Artikel opslaan

En dat was de ochtend

Ik ben geen machine. Ik ben niet altijd super productief. Dat is niet erg – totdat het wel erg wordt.

Bijvoorbeeld wanneer een simpele taak me de hele ochtend kost. Terwijl ik het soms in een uur kan doen.

In de weken voor een lange reis schrijf ik ontzettend veel. Ik bouw dan een buffer op zodat ik de eerste 1-2 maanden niet persé hoef te schrijven. En zulke periodes hebben me veel geleerd over mijn productiviteit.

Wanneer ik een enorme hoeveelheid werk moet afronden in een hele korte tijd, ben ik veel productiever.

En niet zo’n klein beetje. Ik ben dan zóveel productiever dat ik meer dan twee keer zoveel voor elkaar krijg. En niet alleen dat – ik voel me ook véél relaxter en gelukkiger in zo’n periode. Ik krijg meer voor elkaar en voel me blijer.

Dat smaakt naar meer.

Ik heb uitgezocht hoe ik deze magie in mijn dagelijkse leven kan verwerken. En het is gelukt. En ik ga je uitleggen hoe je hetzelfde kunt doen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Sprint jezelf naar succes

Precies – sprints. Het is een idee dat ik heb geleend uit Scrum. Een heerlijke nerdy project-management methode die teams tot wel twee keer productiever maakt.

Als ik alleen werk is het grootste gedeelte van Scrum niet relevant. Maar het belangrijkste gedeelte – de sprint – werkt als een tierelier.

Wat is een sprint? Een korte, intense periode waarin je jezelf uitdaagt om in volledige focus een groep taken af te ronden. Je werkt zonder afleiding, helemaal in de flow. En je werkt enkel aan de taken die je van tevoren hebt geselecteerd.

Taken die het verschil maken in je werk en in je leven. Die je écht vooruit helpen. Zodat je aan het einde van de dag een enorm gevoel van voldoening ervaart.

Zodat je energie krijgt van je werk. Je bent wel moe, maar voldaan moe. Veel beter dan het uitgebluste gevoel dat je kunt hebben na een even lange maar minder productieve werkdag.

Mijn recept voor een succesvolle sprint

Een succesvolle sprint vraagt een beetje voorbereiding. Het is niet moeilijk. Laat me uitleggen hoe ik het aanpak. Dan wordt het vanzelf duidelijk.

