“I don’t have to chase extraordinary
moments to find happiness – it’s right in
front of me if I’m paying attention
and practicing gratitude.”

Brene Brown

1. Er is veel om dankbaar voor te zijn

Ik trap ook nog regelmatig in deze valkuil – en het maakt alles moeilijker. Dan heerst er het idee dat het leven zoals het nu is niet goed genoeg is. En dat er dus iets moet veranderen.

Veel mensen leggen hun aandacht constant op de dingen die niet goed zijn, de dingen waar ze zich gefrustreerd of angstig over voelen. Die drang is begrijpelijk – we ervaren dit allemaal – maar het maakt je leven niet leuker.

Herinner jezelf er dagelijks aan dat er veel is om dankbaar voor te zijn. Veel dingen gaan goed, en we merken ze niet eens op. In plaats van altijd maar te wensen dat het leven anders was, kunnen we onze aandacht richten op de dingen die ons blijer maken. Dat maakt een wereld van verschil.

2. Het leven is niet zo moeilijk als het lijkt

Het zijn onze gedachten over ons leven die het leven moeilijk maken – niet het leven zelf. Gedachten als ”Dit is zwaar, ik kan dit niet, dit wordt moeilijk, ik wil dit niet, dit zou anders moeten zijn, ik word benadeeld, etc.”

Hoe ‘gerechtvaardigd’ je je ook voelt in het ervaren van deze gedachten – het maakt ze niet de waarheid. Hoe vaak ervaar je dat de realiteit minder erg bleek dan je dacht? Precies – dat gebeurt constant.

Als je deze moeilijke gedachten erg serieus neemt wordt je leven vanzelf moeilijk. Herinner jezelf eraan dat het maar gedachten zijn en dat je de vrijheid hebt om ze rustig voorbij te laten waaien. Als wolken aan de lucht.

3. Er zijn maar weinig dingen echt belangrijk

In ons dagelijks leven is het vaak lastig te onderscheiden welke zaken nu echt je aandacht verdienen, en welke dingen bijzaak zijn. Er wordt aan je getrokken van alle kanten – werk, gezin, social media, huishouden, sociale activiteiten, entertainment. En het voelt allemaal even belangrijk.

In werkelijkheid zijn er maar een paar dingen echt belangrijk. Welke specifieke dingen dit zijn verschilt natuurlijk per persoon. Maar voor ons allemaal geldt: je gezondheid en de gezondheid van je dierbaren.

Daarna volgen zaken als persoonlijke groei, bijdragen en relaties.

Je kunt dit bij jezelf nagaan. Zou je je gezondheid ruilen voor een berg geld? Nee. Zou je bereid zijn een dierbare te verliezen in ruil voor zakelijk succes? Nee. Zou je op je sterfbed wensen dat je meer tijd had besteed aan social media of meer uren had gewerkt? Ik denk van niet.

De meeste dingen zijn niet echt belangrijk – en dat is een vrij rustgevende gedachte.

4. Kleine stappen maken het grote verschil

Ik schrijf zo vaak over de kracht van kleine stappen omdat het nodig is om het te blijven herhalen. Misschien niet eens voor jou – maar vooral voor mezelf. Mijn brein is een ster in het onnodig groot en complex maken van problemen, en mezelf terugbrengen naar kleine stappen helpt me altijd uit de klittenboel.

Ziet je dag er ingewikkeld uit? Hik je tegen grote projecten aan die je boven de pet gaan? Voel je je overweldigd en verloren in de beslissingen, opties en verantwoordelijkheden?

Prima. Vraag jezelf af: ”Wat is een kleine stap die ik nu kan zetten om de situatie iets beter te maken?” – ga dat doen, en stel de vraag daarna opnieuw.

Als je de grap van de kleine stap op een dagelijkse basis met je meedraagt zul je merken dat je problemen kleiner worden, dat je minder stress ervaart en bovendien veel meer gedaan krijgt. Best fijn.

5. Accepteren is effectiever dan frustratie

Dit haakt een beetje in bij punt 1, maar het gaat iets verder. Het is interessant om op een dagelijkse basis in te zien wat een waanzin het is om te wensen dat het leven anders is dan het is.

Waarom? Omdat het leven precies is zoals het is in dit moment. En omdat het nu zo is, kan het niet anders zijn. Steeds wanneer je gedachten in strijd zijn met ‘dat wat is’ ervaar je stress en frustratie.

Je telefoon valt kapot, dat is de realiteit. Deze realiteit vereist uiteraard actie – je moet stappen ondernemen om je telefoon te laten repareren. Maar als je bent zoals veel mensen, dan laat je ook je hele dag verpesten door dit voorval. Je wenst namelijk steeds dat je telefoon niet was gevallen. Maar je telefoon is wél gevallen, dus wat heb je aan deze gedachten?

Acceptatie van dat wat is brengt rust en eenvoud in je leven. Dat wil niet zeggen dat je geen actie meer onderneemt. Het wil vooral zeggen dat je ieder moment gebruikt als uitgangspunt. Het is hoe het is, en dat bepaalt wat je volgende stappen zijn. Zonder constant te wensen dat het anders zou zijn – lekker rustig.

Maak alles beter in kleine stappen

Wil je aan de slag om je leven leuker, eenvoudiger en liefdevoller te maken?

In het Broednest laat ik je graag zien hoe je de beste versie van jezelf kunt worden in kleine, alledaagse stappen. 💛

Bekijk hoe het werkt…

Dankbaarheid maakt alles beter

Dankbaarheid - je snelweg naar blijdschap Bundel

In deze Bundel wil ik het met je hebben over de kracht van waardering en dankbaarheid. Deze snelweg naar blijdschap is namelijk zó simpel en voor de hand liggend dat we hem - in onze zoektocht naar vernieuwende antwoorden - steeds uit het oog verliezen.

Ontdek hoe krachtig waardering is en op welke slimme manieren je dankbaarheid kunt gebruiken om alle gebieden in je leven op te lichten. 💛

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test