Artikel opslaan

Leven met een optimistische kijk

Wie op een willekeurig moment een website als nu.nl opent zou kunnen denken dat het slecht gaat met de wereld. Er zijn oorlogen, er vallen doden, er verspreiden enge ziektes over de wereld en de slechte economie zorgt voor onzekerheid en werkeloosheid.

Het dagelijkse nieuws is echter geen goede manier om te bepalen of het goed of slecht gaat met de wereld. Er kan worden gesproken over oorlog in een klein gebied waar je voor de komst van nieuwe media niet eens van gehoord zou hebben. Zijn er meer oorlogen gekomen, of is de berichtgeving over oorlogen toegenomen?

De media vormen ons beeld van de wereld, en bij de meeste mensen vormt de media een negatief beeld. Zonder te kijken naar de grote cijfers is het lastig te bepalen of we vooruit gaan of juist achteruit. Je kunt morgen overvallen worden op straat, en vervolgens geloven dat Nederland steeds crimineler wordt terwijl de misdaad in jouw regio juist is gedaald.

Door te kijken naar nieuwe cijfers, en te luisteren naar nieuwe theoriën kun je nieuwe conclusies trekken. Goed en slecht bestaan niet, niets is zwart of wit in het leven. Door kennis te maken met de redenen tot optimisme in dit artikel kun je op een andere manier naar de wereld kijken.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek ๐ŸŽ‰

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! ๐Ÿฅณ

Wacht niet te lang, de oplage mรฉt bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. De wereld wordt langzaam een betere plek voor alle mensen

We hebben hier vaak het idee dat Afrika voornamelijk een arm continent is, en dat de situatie in de wereld nog nooit zo ernstig is geweest. Toch is dat een heel vertekend beeld.

De afgelopen 100 jaar hebben mensen het over de gehele wereld beter gekregen. De westerse landen zijn uiteraard sneller ontwikkeld dan landen in Afrika. Maar ook in de armste landen op aarde is de levensstandaard gestegen.

Het aantal mensen met honger is gedaald terwijl het totale aantal mensen is toegenomen. Dankzij de opkomst van technologie, moderne medische wetenschap en ontwikkelingssamenwerking wordt de wereld stapje voor stapje een betere plek voor iedereen.

De verwachting is dat deze trend door zal zetten, en dat ook landen in Afrika zich zullen ontwikkelen tot meer welvarende landen.

Bekijk ook de video van Hans Rosling, een wetenschapper die de gegevens van onze planeet op een nieuwe manier bekijkt, en zo laat zien dat de wereld er beter aan toe is dan veel mensen denken. Je zult versteld staan van deze feiten, en voor altijd anders kijken naar de armoede in de wereld.

2. De techniek groeit exponentieel

De afgelopen jaren hebben we een enorme groei gezien in computertechnologie. Omdat de technologische groei op dit moment accellereert (nieuwe techniek wordt gebruikt om nieuwe techniek te ontwikkelen) zullen we naar verwachting eind jaren ’20 kennismaken met computers die net zo slim zijn als wij.

Doordat de vooruitgang van technische ontwikkeling exponentieel groeit zal de wereld om ons heen steeds sneller veranderen. Veel zaken die nu science-fiction lijken zullen de komende 20 tot 30 jaar werkelijkheid worden.

Zo zullen computers, robots en netwerken steeds slimmer en praktischer worden. We zullen betere manieren krijgen om energie op te wekken (zoals super efficiente zonnepanelen) en we zullen enorme ontwikkelingen zien in de medische wetenschap.

Uiteindelijk zal onze technologie ons helpen om langer te leven met betere kwaliteit. Daarnaast zal het leven in het algemeen voor iedereen beter en makkelijker worden, zonder dat onze planeet eronder hoeft te lijden. Uiteindelijk zal de technologische vooruitgang ons in staat stellen om andere planeten te koloniseren (jawel) en misschien zelfs onsterfelijk te worden.

Toekomstmuziek? Precies, maar vergeet niet dat niemand je had geloofd als je iemand vóór de komst van de radio had verteld over deze radiotechnologie, of als je zelfs iemand in de jaren ’80 had verteld over het internet zoals we dat nu kennen. Als je in 1990 een iPhone uit je zak had getrokken hadden mensen waarschijnlijk gedacht dat je van een andere planeet komt.

De techniek ontwikkelt snel, en die ontwikkeling went snel. Het gaat snel, maar voor ons gevoel toch geleidelijk. Nog niet zo lang geleden konden we alleen binnenshuis bellen, reden we rond met routekaarten, was het 8 uur journaal onze voornaamste nieuwsbron en kwamen we nog in de bibliotheek.

Wil je meer weten over de exponentiele groei van technologie en wetenschap? Bekijk dan de onderstaande video en laat je verbazen.

3. Het internet verenigt mensen en maakt iedereen wijzer

Heb je er ooit weleens bij stil gestaan hoe wonderlijk het internet eigenlijk is? De komst van het web heeft een diepe maatschappelijke verandering veroorzaakt. Plotseling is het voor iedereen mogelijk om over kennis te beschikken binnen een paar seconden.

