Artikel opslaan

1. Adopteer de ‘één voor één’ mentaliteit

We voelen ons overweldigd wanneer we meerdere dingen tegelijk willen doen. Je kunt best meerdere projecten gaande houden in je leven, zolang je ze maar benadert met de ‘één voor één mentaliteit’.

Hoe? Simpel:

  • Stop met multi-tasken. Werk aan één taak per keer. En doe het met volle aandacht. Ga pas naar de volgende taak als de eerste taak af is.
  • Zorg voor minder afleiding. Zet je telefoon standaard op stil. Schakel notificaties uit voor social media, e-mail en nieuws apps. Verminder rommel in je leef- en werkomgeving. Creëer een omgeving waarin je je in rust kunt bezighouden met één ding.
  • Werk van beneden naar boven. In je mailbox, in een papierstapel, in een stapel met problemen. Pak iets op en handel het af. Pak daarna iets anders op, en handel dat af. Zo kom je door iedere stapel heen met veel minder stress.
  • Breek grote taken, problemen en projecten op. Zo maak je het behapbaar voor jezelf. De kleine taken kun je vervolgens één voor één afwerken, in plaats van allemaal tegelijk.
  • Sta stil, en vraag je af wat je probeert te bereiken. Neem even de tijd om te bepalen wat de uitkomst is die je wilt zien. Hierdoor creëer je meer duidelijkheid, en kun je makkelijker vooruit komen.

Doe dingen één voor één en merk hoe je al snel weer grip op de situatie krijgt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Versimpel de situatie

Hoe meer onderdelen er in een systeem zitten, des te makkelijker het in de war raakt.

Neem kerstverlichting. Een snoer van 10 lampjes raakt weleens in de klit, maar je haalt het ook zo weer uit elkaar. Een snoer van 250 lampjes raakt in een warboel die je minstens 15 minuten kost. En zelfs als je hem uit de klit hebt, moet je opletten dat hij tijdens het decoreren niet opnieuw in de klit raakt.

Door de situatie te vereenvoudigen verminder je de kans op chaos. Een kamer zonder spullen wordt nooit rommelig. Een leven zonder verplichtingen heeft geen planning nodig.

Je wilt niet leven zonder spullen en zonder bezigheden. Maar door zorgvuldig te selecteren welke zaken waardevol zijn en welke overbodig, kun je snel meer grip op de chaos krijgen.

  • Bepaal wat je het meest belangrijk vindt, en accepteer dat je andere (minder belangrijke) dingen niet kunt doen.
  • Kies welke projecten nu echt je aandacht verdienen en schrap de rest (of plan ze in voor later).
  • Zoek uit waar je tijd aan op gaat en kijk welke tijdrovers je kunt elimineren.
  • Doe je best om op alle gebieden in je leven terug te gaan naar de essentie. Waarom doe je wat je doet? Wat is de onderliggende intentie?

3. Plan iets meer

Ga elke week even zitten om je week door te nemen. Een klein beetje planning bespaart je ontzettend veel tijd, chaos en gedoe. Zelfs als je je niet aan de planning houdt.

Een weekplanning maken is zo gebeurd. Het helpt je op koers te blijven en brengt structuur in je week.

4. Houd je hoofd leeg

Hoe minder je denkt, des te kalmer je je voelt. Door rondvliegende gedachten uit je hoofd te halen voel je je rustiger en minder chaotisch.

Gebruik een app op je telefoon om ideeën, taken, herinneringen en plannen te noteren. En kom hier op terug tijdens je weekplanning. Zo weet je zeker dat je niets vergeet, en kun je rondvliegende gedachten snel loslaten.

Een andere manier om je hoofd leger te maken is door elke dag een paar minuten te mediteren. Klinkt lastiger dan het is. Kijk maar.

5. Leer leven met een beetje chaos

Je kunt het leven nooit helemaal controleren. Hoe goed je ook je best doet. Sterker nog – het toch proberen is een neurose genaamd perfectionisme.

Je wilt genoeg grip hebben om je rustig te voelen. Maar ook genoeg ruimte overlaten om niet neurotisch te zijn.

Accepteer dat het leven altijd neigt naar chaos. En dat dingen vaak niet gaan zoals jij het voor ogen had. Sta open voor die mogelijkheid en probeer het te omarmen.

Het leven verrast je soms op geweldige manieren. En soms zijn die verrassingen beter dan je ooit zelf had kunnen plannen.

Meer tips om je leven simpeler te maken

Snak je ook naar een simpeler leven met minder chaos, minder zooi en minder verplichtingen?

Bekijk dan eens mijn online minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk – een praktisch en gezellig stappenplan dat je helpt je hele leven stap voor stap te versimpelen.

Lees meer mijn minimalisme cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test