Multitasken maakt je druk, niet productief

Ja, we willen het stiekem allemaal zijn. Een multitaskend wonder. Iemand die alle ballen in de lucht houdt, die meerdere dingen tegelijk kan.

Maar het lukt ons niet. Nooit, of niet voor lang. En in de tussentijd voelen we ons overweldigd en komen we nauwelijks vooruit.

Multitasken is niet effectief. Het trekt je batterij leeg, het maakt je werk minder goed en het bezorgt je stress en onrust.

 1. Multitasken is juist minder efficiënt omdat het je altijd tijd, energie en aandacht kost wanneer je wisselt van taak. Deze overhead gaat constant verloren.
 2. Wanneer je veel dingen tegelijk doet maak je de boel ingewikkeld, waardoor je sneller fouten maakt.
 3. Terwijl je juist behoefte hebt aan rust, creëert multitasken een omgeving van chaos.
 4. Ons bewuste brein kan maar één ding tegelijk. Wanneer je het anders probeert te gebruiken kost dit onevenredig veel energie.

Fijn. Daar gaan we dus mee stoppen. We gaan singletasken voor meer rust, meer productiviteit en beter werk.

De magie van singletasken

Singletasken is magisch. Waarom? Omdat het simpel te doen is en het je ontzettend veel voordelen biedt.

Wanneer je begint met singletasken zul je merken dat je je beter kunt concentreren. En deze verhoogde concentratie stelt je in staat om sneller door complexe problemen heen te werken. Je kunt weer ouderwets scherp nadenken.

Daarnaast kom je, wanneer je werkt aan één taak, sneller in de flow. Je vergeet de tijd en lijkt één te worden met je taak. En dat is geweldig, aangezien de flow je helpt om gelukkig te zijn. Het verlaagt je stressniveau en verhoogt de voldoening die je uit je werk haalt.

Daarnaast zul je merken dat je simpelweg méér gedaan krijgt. Taak na taak. Je behaalt een mate van productiviteit die je niet kunt bereiken terwijl je multitaskt. Je kunt de ene taak na de andere afvinken. Je wordt niet langer omringd door tientallen half afgemaakte taken. En dat gevoel van voltooiing geeft je een heerlijke boost.

 1. Je werk krijgt meer focus, waardoor de kwaliteit beter wordt.
 2. Je wordt veel effectiever in het uitvoeren van je taken.
 3. Je wordt al snel beter in wat je doet, omdat je het met volle aandacht doet.
 4. Je zult meer genieten van het werk dat je verricht en er minder stress van ervaren.
 5. Je wordt beter in genieten van je vrije tijd, omdat je ook hier makkelijker kunt genieten van één ding tegelijk.
 6. Je zult leren hoe je zonder afleiding kunt lezen of studeren.
 7. Je verliest jezelf in de taken die je de moeite waard vindt om uit te voeren.

En dat maakt singletasken dus zo ontzettend de moeite waard.

& zo doe je dat

Allemaal leuk. En hoe krijg je dat dan voor elkaar? Hoe krijg je jezelf zover dat je maar één ding tegelijk doet – ook al heb je het gevoel dat je op dit moment vijf dingen zou moeten doen?

 1. Ruim je werkomgeving op. Rommel leidt af.
 2. Neem jezelf voor dat je vanaf nu echt één ding tegelijk doet.
 3. Probeer minder te doen op een dag. Plan je dag niet vol, maar plan 1-3 belangrijke taken in en werk die één voor één af.
 4. Geef je hersenen wat rust tussen de taken door. Als je met volledige concentratie hebt gewerkt, is het goed om even op te laden door iets makkelijks te doen.
 5. Beleef plezier aan je werk. Maak je niet druk over de resultaten. Probeer te genieten van het uitvoeren van het werk zelf.
 6. Zoek uit wat het meest belangrijk is op dit moment. Pak die taak en ga ermee aan de slag.
 7. Werk je achter een computer? Maak de app waarin je werkt dan zoveel mogelijk fullscreen. Op die manier heb je minder afleiding.
 8. Schakel notificaties uit. Zet desnoods je telefoon in vliegtuigmodus terwijl je werkt aan deze taak. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding.
 9. Leer je grenzen aan te geven wanneer mensen je tijdens een taak willen storen. Laat je niet zomaar uit je concentratie halen. Een simpel: “Ik kom zo bij je, ik maak eerst even deze taak af” doet wonderen.
 10. Wie werkt met een koptelefoon op zijn hoofd wordt minder snel gestoord. Muziek kan je sowieso helpen om sneller in de flow te komen.
 11. Durf jezelf over te geven aan de taak in dit moment. Het maakt niet uit wat je hierna gaat doen. Nu gaat het om deze taak.
 12. Besef dat je oefening nodig hebt. Je zult hier langzaam beter in worden, maar verwacht niet dat je het ineens kunt. Je zult je af en toe laten meeslepen door afleidingen. Dat is prima.
 13. Begin de dag met je meest belangrijke taak. Op die manier voel je je lekker effectief en kom je direct in een productieve flow.
 14. Als je het gevoel krijgt dat je je email wilt checken of een andere taak wilt oppakken, stop jezelf dan. Breng je aandacht rustig terug naar je taak.
 15. Mix uitdagende, grote taken met makkelijke kleine taken. Zorg dat je lekker kunt blijven strepen, dat is goed voor de motivatie.
 16. Let op je houding. Adem via je buik, schouders laten zakken, rug recht.
 17. Zet een karaf water op je bureau zodat je voldoende water drinkt. Als je maar een klein beetje vocht tekort hebt neemt je concentratie snel af. Bovendien hoef je zo minder vaak te lopen en kun je je concentratie makkelijker volhouden.
 18. Als er andere zaken zijn die je aandacht nodig hebben, schrijf ze dan op en kom erop terug zodra je deze taak af hebt.
 19. Geef meer prioriteit aan het afmaken van lopende taken en laat je niet steeds verleiden om met iets nieuws te beginnen. Met iets beginnen is vaak verleidelijk, maar je zult uiteindelijk meer voldoening halen uit het afronden van de lopende taak.

Neem een taak voor je en werk er bewust aan, zonder afleiding. En laat singletasken je leven taak voor taak mooier maken.

Meer tips om super productief te worden

Door te singletasken verhoog je je productiviteit én je levenskwaliteit. Je krijgt meer voor elkaar, levert beter werk af en ervaart ook nog eens veel minder stress. Dat is een mooi resultaat voor zo’n simpele gewoonte.

Naast bovenstaande tips hebben we op soChicken ook een super effectieve cursus voor je klaarstaan die je helpt meer zelf-discipline te ontwikkelen en je uitstelgedrag drastisch te verminderen. Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test