Op internet zoeken mensen elkaar op. Heb jij een vreemde hobby die door maar 50 mensen op aarde wordt uitgeoefend? Dan zul je deze mensen op het web kunnen vinden en hier kunnen communiceren. Nieuwe manieren van communicatie veranderen altijd de samenleving. Telefoon had een grote impact, televisie had een grotere impact en internet lijkt alles te veranderen.

Door te communiceren worden relaties opgebouwd. We kunnen nu twee kanten van het verhaal zien. Communicatie vormt de kern van onze samenleving, en het internet heeft de mensheid dichter bij elkaar gebracht en zal dit blijven doen.

Het web legt bovendien de kracht van kennis in je handen. Hoe zou je leven eruit zien zonder het web? Je zou iedere vraag die je hebt moeten opzoeken in boeken, of iemand zoeken die het antwoord weet. Google maakt ons wijzer en geeft ons toegang tot de kennis van de gehele mensheid.

Sterker nog, binnen niet al te lange tijd zullen ook grote delen van Afrika aangesloten zijn op internet. Het is alsof je een middeleeuwse boer een laptop in handen geeft. Mensen die nooit eerder een tekstboek hebben vastgehad hebben plotseling toegang tot de hele wereld. Bedenk eens wat dit kan betekenen voor deze mensen, en voor de rest van de wereld.

Bekijk ook de onderstaande video voor interessante statistieken over het web en hoe het de wereld verandert.

4. We worden duurzamer

De voortschrijdende techniek zorgt ervoor dat we steeds sneller duurzaam kunnen leven. Er komen meer manieren om energie te besparen, afval te beperken en zelf energie op te wekken.

Vanwege de opwarming van de aarde staat duurzaamheid wereldwijd hoog op de agenda. Ook mensen als jij en ik zijn er steeds meer mee bezig in het dagelijks leven. En hoewel de huidige ontwikkelingen nog vrij bescheiden zijn zullen ook duurzame technieken exponentieel verbeteren de komende jaren.

Zodra de efficiente van zonnepanelen verder wordt verhoogd, en de prijs verder wordt verlaagd hoeft er geen reden meer te zijn om kolen te verbranden voor energie.

Daarnaast zal ook de auto de komende 10 tot 20 jaar transformeren in een energiezuinig en intelligent voertuig. Er zal een tijd komen waarop we onszelf afvragen waarom we ooit die dure benzine in auto’s gooiden om ze te laten rijden.

5. De wereld wordt veiliger

Het leven op aarde is nooit zo veilig geweest als nu. Nooit leefden er zoveel mensen tegelijk in vrijheid en vrede als vandaag. En daar komt bij dat er constant aan gewerkt wordt om deze stabiliteit verder te vergroten.

Door de voortgaande globalisatie wordt iedereen van elkaar afhankelijk en ontstaat er een sterker gevoel van gemeenschappelijkheid. Er zijn minder oorlogen, ze duren korter en ze maken minder slachtoffers dan vroeger.

Nog geen honderdvijftig jaar geleden leefden de meeste mensen op aarde in onzekerheid. Ze hadden slechte gezondheidszorg, leefden in een onveilige omgeving, kregen geen educatie en hadden vaak weinig te eten. Nu leven miljarden mensen in vrede en begint overgewicht een groter probleem te vormen dan hongersnood.

Is het alleen rozengeur en manenschijn?

Nee, zeker niet. Hoewel er hard wordt gewerkt aan de ontwikkeling van duurzame technologie zijn we voorlopig nog niet van het broeikaseffect af. Daarbij komt dat iedere nieuwe technologie zowel goed als slecht gebruikt kan worden.

We leven in een relatief veilige wereld, maar er zijn nog veel instabiele regio’s en landen waar het alles behalve veilig is. Dit geldt ook voor honger, armoede en ziekten.

Toch zijn er redenen om optimistisch te zijn over de toekomst. Langzaam maar zeker wordt de wereld algemeen genomen een betere plek. Door de bovenstaande video’s te bekijken krijg je dieper inzicht in welke trends ten grondslag liggen aan deze vooruitgang. Niet iedereen kan direct profiteren van de vooruitgang die er wordt geboekt, maar wel krijgt een steeds groter percentage van de wereldbevolking een beter leven en zullen deze ontwikkelingen uiteindelijk in ieder leven een verschil maken.

Wil je meer lezen over de toekomst?

Ben je geinteresseerd in de ontwikkelingen van de toekomst? Lees dan in het onderstaande boek over zaken als tijdreizen en de toekomst van ruimtereizen, en laat je meeslepen in een bijzondere wereld vol met mogelijkheden. We raden je ook aan deze video’s te bekijken van de schrijver van het onderstaande boek.

Onmogelijke natuurkunde
Onmogelijke natuurkunde
Michio Kaku

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test