💡 Referenties vind je onderaan het artikel.

Artikel opslaan

“Keeping your body healthy is an expression
of gratitude to the whole cosmos –
the trees, the clouds, everything.”

Thich Nhat Hanh

1. Je lichaam is het medium voor je bewustzijn

Leven is niet vanzelfsprekend. Veruit de meeste wezens die ooit geleefd hebben zijn dood. De aarde is miljarden jaren oud, en jij mag hier maar een paar decennia van meemaken.

Niet leven is de norm. Dat jij hier bent is eigenlijk absurd – niet vanzelfsprekend.

Je ervaart dit leven via je lichaam, zoals je het internet ervaart via je smartphone. Als ik je smartphone (en je andere apparaten) wegneem is het internet verdwenen voor jou.

Hetzelfde geldt voor je gezondheid. Hoe gezonder je lichaam is, des te beter je dit leven kunt waarnemen. Hoe meer je gezondheid verslechtert, des te beperkter je leven voor je wordt. Oók als je veel geld of aanzien hebt. Zelfs als je de machtigste persoon op aarde bent.

Je gezondheid is de fundering onder je leven. Zonder gezondheid geen leven.

Dáárom is het belangrijk dat je je gezondheid serieus neemt. Ook als je nooit ziek bent. Ook als je je moeiteloos goed voelt. Want zelfs een vanzelfsprekend gezond lichaam zal niet altijd vanzelfsprekend gezond blijven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je gezondheid zál achteruit gaan

Zelfs als je begin twintig bent is je lichaam al aan het aftakelen. Veroudering zal er ook bij jou onvermijdelijk voor zorgen dat je je uiteindelijk minder krachtig, energiek en gezond voelt.

Tegelijkertijd weten we dat aandacht voor je gezondheid op jonge leeftijd een enorm verschil kan maken op latere leeftijd. Hoe eerder je je gezondheid serieus gaat nemen, des te langzamer je zult verouderen en des te langer je kunt genieten van een goede gezondheid.

Het maakt niet uit hoe oud je bent: je kunt nu kleine stappen zetten om het tempo van de achteruitgang te verlagen. Met een gezonde levensstijl kun je veroudering vertragen, je gezondheid verhogen en zo meer kwaliteit én jaren aan je leven plakken.

3. Als je ziek wordt is het vaak al te laat

Pas wanneer we ziek worden realiseren we ons vaak hoe belangrijk onze gezondheid daadwerkelijk is. Tegelijkertijd zijn we op zo’n moment in de minst gunstige positie om onze gezondheid te ondersteunen.

Voorkomen is écht beter dan genezen. Niet alleen scheelt het een hoop leed en ellende, het is ook veel effectiever. Nu je levensstijl aanpassen (meer bonen, minder boter) kán je bijvoorbeeld over dertig jaar een ellendige hartinfarct besparen.

Door op een dagelijkse basis te investeren in een goede gezondheid, verlaag je de kans op veel gezondheidsproblemen en verhoog je de kans op een goed leven. Je bespaart bovendien een hoop leed én tijd. Super strategisch!

4. Gezonder leven helpt je mogelijk lánger leven

Statistisch gezien kun je je leven behoorlijk verlengen. Alleen al door regelmatig te sporten, een gezond gewicht te behouden en voldoende te slapen kun je gemiddeld genomen jaren aan je leven plakken.

Stoppen met roken, minder drinken en voldoende vezels (groente en fruit) eten kunnen daar gemiddeld gezien nog eens jaren aan vast plakken. Wat minder vlees en zuivel, wat meer peulvruchten en noten – het kan op een heel leven een behoorlijk verschil maken.

Jonge mensen kunnen weleens dingen zeggen als: “Ik leef liever tien jaar korter, dan dat ik moet stoppen met roken!” Maar als je dan eenmaal op dat punt bent – tien jaar voor je gemiddelde levensverwachting – is de kans groot dat je hier anders over denkt. Want wil je bijvoorbeeld écht missen hoe je kleinkinderen opgroeien omdat je zo graag rookte of elke dag ‘junk food’ at?

