focus je dan op iets anders. Zo bewaar je je positiviteit en blijf je lekker in je vel zitten.

5. Geld is niet de oplossing, jij bent de oplossing

Geld is makkelijk. Verandering vanuit jezelf is effectief.

Als het je niet makkelijk wordt gemaakt dan moet je slim zijn. Wees creatief, en vind oplossingen op de problemen die je hebt, zelfs als er te weinig geld beschikbaar is.

Geld is geen magische probleem-oplosser. Dat kun jij wel zijn. Aan de slag dus!

Video met 4 tips om geld te besparen

Bekijk hieronder mijn video over geld besparen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over geld besparen op YouTube en bekijk hier het geld besparen stappenplan.

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test