In één klap verslaafd

Woningen, winkels, fabrieken met luchtvervuiling, verstopte autowegen en grapjes over Lama’s: Al sinds mijn vroege levensjaren ben ik af en aan verslaafd geweest aan SimCity. En nu heb ik de nieuwste versie gekocht. Mijn leven is voorbij.

Maar toch, toch schrijf ik dit artikel. Sterker nog, ik krijg plotseling een heleboel werk gedaan. Vreemd? Waarschijnlijk, maar vooral interessant.

Of je nu verslaafd bent aan SimCity, Candy Crush, Pocket Planes, Facebook, breien of modeltreinen – er is een manier om je (anders zo lastige) onschuldige verslaving in te zetten voor het goede doel.

Je onschuldige verslaving misbruiken voor het goede doel

De methode heet ‘delayed gratification’ en de aanpak is bijzonder simpel. Zodra ik voel dat ik me dolgraag wil bezighouden met windmolens, rioolinstallaties en het platbranden van complete steden, geef ik niet toe. Ik schuif niet achter de computer om te spelen.

In plaats daarvan maak ik een afspraak met mezelf. De afspraak is super simpel: Ik mag zonder schuldgevoel SimCity spelen, voor zolang als ik wil, zodra ik een paar taken heb afgerond.

Bijvoorbeeld, zodra ik al mijn eieren voor de dag heb weggewerkt. Of (mijn aanpak dit weekend), zodra alle huishoudelijke klusjes zijn geklaard.

Reken maar dat ik razendsnel klaar ben. Sterker nog, deze aanpak heeft me mijn productiviteit teruggegeven in tijden dat ik echt niets uit mijn handen kreeg. Ik schreef mijn scriptie in samenwerking met GTA.

Lekker productief worden

Niet elke verslaving is destructief. Met een beetje zelfbeheersing kun je de enorme passie die je voelt omzetten in een dynamo voor vooruitgang. Je mag doen wat je zo dolgraag wilt doen, maar je moet er even voor werken.

Het kleine nadeel is dat je niet meteen krijgt wat je wilt. Het grote voordeel is dat je vooruit komt, én dat je kunt genieten zonder schuldgevoel. Je maakt datgene wat je leuk vindt écht leuk.

Dus ja. SimCity helpt me mijn uitstelgedrag verminderen en maakt me daadwerkelijk productiever. Dat, en het vergroot mijn inzicht in stedelijke ontwikkeling. Nuttig, dacht ik zo.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test