Er is altijd meer te doen dan je kunt doen

De dagen draaien niet langer rond het melken van de koeien en het bereiden van de avondmaaltijd. Het leven is niet meer zo simpel. De dag heeft tegenwoordig veel meer voor ons in petto, een overdaad aan opties en voor velen een overdosis aan taken.

Je wilt alles goed doen, je wilt alles gedaan krijgen. Het enige wat je wilt is die TODO lijst afwerken, zodat je eindelijk rustig kunt zitten. Logisch, want zodra je klaar bent met je TODO lijst is er even niets meer te doen. Althans, dat is wat we onszelf vertellen.

De waarheid werkt echter niet altijd even goed mee aan dit wereldbeeld. Takenlijsten houden van taken, het leven zit niet stil. Voor je het weet moet er weer van alles gebeuren. Er zijn namelijk altijd meer dingen te doen dan je kunt doen.

‘Tijdelijk’ in de ban van je todo lijst

Dus terwijl jij je ‘tijdelijk’ focust op je TODO lijst, vliegt je leven aan je voorbij. Alle dingen die je echt belangrijk vindt zet je even on hold, omdat je je ‘nu even wilt richten op het afronden van je taken’.

Als je je laat meesleuren in deze molen dan krijg je ontzettend veel dingen gedaan. Je komt echter je hele leven nauwelijks toe aan de dingen die je echt belangrijk vindt: je gezin, je familie, je vrienden. Tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt, werken aan je persoonlijke ontwikkeling, rust nemen en genieten van wat je hebt en wie je bent.

Werk aan dat wat echt belangrijk is

Het doel van je leven is niet om alles gedaan te krijgen. Het doel van je leven is om te genieten van ieder moment, om een leven te leiden gevuld met liefde.

Wanneer je op je sterfbed ligt zul je niet rouwen om al die takenlijsten die je uiteindelijk niet hebt kunnen afronden. Je zult rouwen om de tijd die je niet hebt doorgebracht met de mensen die het meest voor je betekenen. Je zult balen van alle dingen die écht waarde voor je hebben maar die je niet hebt kunnen doen.

Zodra je sterft zullen er nog steeds dingen te doen zijn. Er zullen altijd dingen te doen zijn. Je hoeft niet alles te doen. Je moet doen wat het meest waardevol is, niet alleen wat het meest urgent is.

Dus ontspan, ga zitten en vraag je af welke zaken voor jou echt belangrijk zijn. Ga die dingen doen, en geniet van iedere stap. Zo verhoog je niet zozeer je productiviteit (meer doen in minder tijd), maar vooral je levenskwaliteit en je effectiviteit (alleen doen wat echt telt).

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test