1. Hou de gewoonte vast

Laat je door niets of niemand van de wijs brengen. Als je op dit moment al regelmatig sport, hou deze gewoonte dan zeker vast. Zorg dat je niet bij het minste of geringste de handdoek in de ring gooit, maar blijf doorgaan en motiveer jezelf om regelmatig te sporten.

2. Dwing jezelf naar de sportschool te gaan

Je hebt al 80% van de prestatie geleverd als je jezelf zover hebt gekregen om naar de sportschool te gaan (of als je op je hardloopschoenen/skates/fiets buiten staat). Als je daar eenmaal bent hoef je alleen nog maar te sporten. Dwing jezelf om op pad te gaan en blijf niet op de bank hangen. Zodra je er eenmaal bent gaat de rest meestal vanzelf.

3. Doorbreek de serie niet

Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere maandag en donderdag gaat sporten. Hou dit vervolgens zo goed mogelijk vast. Een techniek om jezelf te motiveren te gaan sporten is het opbouwen van een serie. Het is de kunst om de serie zo lang mogelijk te maken. Dus als je drie maanden trouw je schema volgt heb je een serie van 12 weken opgebouwd. Als je deze dan doorbreekt moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Hoe langer de serie wordt des te gemotiveerder je bent om hem niet te doorbreken.

4. Maak het leuk voor jezelf

Sporten hoeft geen saaie martelgang te zijn. Ga je naar een sportschool? Neem dan lekker je telefoon mee en luister je favoriete muziek, een audioboek of een podcast. Ook kun je kiezen voor een sport die je erg leuk vindt zoals voetbal, tennis, hockey, zwemmen of volleybal. Sociaal contact kan het sporten ook veel leuker maken.

5. Plan je sportmoment op rustige tijden

Kijk op welke momenten je meestal de tijd hebt om te sporten. Het kan lastig zijn om steeds in de middag te sporten omdat er zich dan eenvoudig dingen voor kunnen doen. Plan je sportmomenten bijvoorbeeld in de vroege ochtend of in de avonduren. Zo weet je zeker dat het meestal door kan gaan.

6. Motiveer jezelf door te gaan sporten met een vriend(in)

Samen sporten is leuker en werkt motiverend. Bovendien maakt het sociale contact het sporten ook makkelijk. Jullie kunnen elkaar inspireren om toch nog even door te zetten als je geen zin meer hebt.

7. Zie sport als een belangrijk onderhoudsproces

Regelmatig sporten is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke gezondheid, maar ook erg belangrijk voor je geest. Wist je dat sporten één van de meest effectieve manieren is om te ontstressen? Bovendien kun je, door je lichaam sterk te maken en te houden, veel toekomstige problemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan rug- en nekklachten. En vergeet niet: wie regelmatig sport kan meer eten zonder aan te komen.

8. Hou de vooruitgang bij

Klamp je niet vast aan je gewicht als je enige maatstaaf. Als je vaker sport groeien je spieren, en spieren maken je zwaarder. Hou liever bij hoeveel gewichten je aan je apparaat hebt hangen, hoe ver je kunt rennen zonder de stoppen of hoeveel keer je kunt opdrukken. Door je te focussen en te motiveren op de vooruitgang blijf je langer gemotiveerd om door te gaan met sporten.

9. Eerst de gewoonte, dan de apparatuur

Leer jezelf eerst de gezonde sportgewoonte aan voordat je gaat investeren in dure apparatuur of abonnementen. Je zult echt niet automatisch gaan sporten als je dure hardloopschoenen hebt aanschaft. Leer jezelf eerst aan om regelmatig te sporten (zoals beginnen met hardlopen), dan komen die apparaten en abonnementen later wel.

10. Probeer je zwakheden te verslaan

Val je regelmatig uit je gezonde sportgewoonte? Zoek dan uit waarom. Heb je te weinig tijd? Heb je niet genoeg motivatie? Probeer deze zwakheden te verslaan door ze te benoemen en vervolgens stappen te ondernemen.

11. Begin klein

Je hoeft niet van de één op de andere dag in topconditie te zijn. Begin klein en geef je lichaam de kans om te wennen. Je zult zien dat je in korte tijd veel vooruitgang kunt boeken als je je lichaam niet overbelast. Zie het fit worden als een proces dat tijd nodig heeft. Bovendien is het een cumulatief proces wat betekent dat je steeds voortbouwt op je voorgaande inspanningen.

12. Ga voor jezelf, niet voor iemand anders

Zie sporten als een investering in je eigen lichaam en geest. Ga voor jezelf en maak je niet te druk om wat anderen vinden. Het is jouw lichaam en jij wilt gezond leven.

Meer tips om snel fit te worden?

Wil je leren hoe je binnen een paar weken zichtbare buikspieren ontwikkelt, en je lichaam in goede conditie kunt brengen met slimme korte oefeningen? Bekijk dan deze tips…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test