Artikel opslaan

Liggen in het gras

Heb je weleens in het gras gelegen op een zomerse avond terwijl je keek naar de sterren? Op veel plekken in Nederland zijn de sterren niet altijd even helder te zien vanwege lichtvervuiling. Toch kun je zelfs op deze plekken op heldere nachten de sterren boven je tellen. Gewoon kijken naar de lichtpuntjes aan de hemel is heerlijk ontspannend, maar de sterren kunnen je veel verder helpen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Laat je meevoeren

Nee, we hebben het hier niet over astrologie. Of de sterren je echt ‘iets te vertellen’ hebben weten we niet. Wel kunnen de sterren enorm therapeutisch werken als je je laat meevoeren. Vanwege de enorme omvang van het heelal is het eenvoudig om in gedachten op reis te gaan richting de sterren en op die manier je problemen van een grote afstand te bekijken.

Voel je nietig

Heb je er weleens bij stil gestaan hoe nietig onze planeet is? Het is interessant om je te realiseren dat het heelal zo ontzettend groot is. Wij draaien in ons eigen zonnestelsel rondom de zon. Het licht van de zon is al zo’n 10 minuten oud als het op aarde komt. Het licht van sommige sterren aan de hemel is vaak al miljoenen of miljarden jaren oud. Soms bestaan deze sterren niet eens meer op het moment dat wij ze waarnemen op aarde.

Er zijn miljarden sterren. Op aarde kunnen we eigenlijk alleen de sterren uit ons melkwegstelsel zien. De Melkweg is een verzameling van honderdduizenden sterren en zonnenstelsels. Er zijn echter nog miljoenen andere sterrenstelsels in het heelal. De afstanden en afmetingen in de ruimte zijn ongelooflijk. En hoe langer je erover nadenkt, des te nietiger je jezelf gaat voelen. Want wie zijn wij eigenlijk in dit enorme geheel?

Alle problemen op een balletje

Nagenoeg alles wat wij in het leven meemaken vindt plaats op onze planeet Aarde. Als je de aarde van een afstandje zou kunnen bekijken zie je een bal waarop ons ‘alles’ te vinden is. Als je verder het heelal in reist verandert onze Aarde in een stipje en al snel is hij helemaal niet meer te zien.

Door te relativeren met behulp van de sterren kun je je problemen verkleinen tot een stofdeeltje op onze grote planeet, die op haar beurt een stipje is in het geheel. Je beseft plotseling dat je problemen niet zo groot zijn als ze in je hoofd lijken.

Ga eens op reis in gedachten

De volgende keer als je rondloopt met een groot probleem kun je deze methode gebruiken om het te relativeren. Kijk naar de sterren en laat je in verbeelding meevoeren naar de uithoeken van het heelal, en kijk achterom. De aarde is onzichtbaar, opgegaan in een lichtpuntje van ons sterrenstelsel-cluster. Een lichtpuntje tussen miljoenen andere lichtpuntjes. Hoe groot is je probleem nu echt?

Vind je het moeilijk om je voor te stellen hoe omvangrijk het heelal is? Bekijk dan de onderstaande video. Hierin word je meegenomen op een wonderbaarlijke reis door het heelal.

Meer lezen over het heelal?

Wil je meer weten over het betoverende heelal? Lees dan meer over ons melkwegstelsel op deze pagina.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test