Artikel opslaan

De kracht van positief denken

We weten allemaal dat positieve gedachten constructiever zijn dan negatieve gedachten. Als je positief denkt ervaar je meer succes, zit je lekkerder in je vel en voel je je beter over jezelf.

Positieve gedachten helpen je de dag door, helpen je je doelen te bereiken, helpen je te genieten van je leven.

Het is alleen niet altijd even makkelijk om voornamelijk positieve gedachten op te roepen, zeker niet als het leven je even tegenzit. Door de onderstaande tips te onthouden kun je jezelf trainen om vaker positief te denken!

Bekijk hieronder mijn video met tips voor positief denken. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Zie je hoofd als een gedachten archief

Beschouw je hoofd als een archief, en stel je voor hoe er constant nieuwe gedachten worden opgeslagen en gearchiveerde gedachten worden opgevraagd.

Wanneer jij een geweldige presentatie geeft op je werk, dan sla je deze positieve gedachten op in je archief. Er wordt een ‘presentatie’ dossier aangemaakt met daarin alle herinneringen die je hebt over deze presentatie.

De eerstvolgende keer dat jou wordt gevraagd om een presentatie voor te bereiden gaan je hersenen op zoek wat jij eerder al hebt opgeslagen over presentaties.

Je hersenen komen in het archief het dossier ‘presentatie’ tegen. Uit dit dossier komen alleen maar positieve herinneringen, dus je voelt je goed over het voorbereiden van deze presentatie.

Het kan ook andersom: negatieve dossiers

Stel je nu eens voor dat je die presentatie eerder verprutst hebt. Je voelt je verschrikkelijk en je blijft nog dagen nadenken over hoe erg jij voor gek stond.

In je hoofd wordt nu een dossier aangemaakt vol met negatieve herinneringen en gevoelens. Bovendien krijgt dit dossier prioriteit omdat je er zo vaak gedachten in stopt en weer uithaalt (piekeren).

Als je nu het woord presentatie hoort vallen dan gaat er een mapje met negatieve herinneringen open. Je voelt je direct weer verschrikkelijk. Je ervaart opnieuw de verslagenheid, en je ziet er tegenop om een nieuwe presentatie voor te bereiden. Je hebt jezelf er namelijk aan herinnert dat jij dat niet kunt.

Alleen werken met positieve dossiers

Je wilt voorkomen dat je wordt geconfronteerd met deze negatieve dossiers vol met pijnlijke gedachten. Je hebt hier namelijk niets aan, deze gedachten zorgen er alleen maar voor dat je je bij voorbaat al verslagen voelt.

Hoe kun je dat doen? In de eerste plaats is het van belang dat er geen negatieve dossiers meer worden aangemaakt in het archief in je hoofd. In de tweede plaats kun je je best doen om de negatieve dossiers die er toch doorheen glippen niet te openen, maar weg te stoppen in de kelder.

  1. Sla negatieve gedachten niet op;
  2. Vraag geen negatieve gedachten op.

Door je archief te vullen met positiviteit, en je alleen bezig te houden met positieve gedachten maak je je leven een stuk lichter en leuker!

Train jezelf en denk positiever

Hoe doe je dat, ervoor zorgen dat je geen negatieve gedachten opslaat? Simpel, zodra je merkt dat je in een negatieve gedachtenspiraal bent beland verplaats je je aandacht naar iets positiefs.

Als je piekert over dingen die mis zijn gegaan, vraag dan herinneringen op waarin dingen juist heel goed gingen. Geef je negatieve gedachten geen aandacht, geef je positieve gedachten extra aandacht.

Hoe langer je piekert, des te belangrijker de negatieve dossiers in je hoofd worden. Hoe meer je bezig bent met positieve gedachten, des te belangrijker deze worden.

Dus zodra je gedachten krijgt die worden gevoed door angst, vervang je ze door gedachten die worden gevoed door liefde. Op die manier sta je iedere dag positief in het leven, en is het veel makkelijker om een fijn en gelukkig leven te leiden!

Meer tips om positief te denken

Vind je het moeilijk om positief te blijven en blijf je oneindig piekeren over al je problemen? Laat je dan een handje helpen met de onderstaande boeken, of deze online training.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test