Artikel opslaan

1. Zeuren zuigt je energie van anderen

Heb je weleens een avond met een chronisch zeurend persoon doorgebracht? Waarschijnlijk kwam je licht gedeprimeerd en doodmoe thuis. Wanneer je veel zeurt over allerlei zaken in het leven zijn mensen minder graag bij je in de buurt. Het gevaar is echter dat je mogelijk een zeurder bent zonder dat je het zelf weet.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Zeuren wordt gebruikt als communicatiemiddel

Veel mensen die de hele dag door over van alles en nog wat zeuren, hebben behoefte aan aandacht. Het is een eenvoudige en veilige manier om aandacht te ontvangen. Ze zijn niet op zoek naar oplossingen, ze willen gehoord worden.

3. Hoe stop je met zeuren?

Zodra iemand je vertelt dat je te veel en te vaak zeurt moet je eens bij jezelf te rade gaan of dit echt zo is. Als je denkt dat je zeurgedrag voor verbetering vatbaar is, neem jezelf voor om minder te zeuren.

Telkens als je merkt dat je begint te zeuren over iets of iemand, houd je je mond of draai je je klacht om naar iets positiefs. Je kunt ook aan mensen in de omgeving vragen om je te waarschuwen zodra je begint te zeuren.

4. Zeuren is niet constructief

Natuurlijk is het lekker om af en toe te zeuren en je hart te luchten. Sterker nog, het is een gezonde manier om te laten weten dat je het ergens niet mee eens bent. Echter, mensen die de hele dag door zeuren hebben hier niets aan. Deze mensen verspreiden negatieve energie overal waar ze komen en doen niets aan het probleem.

Zeuren is niet constructief. Zodra je iets te zeuren hebt, doe dan iets aan de oorzaak en stop met zeuren. Ligt de oorzaak buiten je macht? Stop ook dan met zeuren, je kunt er toch niets aan veranderen!

5. Hoe laat je iemand stoppen met zeuren?

Heb je iemand in je omgeving die de hele dag door zeurt en klaagt? Probeer dan af en toe het gesprek om te buigen naar de positieve kant van het onderwerp. Zeg dingen als: “Ja, maar je kunt het ook van deze kant bekijken…”. Daarnaast kun je de persoon ook een keer zeggen dat je hem of haar negatief vindt en veel aan het zeuren is en dat niet gezellig is. Tenslotte kun je besluiten de persoon te mijden. Hoewel je hem of haar daar niet mee helpt kan het je dag een stuk vrolijker maken!

Stoppen met zeuren? Stop met oordelen over anderen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test