Artikel opslaan

“A man is but the product of his
thoughts what he thinks, he becomes.”

Mahatma Gandhi

Dit wordt verschrikkelijk

Herken je die gedachte? Je gaat iets ondernemen waar je een beetje tegenop ziet en je hoofd wordt gevuld met gedachten als: ”Pfff – dit wordt moeilijk en vervelend. Dit is verschrikkelijk. Ik wil dit niet.”

Ik ervaar het zelf op een regelmatige basis. Er zijn constant van die gedachten die me vertellen waarom de (nabije) toekomst ellendig wordt. Die taak wordt moeilijk, die bezigheid wordt vervelend, ik moet iets doen wat ik niet wil doen, ik voel weerstand en frustratie – noem het maar op.

We ervaren dit soort gedachten allemaal. Maar we gaan er niet allemaal hetzelfde mee om. Hoe ik ermee omga? Ik kies ervoor om die gedachten niet zo serieus te nemen. Dat lukt natuurlijk niet altijd (soms laat ik me nog meezuigen door ellende) maar steeds vaker lukt het wel.

En keer op keer zie ik dan opnieuw hoe het echt zit: het leven wordt moeilijk omdat ik moeilijke gedachten heel serieus neem. Niet omdat het leven moeilijk is.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Want wat is het leven daadwerkelijk?

Zoals ik uitleg in Leven met wind mee, leven is een stroom van sensaties die wordt waargenomen. Zicht, aanraking, smaak, geluid, reuk, gedachten en emoties. Dat is wat er daadwerkelijk plaatsvindt.

Neem eens een alledaagse taak waar je tegenop ziet, zoals de was wegvouwen. We voelen weerstand omdat we gedachten ervaren als: ”Pfff, ik heb hier geen zin in. Ik wil iets anders doen, iets leuks. Ik wil ontspannen en lekker swipen op m’n smartphone. Ik wil-dit-niet.”

In plaats van deze gedachten te zien zoals ze zijn (sensaties in je waarneming), nemen we de inhoud van die gedachten heel serieus. En hierdoor ontstaat er een verhaal (ik moet dingen doen waar ik geen zin in heb) en dit verhaal leidt tot spanning, stress en frustratie.

Maar wat betekent het écht om was weg te vouwen?

  • Je beweegt je lichaam naar een specifieke plek.
  • Je beweegt je handen richting het wasgoed.
  • Je beweegt je handen in de juiste volgorde zodat er een opgevouwen stuk was ontstaat.
  • Dit herhaal je totdat er geen ongevouwen wasgoed over is.
  • Je loopt met het gevouwen wasgoed naar een specifieke plek.
  • Je legt het wasgoed op een plek.

Waar in dit rijtje bevindt zich precies al die ellende die je ervaart? Precies – in je gedachten. Of beter gezegd: in de gevoelens die ontstaan omdat je je gedachten serieus neemt.

We doen het onszelf aan

Het leuke hierin is dat we een keuze hebben. We kunnen niet kiezen welke gedachten zich aandienen – gedachten komen gewoon. We kunnen wel bepalen wat we met deze gedachten doen.

We kunnen ervoor kiezen om de inhoud van al onze gedachten heel serieus te nemen. Om onze gedachten te beschouwen als een betrouwbare bron van informatie. Dat is de keuze die de meeste mensen maken – en het is de keuze die je leven onnodig moeilijk maakt.

Je kunt er ook voor kiezen om je gedachten te zien zoals ze zijn. Als simpele sensaties in je waarneming. Sensaties die niet perse waar zijn. De gedachte is er – die kun je waarnemen. Maar de inhoud van die gedachte, daar hoef je niet zo zwaar aan te tillen.

Zo kun je dus de was wegvouwen en opmerken dat je allerlei gedachten ervaart. En in plaats van je laten meeslepen door gedachten als: ”Dit is zo stom, ik wil iets leuks doen, ik hou hier niet van, ik ben zielig”, kun je ze gewoon opmerken en ze voorbij laten waaien. Als wolken aan de lucht.

Het leven blijkt ineens vrij eenvoudig

Als je je moeilijke gedachten serieus neemt, wordt je leven moeilijk. Simpel en logisch. Want je denkt aan ellende en plotseling voel je je ellendig.

Als je je gedachten ziet als simpele sensaties – zonder in te gaan op de inhoud – dan wordt alles een stuk lichter. Dan zie je de realiteit – jouw leven – ineens duidelijker. Je ziet dat er zonder die gedachten bijzonder weinig is om je druk over te maken. Je merkt dat het leven precies is zoals het is, en dat er (zonder die gedachten) geen reden is om je gefrustreerd of gespannen te voelen.

Gewoon een moment in tijd en ruimte waarin je simpele sensaties waarneemt. Klinkt raar – maar als je weleens een van mijn mindfulness-oefeningen hebt gedaan dan weet je precies wat ik bedoel.

In het hier en nu zijn er geen problemen. Je problemen schuilen altijd in de toekomst of het verleden. En dat is gunstig – want zowel de toekomst als het verleden zijn illusies. Ze bestaan alleen in gedachten. En gedachten zijn gewoon sensaties.

Interessant toch? Door je gedachten iets minder serieus te nemen wordt je hele leven beter. En het enige wat je ervoor hoeft te doen is niets. Niet ingaan op de ellende, je niet laten meeslepen door de inhoud van al die gedachten.

Hoe word ik hier snel beter in?

Tienduizenden lezers hebben veel baat bij mijn boek Leven met wind mee, waarin ik dit hele verhaal duidelijk uitleg en praktische oefeningen deel die je kunt gebruiken om hier beter in te worden.

En niet alleen dat – ik help je meteen vooruit met een schop onder de kont en praktische motivatie om het werk ook daadwerkelijk te verrichten.

Want niets doen klinkt makkelijk – maar het is vreemd genoeg een bezigheid die we dolgraag uitstellen. Wil je meer weten?

Lees de recensies en bestel direct…

Heb je het boek al? Duik dan nog dieper met de bijbehorende mindfulness cursus Het is wat het is, waarin we de stappen uit het boek samen in de praktijk brengen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test