Waarschijnlijk niet. Als we de keus hebben willen de meeste mensen graag wat langer op deze aarde blijven, mits in goede gezondheid. En de kans op die uitkomst kun je vandaag nog vergroten.

5. Een langer leven betekent – mogelijk – een nóg langer leven

Veel vormen van kanker die vroeger een doodsvonnis betekenden zijn inmiddels goed te behandelen. We zitten in een tijdperk van exponentiële technologische ontwikkeling. Kunstmatige intelligentie en baanbrekende biotechnologie zoals CRISPR veranderen het speelveld voor de medische wetenschap volledig.

Uiteraard kunnen we niet precies voorspellen welke doorbraken we de komende decennia zullen zien, maar er is een redelijke kans dat we behoorlijke doorbraken zullen zien. Denk aan het eerder kunnen stellen van diagnoses of het kunnen genezen van gevreesde ziekten. Maar ook het vertragen, pauzeren of zelfs omkeren van veroudering is een actief gebied van onderzoek.

Het klinkt als science-fiction, maar als we één ding leren van deze jaren ’20 is dat science-fiction steeds vaker de basale realiteit wordt.

Ieder jaar dat jij aan je leven kunt plakken doordat je nu goed voor jezelf zorgt, vergroot de kans dat je leven nóg langer kan worden vanwege potentiële innovaties in de nabije toekomst. En zo niet – dan voel je je sowieso goed in je vel!

6. Jouw gezondheid draait niet alleen om jou

Door je gezondheid nu serieus te nemen zorg je niet alleen goed voor jezelf, je voorkomt ook veel leed bij je dierbaren.

Dierbaren lijden wanneer ze jou zien lijden. Ze worden vaak ook extra belast wanneer zij een deel van de zorg voor jou op zich moeten nemen. Bovendien kun jij minder voor je omgeving betekenen wanneer je eigen gezondheid achteruit gaat.

Als jouw gezondheid achteruit gaat, is dat een onwenselijke ontwikkeling voor je hele omgeving. Iedereen is beter af als jij gezond bent.

En hoewel je de staat van je gezondheid helaas niet altijd zelf voor het zeggen hebt, kun je wel stappen zetten om de kans op een lang en gezond leven te vergroten. Voor jezelf én voor je omgeving.

Maak een plan, zet kleine stappen

Je gezondheid is belangrijker de meeste dingen in je leven. En het is essentieel dat je levensstijl deze prioriteit reflecteert. Ook als je jezelf niet ziet als een ‘health-freak’, ook als je niet van sportscholen houdt of een hekel hebt aan gewichten.

Goed voor jezelf zorgen is een onmisbaar aspect van een goed leven. Wat kun je doen om je gezondheid te verhogen en veroudering te vertragen? Een heleboel.

En je hoeft gelukkig niet je hele leven in één keer te veranderen. Je kunt gewoon ergens beginnen, en vanuit daar stap voor stap steeds beter je lichaam leren zorgen. Het hoeft bovendien niet perfect. Elke kleine, positieve verandering die je consistent volhoudt kan de koers van je gezondheid op de lange termijn positief beïnvloeden.

Hieronder vind je een aantal praktische handvatten:

Begin ergens en breid het rustig uit. Maar neem je gezondheid serieus. Je leven hangt er vanaf! 💛

Bevrijd jezelf van ongezond eten

Stoppen met ongezond eten Bundel

Kun je niet stoppen met ongezond eten? Geen zorgen. Je bent niet alleen en het is geen groot probleem – zolang je het in kleine stappen aanpakt.

In deze Bundel ontdek je hoe je de balans verschuift. Zodat je steeds minder ongezonde voeding eet. Je vindt tips en handvatten om ongezond eten te laten staan en liever voor je lijf te zijn.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test