  1. Ik plan de sprint in mijn agenda. Ik houd de dag helemaal vrij, zodat ik in volledige focus kan werken. Ik weet dat de sprint eraan komt, dus ik kan er ook rekening mee houden. Zo plan ik geen late avonden voor een sprint, en zorg ik dat ik voldoende slaap krijg.
  2. Als het mogelijk is – zoek dan een sprintmaatje. Iemand waarmee je samen kunt werken zodat je elkaar kunt motiveren. Billy en ik sprinten meestal samen. Het is gezellig en je kunt elkaar motiveren gedurende de dag.
  3. Ik selecteer mijn taken. Ik ga zitten met een notitieboekje, en selecteer welke taken ik ga afronden gedurende de dag. Ik besluit bijvoorbeeld dat ik tussen 09:00 en 17:00 tienduizend woorden schrijf.
  4. Ik zorg ervoor dat mijn planning zowel haalbaar als uitdagend is. Ik wil het gevoel hebben dat ik echt moet aanpoten, maar ik wil de ‘wedstrijd’ wel kunnen winnen. Dit is essentieel om een voldaan en tevreden gevoel te ervaren.
  5. Ik plan mijn taken helemaal door. Ik wil de volgende dag direct kunnen beginnen. Dus ik neem de tijd om mijn taken goed voor te bereiden. Ik maak bijvoorbeeld een mindmap, outline, flowchart of een takenlijstje. Zodat ik de volgende dag niet meer hoef na te denken en gewoon kan beginnen.
  6. Ik bedenk een beloning voor mezelf. Bijvoorbeeld gezellig een hapje eten met Billy, of naar de bios met een vriendin. Het uitzicht op een leuke beloning motiveert me om door de momenten van weerstand heen te werken.
  7. Ik bereid de praktische zaken voor. Ik ruim mijn kantoor op, start de apps alvast op zodat m’n laptop klaar staat, maak mijn ontbijt klaar, zet de koffiemachine klaar etc. Zodat er zo weinig mogelijk wrijving is de volgende dag om aan de slag te gaan.
  8. Ik doe gewoon mijn ochtendroutine. Ik ga eerder op dan Billy, mediteer 10 minuten, doe wat yoga, fris mezelf op en laat Snuffel uit. We ontbijten samen, en dan ga ik aan de slag. En Billy meestal ook.
  9. Ik werk met de Pomodoro methode. Ik werk 25 minuten met volledige focus, waarna ik 5 minuten pauze neem. Er ligt een yogamat in mijn kantoor. Dus in de pauze stretch ik wat en doe ik pushups. Zodat het bloed lekker blijft stromen. En ik doe tussendoor wat ontspanningsoefeningen. Gedurende mijn sprint staan mijn iPhone en MacBook in niet storen modus.
  10. Tussendoor neem ik ook pauze. Om te lunchen bijvoorbeeld. Maar niet te lang – ik wil geen momentum verliezen!
  11. Aan het einde van de dag ben ik gesloopt maar voldaan. En niet alleen dat. Ik heb een enorme hoeveelheid werk verzet en ben écht dichter bij mijn doelen gekomen. En dan is het tijd om alles los te laten, en mijn beloning te incasseren met een glimlach op m’n gezicht.
  12. De dag daarna doe ik iets rustiger aan. Een mooi moment om minder intensieve taken op te pakken. Zoals email of administratieve zaken. Of simpelweg iets heel anders, zoals hardlopen, een lekkere boswandeling of lekker kletsen op m’n flexwerkplek.

Zo pak ik het aan. Het is de manier waarop dit artikel is geschreven, waarop ik blei lijf heb ontwikkeld, en waarop ik veel van mijn cursussen heb ontwikkeld. Minder meuk, meer leuk heb ik zelfs grotendeels vanuit India ontwikkeld. Vanuit een hotelkamer met goed WiFi en broodnodige airco.

Beginnen met jouw eerste sprint

Wil je jezelf een kickstart geven en snel vooruit komen richting één van je doelen? Organiseer dan een sprint. Blokkeer een dag in je agenda, en daag jezelf uit. Je kunt het gebruiken voor allerlei taken:

  • Afgebakende werktaken.
  • Creatieve taken.
  • Onderhoud aan je huis.
  • Minimaliseren van je spullen.
  • Het volledige huishouden.
  • Maaltijden vooruit koken en invriezen.
  • Etc.

Een sprint dwingt je om gefocust te werken, waardoor je sneller in de ‘flow’ komt. En die staat van werken maakt je niet alleen veel effectiever. Het maakt je ook gelukkig.

Het geeft je het gevoel dat je niet langer tegen de stroom in zwemt. Werken wordt moeitelozer om dat je er hélemaal in komt. Je werk en je bewustzijn worden als het ware ‘één’.

Zelfs taken die je normaal niet zo leuk vindt worden aangenamer, omdat je er een wedstrijdje van maakt voor jezelf.

Probeer het eens.

Verdubbel je productiviteit

Je productiviteit verdubbelen Bundel

Verdubbel je productiviteit in kleine stappen. Stel een effectief doel, verminder afleiding, leer om gewoon te beginnen, ontwikkel focus en werk met een slimmere takenlijst die vóór je werkt.

In deze compacte cursus verhogen we samen je productiviteit door het simpel te houden. Geen ingewikkelde processen maar een aantal fundamentele technieken die echt werken. Zodat je effectief kunt werken richting je ideale leven.

Ben je klaar om je dromen waar te maken?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test